Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Gardenarium 11:41, 29 sie 2015

polinka napisał(a)

Danuś co to za trawka na 4 zdjęciu?

Carex odmiana 'Everest'

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 11:42, 29 sie 2015

Nula napisał(a)
Danusiu w jakiej odległości od siebie posadzić konwalnik ? U Ciebie rosną pod ostrokrzewem Golden Gem?

Posadzić co 20-30 cm, bo one puszczają rozłogi i rozgałęziają się i rozłażą w różne strony

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 11:47, 29 sie 2015

Z cyklu co dzisiaj do roboty jest:

- pielenie rabaty hidcotowej i wycinanie brzydkich badyli

- pielenie zielonego dachu

- wymiana kompozycji na stole, mam pomysła i kwiatki bo byłam na giełdzie, ale nie wiem czy mi wyjdzie...jak nie wyjdzie nie pokażę

-podłubanie pod świerkami i dosadzenie czegoś w okolicy lustra metalowego. Jest tam dziura bo hortensja jakaś mizerna. Zauważyłam że tam najbardziej sucho jest, nie dociera z deszczu, tylko z nawadniania, ale to za mało jest

- wymiana (wyrzucenie) hortensji w donicy żeliwnej dużej przy schodach na taras. Mam pomysł i kwiatki, ale też jakoś nie wiem, czy to będzie to. Jak nie będzie - to zakupię kulę bukszpanową.

- mam ciekawe turzyce paskowane, wąziutkie listki ale nie wiem jak się nazywa. Będę latać i przymierzać
- mam białe anemony pełne, nie mam pomysła gdzie będą rosły jeszcze. Może się wykluje.

Generalnie mam nadzieję że zdążę to zrobić a jak nie to też nic się nie stanie.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 11:49, 29 sie 2015

Ostatnio w pewnej kwiaciarni widziałam donice metalowe, jakby z surowego metalu. Po prostu cudowne ale były po 1600 sztuka. Nie przełknęłam tej ceny Donice były 3 szt x 1.600 - cena szalona wprost.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 11:50, 29 sie 2015

Idę najpierw na ławkę naenergetyzować się kawą. nabierać przekonania, że mus się brać za robotę
Starzeję się chyba. Werwy brak.

Instagram Ogrodowiska
Karol99 11:52, 29 sie 2015

To dzisiaj faktycznie dużo rzeczy do zrobienia.
Gardenarium 11:56, 29 sie 2015

Raczej połowa do niezrobienia..tylko co najpierw? Sama jestem do tej roboty

Instagram Ogrodowiska
Monic 12:00, 29 sie 2015

Fajny planik
Ja też chodzę i mierze trawki. Kupiłam czerwone, ogniste Fireworks, a tu się okazuje, że to jednoroczne Pójdą do donic.
MirellaB 12:08, 29 sie 2015

Dużo do zrobienia zaplanowałaś Danusiu. Ty sama swój ogród ogarniasz? Myślałam, że pracownicy Ci pomagają

Ja dzisiaj jadę dokupić berberysa, rozplenicę i hortensję Bobo, no może jeszcze jakieś trawki - zobaczę.

Mnie do roboty też nikt nie goni, ale sama tak się spieszę, bo jesień niedługo, a tyle jeszcze bym chciała zrobić

Przeczytałam, że radziłaś po przekwitnięciu floksy ściąć i podlać florowitem, żeby ponownie zakwitły. Skorzystałam z informacji i tak zrobiłam. Wydaje mi się, że mają małe czerwoniutkie kuleczki to chyba zakwitną
W floksach nie podobają mi się te brzydkie liście od dołu. Pani w ogrodniczej mówiła, że na jesień po ścięciu i wczesną wiosną jak zaczynają wschodzić to spryskać już preparatem na grzyba zmieszanym np. z jakimś olejowym i powinno pomóc. Co sądzisz o tym Danusiu?
Madzenka 12:31, 29 sie 2015

Gardenarium napisał(a)

Carex odmiana 'Everest'

Kurcze a ja go ostatnio odstawiłam na półkę, bo Danusia go nie polecała..... Muszę jutro rano po nie pojechac.
Danusiu jak Ty dajesz radę te wszystkie donice podlewać? Ja w tym roku ograniczyłam doniczki bo z powodu skwaru musiałabym niektore dwa razy dziennie podlewac