Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:51, 04 lis 2014

Do góry
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:46, 04 lis 2014

Do góry
ale męski pokój!
Super- mocny, zdecydowany, ale bez przesady- w sam raz dla małego człowieka.
wyprawy w ciepłe zazdroszczę Wam bardzo

Wrzucam kilka zdjęć:

od sąsiadów- podjazd musicie sobie dowyobrazić- tylko ładny proszę!

Ogród prawie romantyczny 08:01, 04 lis 2014

Do góry
Fajna fotka z kaliną i uroczy masz domek

pytałaś u mnie o magnolie odpisałam, ale może nie znalazłaś, to napisze u ciebie też

Agnieszko, jeśli Susan Ci chorowała, to liście spal, na opryski o tej porze roku trochę za późno, ale w taką pogodę kiedy mamy słońce i temperaturę w ciągu dnia 18 stopni na plusie, to można spróbować. Dziwę się, że miała mączniaka, magnolia susan rośnie mi chyba najzdrowiej ze wszystkich, ja staram się prowadzić ogród bez chemii, ale całkowicie się nie da. Najskuteczniejsze są wczesnowiosenne opryski, ja stosuję miedzian i promanal na cały ogród, ale co tygodniowe opryski, to za dużo i za często, rośliny się osłabiają, ja stosuję jak zdążę kurację konieczną 2 razy do roku.

Pozdrawiam
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 07:52, 04 lis 2014

Do góry
Agania napisał(a)

Agnieszko, jeśli Ci chorowała, to liście spal, na opryski o tej porze roku trochę za późno, ale w taką pogodę kiedy mamy słońce i temperaturę w ciągu dnia 18 stopni na plusie, to można spróbować. Dziwę się, że miała mączniaka, magnolia susan rośnie mi chyba najzdrowiej ze wszystkich, ja staram się prowadzić ogród bez chemii, ale całkowicie się nie da. Najskuteczniejsze są wczesnowiosenne opryski, ja stosuję miedzian i promanal na cały ogród, ale co tygodniowe opryski, to za dużo i za często, rośliny się osłabiają, ja stosuję jak zdążę kurację konieczną 2 razy do roku.
Życzę twojej magnolce jak najlepiej, a może ona ma za mokro, albo za ciężko w korzonkach... i wieszsz...... one lubią słoneczko

U mnie po ostatnich dniach w słońcu znowu niespodzianka

Na choróbskach za bardzo się nie znam... jeszcze...
Obejrzałam w necie zdjęcia innych magnolii porażonych mączniakiem i moja bardzo podobna. W tym roku pryskałam kilka razy i za każdym razem powtarzałam orysk po tygodniu. A ona stale choruje. Ponieważ temeratury są jeszcze znośne, spróbuję raz jeszcze, liście fokładnie zbiorę i na wiosnę zanim ruszą liście profilaktycznie opryskam miedzianem drzewko i glebę wokół niego. A na zimę podrzucę trochę kory lub torfu.
Magnolia rośnie w słońcu, raczej nie ma za mokro, a gleba w tym miejscu nie jest ciężka. W poprzednim roku pięknie rosła, w tym też silna i gęsta, dopiero latem zaczęła chorować

Piękna niespodzianka to też susan?
Kosolkowa Pasja 20:17, 03 lis 2014

Do góry
Hortensje odczuły przymrozki

Magnolia - czy to pączki kwiatowe?? Nie wierzę

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 20:00, 03 lis 2014

Do góry
Magnolia- jak zajrzysz to mam prośbę: na ile te skarpety przy czeraśniach mam robić? 1mx1m czy jak? pisałyśmy kiedyś o tym ale nie moge tego odszukać
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 19:46, 03 lis 2014

Do góry
Napia napisał(a)
Agatko, doczytałam, że znasz się nie tylko na klonach, ale także na magnoliach. Mam małą susan, chorowała mi całe lato i mimo kilku oprysków nie poradziłam sobie z chorobą grzybową. To prawdopodobnie mączniak. Nie zawiązała pąków kwiatowych, więc w przyszłym roku nie będzie kwitła. Jak sądzisz, spróbować teraz jeszcze kolejny oprysk, czy lepiej poczekać, aż liście spadną i wiosną spryskać w tygodniowych odstępach całą roślinkę i ziemię wokół niej. Chciałabym, aby w przyszłym sezonie doszła do siebie. martwię się też, by paskudztwo, które ją dopadło, nie rozlazło się na cały ogród

