Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 12:48, 23 paź 2014

Do góry
siakowa napisał(a)
tylko nie wiem czy ona własnie jesienią nie wygląda brzydziej niż te funkie? funkie na żółto się chyba przebarwiaja a brunera?

teraz jeszcze są zielone, a funkie już zdechłe- żółte ale nieładne już. Przyjrzę się za kilka dni, jak po przymrozkach będą, bo nie pamiętam. Pewnie padną szybko
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 12:34, 23 paź 2014

Do góry
siakowa napisał(a)
a co sądzicie - zamiast funki to Brunera wielkolistna 'Jack Frost'?

Juz o niej myślałam i mówię tak!
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 12:02, 23 paź 2014

Do góry
Magnolia - Im więcej podważania decyzji tym więcej sie uczę - jeszcze dwa miesiące temu wiedziałam co to jest trawa a z drzew rozpoznawałam brzoze i to tylko brodawkową
Poznaje rosliny po jednej dziennie więc każda propozycja to następna do poznania
ale pomimo tak wielkich braków w sztuce ogrodowej wiem przynajmniej co mi sie NIE podoba a to juz chyba dobry krok w stronę znalezienia tego co sie podoba
Także niech się jad leje.. jak to jedna z dziewczyn okresliła

Kasia - między dereniami i funkiami bedą w dużej ilości trawy własnie. derenie i funkie maja trochę wyrównać proporcje miedzy zwiewnością własnie i mocnymi akcentami... jak zamykam oczy to mi sie to podoba ... ale to oczywiście rzecz gustu

roślin pieknych jest ogrom ale ciężej jak musisz..chcesz ograniczyc się do kilku gatunków i powtarzać je w całym ogrodzie tak zeby nudno nie było :/

a ogród Magdy70 to dla mnie oczywiście lektura z tych obowiązkowych
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 11:33, 23 paź 2014

Do góry
siakowa napisał(a)
hmmm no ciekawy ten dereń

Dzięki kolejny raz Magnolia

Na zdrowie.
Ale wiesz- ja podważam Twoje pomysły, proponuję coś od siebie, a Ty masz sama ocenić czy to Ci odpowiada, czy to 'czujesz'. W rzeczowej dyskusji mnie nie urazisz , nie obawiaj się, nie mam osobistego stosunku do moich propozycji.
Są jeszcze inne odmiany derenia o barwnych pędach, nie rosnące tak silnie, które można wziąć pod uwagę ( do cięcia w szpaler )
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 11:25, 23 paź 2014

Do góry
hmmm no ciekawy ten dereń

Dzięki kolejny raz Magnolia
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 10:59, 23 paź 2014

Do góry
Na GP nie polegaj za bardzo- strasznie przekłamuje i bryły i wielkość trudno dopasować.
Rosplenice- nie wiem czy im wystarczy, wydaje mi się że trochę za mało słońca jednak. Ja bym Co radziła już pojechać po całości tym dereniem, żeby było spójnie i wyraziście

Wg mnie zamiast derenia sibirica możesz dac dereń Kelsey- zimą masz pędy, a w sezonie znowu piękne poduszkowe kształty i nie ma cięcia. Tylko on dość mokro lubi ( a Ty masz chyba mokrawo)
http://www.futuregardens.pl/deren-rozlogowy-kelseyi-cornus-sericea.html

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:16, 23 paź 2014

Do góry
No, różnią się ludzie bardzo.

Ja np lubię amolka.

U nas bawole nie miały bardzo nasyconego smaku i szybko zdrobniały, a wtedy mniej atrakcyjne
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 09:45, 23 paź 2014

Do góry
Fajnie masz, że magnolia doradza.

Na pewno super nasadzenia wyjdą
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 09:38, 23 paź 2014

Do góry
Dereń sibirica?- nie za mało tam miejsca?- to wieelkie krzaczysko. Będziesz go mocno ciąć? Czy może prowadzić na formę drzewka? A masz tam okno.okna?

W cieniu rosplenice nie będą kwitły

Funkie?- mogą być, choć ja akurat raczej nie lubię kiedy kwitną, tylko niektóre maja ładne kwiaty- np miniatury, albo odmiany siebolda.
Przełamywanie ich trawkami?- jakoś tego nie widzę w takim układzie w donicy, w pasie. Wydaje mi się że nie zgra się najlepiej.
Pod bukszpanem funkie będą dobrze wyglądały jako masa ( poz tym kwitnieniem)
Może wsadź je pod bukszpany i tu przy domu, a w donicę coś innego jednak? Może same trawy?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:27, 23 paź 2014

Do góry
pachniesz amolkiem?.... zmysłowo bardzo

Mnie też szkoda się kłaść,tylko potem wstawanie jest depresyjne.

Trzymaj się i nie daj się wirusowm.

jak pomidory?- za późno ruszylismy ze szklarnia, za późno je posadziliśmy (chyba ze 3 tyg później niż powinnismy). Większośc kupionych była jako Red Pearl,ale wszytskie były pomylone i okazały się Black Cherry.
Bawole serca nie specjalnie nas zachwyciły.
Najbardziej duże czarne- jakiś książe , tak?- pyszne, choc nie bardzo plenne.
D'arbuzzo- wielkie owoce, ale tez mało ich. Długo nie były za smaczne, teraz są przepyszne, pełne aromatu.
A black cherry Tymek nie pozwala zjadać, trzyma aż będa pękać, bo mówi że wtedy smakują jak jego ukochane liczi. rzeczywiście sa pycha.
M. mówi że potrzeba mu więcej klasyki- zwykły, smaczny, czerwony, nie malinowy pomidor.

Ogólnie jesteśmy zachwyceni. Do wrzesnia nie wstawiliśmy drzwi i był zdjęty 1 kawałek plexi na plecach pod sufitem szklarenki. Ze 3 tyg temu załozylismy ten kawałek, a tydzień temu drzwi- wszystko zaczęło się pocić, po nocy jest strasznie duzo wody na ściankach i na roslinach. Widzę że ten duży przewiew dawał dużą zdrowotnośc roslin, teraz od razu jest masa pleśni.
W sobotę M. jeszcze dywagował czy zostawic kwiatki pomidorowe- marzyciel, mysli że zimy nie bedzie?

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 15:18, 22 paź 2014

Do góry
ja też dzis zaspałam,17 minut po wyłaczeniu budzika dotarło do mnie że dzwonił.
Ze zmęczeniem niestety wiem że będzie gorzej- u mnie najgorzej jest w styczniu/lutym jak długo jest zimno i mroczno. Teraz jeszcze jako-tako.

Sapać po 9 godzin niestety moge cały rok, jak śpie poniżej 7 ( zwykle tak jest) to zasypiam gdziekolwiek usiądę.

Jak odsapniesz po weselu, wrzuć jakąs fote biedroki, chrabaszcza, malowniczych patyków.

Ewa- co Ty masz za ekspresową ekipę budowniczych- dopiero wbiliście łopatę przecież! Trzymam kciuki żeby jeszcze jesień była
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 09:05, 22 paź 2014

Do góry
siakowa napisał(a)
Magnolia a dlaczemu nie mozna podziwiać Twojego watku?

bo niewiele jeszcze jest do podziwiania, a jako że jestem ten szewc co bez butów chodzi, wstyd mi bardzo. Robi się u nas, ale poowooli bardzo.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 09:02, 22 paź 2014

Do góry
Magnolia a dlaczemu nie mozna podziwiać Twojego watku?
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 08:54, 22 paź 2014

Do góry
Ha, takie rozwiązanie z kilkoma kwadratami wpadło mi do głowy i nie wiedzieć czemu wypadło chyba zafiksowałam się tymi trawkami

ale na szczęście jesteście Wy Dzięki ogromne Magnolia !!! to chyba jest lepsze rozwiązanie
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 08:48, 22 paź 2014

Do góry
Kasia jak znajdziesz trawki do bukszpana i potem je powtórzysz w donicy to jesli to nie będą niskie trawki, to te w donicy będą wyżej i będą dominować za bardzo wg mnie.
Ja bym raczej nie szukała tam traw do bukszpanów tylko posadziłabym tam sam bukszpan na całą szerokość. Nie musi byc pasem, lepiej nawet zrobić z niego kilka prostokątów czy kwadratów. Poziom złapać jak poziom donicy- wtedy te przy scieżce będą najwyższe, a te przy brzegu podjazdu- niskie a razem zniweluja spadek.
Jeśli chcesz żeby było lżej, dodaj trawki pomiędzy bryłami prostokata, ale wg mnie niskie czupryny
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 08:16, 22 paź 2014

Do góry
Aga jeszcze nie usypiaj, pokaż co nieco....
napisz co u Was z tunelem- wczoraj A. stwierdził, że chyba czas kończyc sezon pomidorowy. Ale nie wiem, tyle ich jeszcze na krzakach zielonych. I teraz własnie sa najpyszniejsze. Kroję największe i podaję jako deser- znikają w 30 sekund,kto dalej od stołu ten nie zdąża,więc trzeba robić powtórki.
Pszczelarnia 08:13, 22 paź 2014

Do góry
Pięknie u Was. Jeszcze taka złota jesień cudna.
Kolory takie ciepłe.

Slicznie
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 21:30, 21 paź 2014

Do góry
Magnolia i motylek- proszę się wiecej na tak długo nie zawieszać!
NO!
Pszczelarnia 18:07, 21 paź 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Ten widok jest cudowny z każdej strony, z przodu, z boku, z tyłu, daleka i bliska. Kwitnie Bonica, białe zwilce, astry niskie i rozplenice z różami białymi, wszędzie webena. Żeby róże jesienią dobrze kwitły potrzebują również dobrego nasłonecznienia.
Lecą liście z drzew, kompostowy prym wiedzie magnolia - produkuje chwilowo najwięcej liści.

Cudowne miejsce.
Ogród cioci czyli ciociogród :) 11:40, 21 paź 2014

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)

Magnolia przy tarasie teraz rośnie

ufff..

piekna byla na tej fotce
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies