Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Toszka 16:42, 29 sie 2015

Everillo udało mi się wyczekać po przecenie w Obi. W listopadzie. Z 56 (albo 65) zł przecenili na 12 Dwie doniczki jeszcze zostały, to je biegusiem zgarnęłam. Dzielę i przesadzam w... kwietniu! Potem dzielone słabo przyrastają. Dziwolągi. Rośnie bez problemu, przyrasta bez problemu. Nie rozpieszczam wodą (mam ciężką gliniastą ziemię płytko przekopaną z korą i kompostem). Nawet bym powiedziała, że maja ekstremalnie sucho. Te na patelni od nasady, do połowy są limonkowe, wyżej żółte, ale też z takim przebijającym limonkowym odcieniem. Te w półcieniu są limonkowe. Mam też takie wsadzone z braku miejsca w totalnym cieniu, od słońca skutecznie zakrywa hochla. Też są soczyście limonkowe.
Frosty - mają u mnie sucho jak kaktusy. I tak już 5 rok. Jestem pewna, że decydujące jest podłoże. One stanowczo lubią luźne, sypkie. Wrzosowisko najlepiej im odpowiada, podobnie jak stipie. A wrzosowisko u mnie to na podwyższeniu 50cm ziemi kwaśnej, torfowo-korowo-igłowo-obornikowo-liściaście. Suuuucho!!! Nie mam nawadniania. Tu Everillo wegetuje i ma totalnie pełne słońce.
Ice Dancery moje mają sucho jak kaktusy. Ziemia w tym miejscu jest kompostowo-piaszczysta. W tym miejscu walczę z nimi, bo wrastają mi w korzenie wąskich cisów. Ale z mojego doświadczenia ID są niewybredne - daj im kawałek ziemi, a tańczą po rabacie już w drugim roku.
Madzenka 22:53, 29 sie 2015

To u mnie stipy i FC mają dokładnie odwrotnie... Cięzką gline i wodę i rosną super jakby były karmione mięsem
polinka 09:29, 30 sie 2015

leon60 napisał(a)
Poli z ID u mnie jest dokładnie tak samo piękne są na słońcu i też swoich nie podlewam a rosną na patelni cały dzień.
AM mam także na słońcu od rana do ok 16.30 kiedy to już hortki dają im cień. Podlałam je dwa razy na ponad miesiąc suszy tylko u mnie glina trzeba to brać pod uwagę

Dzięki za dobre wieści
Amazony będą w bukszpanach, które często podlewam więc nie będą miały sucho
polinka 09:30, 30 sie 2015

nawigatorka napisał(a)
Everesty sprawdza się ale tylko w cieniu-u mnie gdy były w częściowym słońcu usychaly.ale w cieniu są piękne i po zimie w lepszej formie dużo niż Id.

Czyli u mnie nie dadzą rady. Słońce tam mam do 16.
polinka 09:35, 30 sie 2015

Toszka napisał(a)
Everillo udało mi się wyczekać po przecenie w Obi. W listopadzie. Z 56 (albo 65) zł przecenili na 12 Dwie doniczki jeszcze zostały, to je biegusiem zgarnęłam. Dzielę i przesadzam w... kwietniu! Potem dzielone słabo przyrastają. Dziwolągi. Rośnie bez problemu, przyrasta bez problemu. Nie rozpieszczam wodą (mam ciężką gliniastą ziemię płytko przekopaną z korą i kompostem). Nawet bym powiedziała, że maja ekstremalnie sucho. Te na patelni od nasady, do połowy są limonkowe, wyżej żółte, ale też z takim przebijającym limonkowym odcieniem. Te w półcieniu są limonkowe. Mam też takie wsadzone z braku miejsca w totalnym cieniu, od słońca skutecznie zakrywa hochla. Też są soczyście limonkowe.
Frosty - mają u mnie sucho jak kaktusy. I tak już 5 rok. Jestem pewna, że decydujące jest podłoże. One stanowczo lubią luźne, sypkie. Wrzosowisko najlepiej im odpowiada, podobnie jak stipie. A wrzosowisko u mnie to na podwyższeniu 50cm ziemi kwaśnej, torfowo-korowo-igłowo-obornikowo-liściaście. Suuuucho!!! Nie mam nawadniania. Tu Everillo wegetuje i ma totalnie pełne słońce.
Ice Dancery moje mają sucho jak kaktusy. Ziemia w tym miejscu jest kompostowo-piaszczysta. W tym miejscu walczę z nimi, bo wrastają mi w korzenie wąskich cisów. Ale z mojego doświadczenia ID są niewybredne - daj im kawałek ziemi, a tańczą po rabacie już w drugim roku.

Ale cena 56!! Dobrze, że poczekałaś
Chwilę wczoraj posiedziałam w ogrodzie i jednak żółtego nie będę wprowadzać
Iwonko, wszystkie trawy sadzę w podłoże jakie radziłaś w tamtym roku, czyli kompost, kora i piasek, i wszystkie trawy wyglądają i czują się rewelacyjnie
ID też już u mnie tańczą ale taki był plan aby zarosły pewną powierzchnię. Jak zaczną wychodzić dalej będę wyrywać
Jeszcze raz dzięki za wszystkie cenne rady!
polinka 09:40, 30 sie 2015

Madzenka napisał(a)
To u mnie stipy i FC mają dokładnie odwrotnie... Cięzką gline i wodę i rosną super jakby były karmione mięsem

I to tylko potwierdza, że nie można jednoznacznie określić dokładnych warunków dla roślin.
W każdym ogrodzie jest inne podłoże, lejemy różne ilości wody, mamy różne nasłonecznienie...
Trzeba eksperymentować a będziemy wiedzieć jak dana roślina zachowuje się u nas
Dzięki, że tyle osób chciało się podzielić własnym doświadczeniem i obserwacjami, dzięki temu wiem, że poszukuję Amazonów
polinka 10:50, 31 sie 2015

Juzia, brzydkie widoki specjalnie dla Ciebie

Remont domku ogrodnika rozpoczęty:

Ochrona roślin najważniejsza Grab w namiocie

leon60 10:56, 31 sie 2015

zaczęło się
MirellaB 11:27, 31 sie 2015

Paulinka to na jaką trawę się zdecydowałaś?

Ten domek ogrodnika to Wasz, na Waszej działce?
siakowa 11:28, 31 sie 2015

o jak fajnie