Agnieszko, jeśli Ci chorowała, to liście spal, na opryski o tej porze roku trochę za późno, ale w taką pogodę kiedy mamy słońce i temperaturę w ciągu dnia 18 stopni na plusie, to można spróbować. Dziwę się, że miała mączniaka, magnolia susan rośnie mi chyba najzdrowiej ze wszystkich, ja staram się prowadzić ogród bez chemii, ale całkowicie się nie da. Najskuteczniejsze są wczesnowiosenne opryski, ja stosuję miedzian i promanal na cały ogród, ale co tygodniowe opryski, to za dużo i za często, rośliny się osłabiają, ja stosuję jak zdążę kurację konieczną 2 razy do roku.
Życzę twojej magnolce jak najlepiej, a może ona ma za mokro, albo za ciężko w korzonkach... i wieszsz...... one lubią słoneczko

U mnie po ostatnich dniach w słońcu znowu niespodzianka

Pszczelarnia 18:20, 03 lis 2014

Do góry
...odwiedziłam ogród...zachwyca...
...koniecznie przegon ciężarówkę bo psuje widok...najlepiej oczywiście coś posadzić, jak radzi Magnolia
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 16:01, 03 lis 2014

Do góry
Magnolia- była niedziela i było widno, nie daj się o zdjęcia prosić.

Lojalna
- o tak kupa gówna to wymarzony prezent każdego ogrodnika. Hihihihihihi

Całuski dla Was wszytskich

Soku z pokrzyw jeszcze nie piłam. Ale od wiosny mam w planach.

Werbena zadołowana w szklarni (może cosik przezimuje)

Ostatnie koszenie- zrobione
Gnojówka podzielona (trochę tu trochę tam). Musze jeszcze przekopać ale dumam nad glebozryzarką.
Macie coś godnego uwagi?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:15, 03 lis 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Magnolia - moje lilie to właśnie Mapira, kolor bardzo ciemny, jak na foto.
I muszę Cię zmartwić, ale jeżówki Green i lilie nie zejdą ze sobą, nawet w fazie pąka. Brakuje z 2 tygodni. Jeżówka Green jest najpóźniejszą jeżówką ze wszystkich jakie mam.. i to bardzo mocno. A Mapira to wczesna lilia. Ale tak jest u mnie, u Ciebie może być inaczej.

tak własnie podejrzewałam że może tak być. Choć u mnie często cebulowe wyłażą i kwitną troszkę później niż w okolicznych dlatego nie trace nadziei
Pszczelarnia 09:10, 03 lis 2014

Do góry
miałam spytać Olę o buraki z dynią
Spojrzała na mnie ze zgrozą- jak to mamo, nie pamietasz? przeciez to klasyka.
Cholewka, znowu cos mi umkneło.....
Zostawiam Ci klasykę- w razie wątpliwości co do proporcji, pytaj

Sałaka z pieczonych buraków:
- buraki piec wieniete folią w piekarniku na 180 stopni, az do upieczenia ( ok 50 min)- sprawdzić czy sa miekkie. Obrać, pokroić w plastry. Posolić, dodać odrocinę octu balsamicznegoi pieprzu. na chwilkę odstawić.

dodatki do buraków:
- kozi twaróg lub feta
-prazone pestki dyni
-rukola
-może być też roszponka( zależy czy ma być bardziej sałtowke czy nie)
- i sos

sos do sałaki:
-ocet balsamiczny ( mało!)
-oliwa
-czosnek
-sól
-możńa trochę tymianku
-odrobina musztardy
wymieszać, polać, jeść

Ogród prawie romantyczny 21:01, 02 lis 2014

Do góry
Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc dzisiaj zauważyłam, że magnolia wypuszcza takie malutkie pączki - może się uda i zakwitnie w przyszłym roku I to byłoby wspaniałe>
Kwiatek dla Was, widok już niestety nieaktualny - po przymrozkach wszystkie dalie zmarzły i dzisiaj zostały wykopane

