Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Polinka"

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 09:35, 30 sie 2015

Do góry
Toszka napisał(a)
Everillo udało mi się wyczekać po przecenie w Obi. W listopadzie. Z 56 (albo 65) zł przecenili na 12 Dwie doniczki jeszcze zostały, to je biegusiem zgarnęłam. Dzielę i przesadzam w... kwietniu! Potem dzielone słabo przyrastają. Dziwolągi. Rośnie bez problemu, przyrasta bez problemu. Nie rozpieszczam wodą (mam ciężką gliniastą ziemię płytko przekopaną z korą i kompostem). Nawet bym powiedziała, że maja ekstremalnie sucho. Te na patelni od nasady, do połowy są limonkowe, wyżej żółte, ale też z takim przebijającym limonkowym odcieniem. Te w półcieniu są limonkowe. Mam też takie wsadzone z braku miejsca w totalnym cieniu, od słońca skutecznie zakrywa hochla. Też są soczyście limonkowe.
Frosty - mają u mnie sucho jak kaktusy. I tak już 5 rok. Jestem pewna, że decydujące jest podłoże. One stanowczo lubią luźne, sypkie. Wrzosowisko najlepiej im odpowiada, podobnie jak stipie. A wrzosowisko u mnie to na podwyższeniu 50cm ziemi kwaśnej, torfowo-korowo-igłowo-obornikowo-liściaście. Suuuucho!!! Nie mam nawadniania. Tu Everillo wegetuje i ma totalnie pełne słońce.
Ice Dancery moje mają sucho jak kaktusy. Ziemia w tym miejscu jest kompostowo-piaszczysta. W tym miejscu walczę z nimi, bo wrastają mi w korzenie wąskich cisów. Ale z mojego doświadczenia ID są niewybredne - daj im kawałek ziemi, a tańczą po rabacie już w drugim roku.

Ale cena 56!! Dobrze, że poczekałaś
Chwilę wczoraj posiedziałam w ogrodzie i jednak żółtego nie będę wprowadzać
Iwonko, wszystkie trawy sadzę w podłoże jakie radziłaś w tamtym roku, czyli kompost, kora i piasek, i wszystkie trawy wyglądają i czują się rewelacyjnie
ID też już u mnie tańczą ale taki był plan aby zarosły pewną powierzchnię. Jak zaczną wychodzić dalej będę wyrywać
Jeszcze raz dzięki za wszystkie cenne rady!
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 09:30, 30 sie 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Everesty sprawdza się ale tylko w cieniu-u mnie gdy były w częściowym słońcu usychaly.ale w cieniu są piękne i po zimie w lepszej formie dużo niż Id.

Czyli u mnie nie dadzą rady. Słońce tam mam do 16.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 09:29, 30 sie 2015

Do góry
leon60 napisał(a)
Poli z ID u mnie jest dokładnie tak samo piękne są na słońcu i też swoich nie podlewam a rosną na patelni cały dzień.
AM mam także na słońcu od rana do ok 16.30 kiedy to już hortki dają im cień. Podlałam je dwa razy na ponad miesiąc suszy tylko u mnie glina trzeba to brać pod uwagę

Dzięki za dobre wieści
Amazony będą w bukszpanach, które często podlewam więc nie będą miały sucho
Moja codzienność - ogród Oli 07:56, 30 sie 2015

Do góry
leon60 napisał(a)

żwir dalej nie uzupełnione, na składzie braki, mus czekać........

Rewelacja! Najbardziej podoba mi się ukryta rynna
Ogród Mirelli 19:25, 29 sie 2015

Do góry
polinka napisał(a)
Jeżówki z tego co pamiętam to długo kwitną

Na jeżówki przyjdzie czas Teraz krzaczek
Mała Eleczka 18:22, 29 sie 2015

Do góry
polinka napisał(a)

Przytulny masz taras! Też bym obserwowała gwiazdy przez długie godziny!

Zwłaszcza, że komary w tym roku odpuściły wysysanie krwi
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 13:32, 29 sie 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Widziałas Everesty u Danusi, jak ja je mogłam ominąć.... Musze je kupic. Ja na razie amazonkami jestem rozczarowana... One jednka tak jak frosted curls potrzebuja wody. Zrobiłam eksperyment. Mam FC w donicach, te ktore są stale mokre FC urosły szybko i maja piekny kolor , a w tych których woda szybko wysycha sa brzydkie, brązowe i niemal nie rosna. Wg mnie tak samo z amazonkami. Na przekór kupiłam sobie dzisiaj dwa piekne FC w Castoramie, cena była barbarzyńska ale jesnią ida do donic bo bukszpany wylądują pod grabami w podjezdzie

Patasimi łapkami zachywacajaca sie ale teraz mi zaczeły chyba od suszy podsychać i łysieć w srodku...

Everesty fajne, muszę poszukać dokładnego opisu.
Myślę, że z tymi trawami jest różnie. Czytam, że Ice Dancy potrzebują dużo wody i cień/półcień. U mnie ID nie podlewam, dostaną tylko tyle wody co pobiorą od Red Baronów, słońce od rana do 16 a rosną jak szalone, zero przypaleń itd. Jestem zdania, że ID to najmniej problemowe trawy Reszta traw dostaje u mnie codziennie porządne dawki wody.

Amazony ma Ola, muszę się Jej podpytać czy leje pod nie jakieś większe ilości?

Marta Zielona ma FC i ma nawadnianie. Podejrzewam ( ale nie jestem w 100% pewna), że nie leje tam hektolitrów wody a FC ma wielkie!

Ja dopiero drugi sezon zajmuję się trawami, na razie uczę się ich, uważnie obserwuję ale myślę, że bardzo dużo zależy od ziemi i sposobu przygotowania podłoża.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 13:18, 29 sie 2015

Do góry
aga_pe napisał(a)
poczytałam, jestem na bieżąco...mogę się szykować do pracy. Tzn. jeszcze trochę mebli poprzesuwam

Jesteśmy w kontakcie
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 13:18, 29 sie 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Trawki bardzo ładne żółte w ogrodniczej widziałam Carex Everillo - podobał mi się ich soczysty kolor

A może Hakone all gold - też soczyste

A może zaszalej i daj czarne trawki konwalnik, ale ona chyba wśród buksików by się nie odznaczała?

Mirelka chyba jeszcze nie jestem przekonana do żółtego w ogrodzie ale czas pokaże na co się zdecyduję KOnwalik zginie w korze choć kiedyś miałam na niego chęć Dzięki za chęć pomocy!
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 13:16, 29 sie 2015

Do góry
paulina_ns napisał(a)
Witaj Polinko, Obejrzałam Twój ogród i musze Ci powiedzieć, że PIEKNIE się u Ciebie zrobiło. Super sobie radzisz,zresztą efekty są widoczne ja sama jestem zakochana w trawach co prawda dopiero zaczynam z nimi przygodę, ale chcę ich więcej i więcej

Witaj Pailinko

Jedni chorują na różycę a drudzy na chorobę trawkową

Trawy są rewelacyjne tylko wiosną jest ból...
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 13:14, 29 sie 2015

Do góry
Karabela napisał(a)

Toszka a gdzie kupowalas Everillo? Szukam od jakiegoś czasu bezskutecznie.

Karabelcia a u Tomka albo u Finki?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:41, 29 sie 2015

Do góry
polinka napisał(a)

Danuś co to za trawka na 4 zdjęciu?

Carex odmiana 'Everest'
Typografia ogrodu 10:59, 29 sie 2015

Do góry
polinka napisał(a)
W pon. zaczynam kopiować Twój domek ogrodnika a raczej dach domku

W sprawie buksów odezwała się do mnie Kasia, która była wiosną na plantacji i było wszystko ok.

Jak miło być kopiowanym a nie tylko kopiujacym
Mam nadzieje ze z ta plantacja się wyjaśni bo byłaby katastrofa.ja potrzebuje tej jesieni od nich małe sadzonki i te mi wysyłali kurierem zawsze.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 10:29, 29 sie 2015

Do góry
polinka napisał(a)

Trawki muszę kupić u Tomka

A Ciebie już ktoś przygarnął?

Nikt się nie zgłosił jakby co to ja przygarne ostatecznie
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:28, 29 sie 2015

Do góry
polinka napisał(a)
Reniu, pomożesz gdzie znajdę ptasie łapki w buksach?

Moje maleństwa sadzone niedawno
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 10:20, 29 sie 2015

Do góry
polinka napisał(a)

Możesz pstryknąć fotkę swoim? Nie mam nic żółtego w ogrodzie ale różnie bywa

Toszka a gdzie kupowalas Everillo? Szukam od jakiegoś czasu bezskutecznie.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 09:59, 29 sie 2015

Do góry
leon60 napisał(a)
Ostatecznie nie masz dużych ilości do posadzenia możesz eksperymentować

Przynajmniej w kolejnym roku będę miała o czym myśleć i co robić
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:56, 29 sie 2015

Do góry
Reniu, pomożesz gdzie znajdę ptasie łapki w buksach?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 09:55, 29 sie 2015

Do góry
siakowa napisał(a)

Trawki muszę kupić u Tomka

A Ciebie już ktoś przygarnął?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 09:53, 29 sie 2015

Do góry
Toszka napisał(a)
dobrze, wieczorkiem

Spokojnie, poczekam

Iwona pamiętasz, że obiecałaś swój wątek?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies