Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Mirelli

Ogród Mirelli

MirellaB 08:10, 29 sie 2015

Mixtoorka napisał(a)
Uuu paskudnie jak tak się panoszą złodzieje U nas też kradną, łażą po działkach. U nas ostatnio dzieciaki 8-12 latki wysyłali na zwiady. Dlatego u mnie płotki stoją, bo tak to wszystko otwarte było tylko tydzień, i dwa razy przeganialiśmy kogoś spod domu. I mam parkan. Raz chłopaczek przez niego wyskoczył! 180cm nie robi problemu, ale podobno drutów kolczastych nie wolno

Nawet dzieciaki - łobuzeria. To nigdy nie wiadomo kto wejdzie i czego szuka. Kiedyś też nie zamykałam,a teraz już tego pilnuję. Bądźmy czujni.
MirellaB 08:14, 29 sie 2015

zbigniew_gazda napisał(a)
Świat się robi dziwny i niebezpieczny. Najlepszą ochroną jest dobre sąsiedztwo.
Mirelko ta ketmia którą ja mam to ketmia syryjska= koniecznie to sprawdź. Też ją nazywają hibiskusem - ale: jest też ketmia która ma ogromne kwiaty średnicy 25 cm. Ona ma pędy zielone, przed zima się ją ścina a na wiosnę startuje od korzenia na nowo. Upewnij się więc co kupiłaś. Pozdrowienia.

Zbyszku na karteczce informacyjnej (bo teraz to już je zbieram) mam napisane cytuję Hibiskus syriacus "Lavender Chiffon". Nic nie jest narysowane o cięciu - to jak z ta rośliną ciąć, czy nie?
MirellaB 08:15, 29 sie 2015

amelia_b napisał(a)
Mirellko idź do mnie inspiracje ci z podróży przywiozłam

Amelia - byłam widziałam, piękne
MirellaB 08:41, 29 sie 2015

Mam pytanie jakie krzewy polecacie, które ładnie kwitną wrzesień-październik, wysokość do 1 m, rabata strona południowa.

Muszę dokupić jeszcze rozplenicę i berberysa, wówczas przeciągnę tył rabaty wrzosowej i powstanie fajne miejsce na coś kwitnącego, ale co kupić?
Myślałam o hortensjach Bobo tylko, że one na biało kwitną, a mam już tam inne białe kwiaty, które właśnie przekwitają, to by chyba nie było za dużo tej bieli?
Z tego co przeczytałam hortensja Bobo dorasta do 70-80 cm, kwitnie od lipca do października, kwiaty białe, które się przebarwiają na różowo.

Co myślicie, a może inne propozycje?
szemusia 08:58, 29 sie 2015

MirellaB napisał(a)

na karteczce informacyjnej (bo teraz to już je zbieram) mam napisane cytuję Hibiskus syriacus "Lavender Chiffon". Nic nie jest narysowane o cięciu - to jak z ta rośliną ciąć, czy nie?

Mirella u mnie nazwa Hibiskus syriacus "Marina", więc jakiś inny niż Twój. Ale dczytałam, ze syriacus to właśnie ten syryjski, taki jak ma Zbyszek
Więc jeśli dobrze zrozumiałam, to tego się nie tnie

W sprawie kwitnących, to ja nie pomogę Kwiatów to u mnie niewiele...
polinka 09:05, 29 sie 2015

Jeżówki z tego co pamiętam to długo kwitną
andziurex 09:24, 29 sie 2015

MirellaB napisał(a)

Zbyszku na karteczce informacyjnej (bo teraz to już je zbieram) mam napisane cytuję Hibiskus syriacus "Lavender Chiffon". Nic nie jest narysowane o cięciu - to jak z ta rośliną ciąć, czy nie?

Mam to samo, tyle że jakąś odmianę wood.... Cośtam i ona kwitnie na różowo, a Twoja sądząc po nazwie będzie w fiolecie. Tnie się to wczesną wiosną marzec/kwiecień wg zasady:
Przycinamy wszystkie gałęzie powyżej trzeciego oczka widocznego od ich nasady (zazwyczaj ok 50 cm od pnia). Jeżeli po tym zabiegu pozostaną wątłe i suche gałęzie, które się krzyżują i rosną w niewłaściwym kierunku należy je obciąć u nasady. Kwiaty pojawią się na nowych gałęziach, wypuszczonych po przycięciu.
Mogę jeszcze dodać, że kiedy miałam ten krzew w pełnym słońcu to mu żółkły liście i opadały. Trochę krótko kwitną kwiaty, bo w zasadzie po jednym dniu opadają. Wprawdzie codziennie pojawiają się nowe, ale przez ten krótki żywot wokół drzewka jest straszny śmietnik.
zbigniew_gazda 13:23, 29 sie 2015

Jestem jestem. Poniżej masz link do opisu tej ketmii. Kupiłaś Mirella dobrą roślinę i o taką chodziło. Nic nie tnij i posadź tak jak poniżej piszą: jasne i zaciszne miejsce. O przemarzanie się nie martw bo jak u mnie na takim Sybirze żyje.
Przed tą zimą i następną dla bezpieczeństwa opatul ją włókniną. Uwaga - ona wypuszcza liście bardzo późno pod koniec kwietnia.

http://www.swiatkwiatow.pl/ketmia-syryjska-hibiskus-syriacus-id456.html#foto

Bobo mam 8 sztuk i jestem zadowolony. Tylko jak na patelni to nie wiem.
MirellaB 19:24, 29 sie 2015

szemusia napisał(a)

Mirella u mnie nazwa Hibiskus syriacus "Marina", więc jakiś inny niż Twój. Ale dczytałam, ze syriacus to właśnie ten syryjski, taki jak ma Zbyszek
Więc jeśli dobrze zrozumiałam, to tego się nie tnie

W sprawie kwitnących, to ja nie pomogę Kwiatów to u mnie niewiele...

Dzięki za informację Byłam w tej samej ogrodniczej i na tabliczce była nazwa Ketmia Syryjska Musze zapisać, żeby nie ciąć. Ty lepiej też zapisz ku pamięci
MirellaB 19:25, 29 sie 2015

polinka napisał(a)
Jeżówki z tego co pamiętam to długo kwitną

Na jeżówki przyjdzie czas Teraz krzaczek