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 20:34, 01 lis 2014

Do góry
Magnolia - moje lilie to właśnie Mapira, kolor bardzo ciemny, jak na foto.
I muszę Cię zmartwić, ale jeżówki Green i lilie nie zejdą ze sobą, nawet w fazie pąka. Brakuje z 2 tygodni. Jeżówka Green jest najpóźniejszą jeżówką ze wszystkich jakie mam.. i to bardzo mocno. A Mapira to wczesna lilia. Ale tak jest u mnie, u Ciebie może być inaczej.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:14, 31 paź 2014

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Marta, ten czyściec,którego od ciebie kiedyś dostałam, to nie jest humelo, prawda?

nie, napewno, bo hummelo mam od roku i dzielę pracowicie z 1 sztuki.
Kurcze, nie pamiętam- dawałam Ci czyściec? Moźe po prostu czyściec wielkokwiatowy?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:07, 31 paź 2014

Do góry
ja tak dywaguję. mój ogród jest do takich prób i doświadczeń.
Być może nie wyjdzie, coś nie spotka się, coś się rozkraczy brzydko, czy wyrosnie nie tak... trudno.
Ale ten kolor jako plamki wciąga mnie.
A lilie azjatyckie tez sa frapujące, tylko właśnie chce je tak znosić do roli dodatku
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 08:55, 31 paź 2014

Do góry
nie, na róg różowej, ale w takim 'załomku'Będzie rosła albo z czyśćiem hummelo albo z jeżźówką Green Jewel ( najbardziej by mi się podobało jakby green j dopiero w pąku była, ale nie wiem czy tak wceluje się)- jeszcze myślę.
Z hummelo zgasi różowy co mi się podoba, a green j będzie bardzo mocny kontrast- byc może to przesada, alke coś mnie w tym kusi....

Do nich jeszcze chyba molinia careulea- niska jak na molinia, zielona- żeby było mniej dostojnie, bardziej łąkowo
Ogród prawie romantyczny 08:26, 31 paź 2014

Do góry
iwonadm napisał(a)
Hej napisałam w reni wątku, a pisałam do Ciebie
Gdzie chcesz zamówić pashminę? Chętnie bym się przyłączyła.
Jakie objawy ma Twoja magnolia, bo moja pod koniec sezonu też marnie wyglądała (ale to raczej mączniak)

U mojej magnolii też podejrzewam mączniaka, ale walczę z nim od lata ...

Jeżeli chodzi o pashminę, będę zamawiała wiosną, a że odbiór osobisty, to można wziąć jedną różę więcej chcesz się przyłączyć? żaden problem
Informację o producencie wysyłam na prv
liatra kłosowa, kocimiętka, maliny, dzwonek karpacki i patyczki niektórych krzewów 08:19, 31 paź 2014

Do góry
Ja Ci moge je dać po prostu. Też jestem z mazowsza, z południa. W tygodniu jestem w mieście.
Chcesz je teraz, czy wiosną wolisz?

W zamian nie chcę nic, bo staram się mocno mieć tylko to, co planuję.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 08:12, 31 paź 2014

Do góry
Mała Mi-powinnaś się poczuwać łobuzico! Takie masz u siebie, foty takie im robisz.... to co, mam byc obojętna jak prowokujesz?
Nawet może to ta sama odmiana, albo podobna jakaś. Ten aksamit na kwiatach hmmm...

Takie kupiłam ( tylko gdzie indziej)
http://swiatcebul.pl/product-pol-5615-5615-Lilia-azjatycka-Mapira.html

Aga- dobra, powiem M, że jedna Twoja
Ogród prawie romantyczny 07:44, 31 paź 2014

Do góry
Hej napisałam w reni wątku, a pisałam do Ciebie
Gdzie chcesz zamówić pashminę? Chętnie bym się przyłączyła.
Jakie objawy ma Twoja magnolia, bo moja pod koniec sezonu też marnie wyglądała (ale to raczej mączniak)

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies