Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ren133"

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:52, 05 kwi 2016

Do góry
inag napisał(a)

Więc poczekam jak radzisz. Wolę nie ryzykować. Azot jest również w tym Florivicie.
U nas jest słaba gleba i bez nawozu trawy bym wcale nie miała. Jak zapomnimy go odżywić to od razu robi się żółty i widać, że jest niedoywiony, chory. W tym roku postanowiłam bardziej profesjonalnie się nim zająć i dlatego zaczęliśmy od wertykulacji i badania. Ciekawa jestem efektów ale to piszesz napawa mnie optymizmem

No dobrze ale jak robiłaś badanie gleby to jakie dostałaś wskazówki co do dalszej pielęgnacji trawnika? Bo tak naprawdę mnie zalecono ten siarczan amonu i mikrovit więc się stosuję
I jak często dokarmiałaś wcześniej swój trawnik?
Ogród z pergolą 18:25, 05 kwi 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Ale to nie sa czosnki tylko przegorzan (chyba, że mikołajek)

o dzięki, dobrze że czuwasz
Ogród z pergolą 17:22, 05 kwi 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
że altana tak? no w sumie, niektórzy nazywają to pergolą

a moze do jezówek czosnki dorzucić?
https://pl.pinterest.com/pin/166422148708519394/

Ale to nie sa czosnki tylko przegorzan (chyba, że mikołajek)
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:09, 05 kwi 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Ja bym poczekała
A ten florovit co ma w składzie? Bo jesli ma sporo azotu to mogłabyś spalić trawnik A czemu robiłaś badanie gleby? Bo u mnie po prostu trawa w pewnym momencie straciła wigor, zbladła i ogólnie trawnik wyglądał tak jakby mu czegoś brakowało. A ponieważ założyłam go zgodnie ze sztuką to wydedukowałam, ze może coś z glebą jest nie tak I się potwierdziło ... po jakichś 3 dniach od zastosowania siarczanu trawnik zrobil się soczyście zielony ... a różnicę zauważyłam bo w paru miejscach musiało mi się mniej sypnąć ... ale szybko dosypałam w tych mniej zielonych miejscach i wszystko się wyrównało
Siarczan amonu stosuje się tak jak florovit bo też trzeba dużo podlewać żeby nawóz się rozpuścił

Więc poczekam jak radzisz. Wolę nie ryzykować. Azot jest również w tym Florivicie.
U nas jest słaba gleba i bez nawozu trawy bym wcale nie miała. Jak zapomnimy go odżywić to od razu robi się żółty i widać, że jest niedoywiony, chory. W tym roku postanowiłam bardziej profesjonalnie się nim zająć i dlatego zaczęliśmy od wertykulacji i badania. Ciekawa jestem efektów ale to piszesz napawa mnie optymizmem
Ogród z pergolą 09:58, 05 kwi 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

zamknąć to nie zamknę, szkoda tak wielu burz mózgow
ale mysle nad zmiana nazwy bo ta jest juz totalnie nie aktualna

No przecież bedzie pergola?
a nawet nie wiesz jak bardzo wpisała się już tutaj ta nazwa
Ogród z pergolą 09:56, 05 kwi 2016

Do góry
siakowa napisał(a)
tak obstawiam

a czemu tak?
Czyżby Ci sprzedawcy w ogóle na niczym się nie znali?
Malutki pod lasem 09:53, 05 kwi 2016

Do góry
Nie ma to jak uporządkowany teren wokół
Fajnie wyszło
Teraz Ty będziesz mogła się wykazać
Od czego zaczynasz?

PS Ja dzisiaj ciacham tuje i kończę "dokarmiać" trawnik
Ogród wyrozumiały 09:01, 05 kwi 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Pozdrawiam

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 08:46, 05 kwi 2016

Do góry
Margarete napisał(a)

No nie ma sie co dziwić że nie ma konca...jak sie cały ryneczek bratków wykupiło....
Ślicznie wyglądają, szczególnie urzekły mnie te w połączeniu z szarymi donicami, choć i te różowe śliczne....

Małgosiu, część tych bratków, które przytargałam z targu wylądowało tez na cmentarzu Cieszę się, ze Ci się podobają w donicachI mam nadzieję, że już wszystko ok ze zdrowiem
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 08:43, 05 kwi 2016

Do góry
jankosia napisał(a)
Renia... A ty jesteś pewna że nadal musisz stosować siarczan amonu? Mierzyłaś ph czy znowu robiłaś analizę gleby? Bo wiesz, że co było dobre dla trawnika w zeszłym roku nie musi być dobre w tym? Mam nadzieję że nie bawisz się na czuja
Muszę sobie o tym mikro plusie poczytać, nie znam Ja może jutro coś popryskam olejowymi, w nic więcej się nie bawię. Póki co ciągle cięcie, cięcie i końca cięcia nie widać

Nie jestem pewna, nie mierzyłam ph powtórnie i robię na czujaZobaczymy A wybrałaś już mieszankę traw?
Promanalem już chyba nie zrobię bo pąki pękają na potęgę
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 08:40, 05 kwi 2016

Do góry
inag napisał(a)

Czyli skoro stosujesz go zamiast nawozu to lepiej poczekać aż do następnego planowanego nawożenia i dopiero wtedy go sypnąć tak?
Z tymi niedociągnięciami to mnie trochę zmartwiłaś...
Swój trawnik podsypałam dziś Florovitem do trawników z mchem i uruchomiłam nawadnianie pierwszy raz żeby się ładnie rozpuścił.

Ja bym poczekała
A ten florovit co ma w składzie? Bo jesli ma sporo azotu to mogłabyś spalić trawnik A czemu robiłaś badanie gleby? Bo u mnie po prostu trawa w pewnym momencie straciła wigor, zbladła i ogólnie trawnik wyglądał tak jakby mu czegoś brakowało. A ponieważ założyłam go zgodnie ze sztuką to wydedukowałam, ze może coś z glebą jest nie tak I się potwierdziło ... po jakichś 3 dniach od zastosowania siarczanu trawnik zrobil się soczyście zielony ... a różnicę zauważyłam bo w paru miejscach musiało mi się mniej sypnąć ... ale szybko dosypałam w tych mniej zielonych miejscach i wszystko się wyrównało
Siarczan amonu stosuje się tak jak florovit bo też trzeba dużo podlewać żeby nawóz się rozpuścił
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 08:30, 05 kwi 2016

Do góry
as226 napisał(a)
Piękne donice i kompozycje pozdrawiam

Dziękuję Asiu
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 08:29, 05 kwi 2016

Do góry
Kasya napisał(a)

a co to takiego ?

Kasiu to jest taki płynny nawóz mikroelementowy. Polecono mi go zamiast Mikrovitu
Ogród z pergolą 08:06, 05 kwi 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Aniu
I obiecane zdjęcia bronze form lub buchanani

jak dla mnie ani to ani to
Ogród z pergolą 08:06, 05 kwi 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Rozchodniki to raczej przed hortkami bo pomiędzy to zginą
już mnie dziewczyny oświeciły że tak sadzone to tylko w pierwszym roku bedzie dobrze a potem przesadzanie.
ren133 napisał(a)
Aniu
I obiecane zdjęcia bronze form lub buchanani

dzięki za fotki, piekne są. daj znac czy Ci nie wymarzły?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 01:17, 05 kwi 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Bratków nie ma końca

No nie ma sie co dziwić że nie ma konca...jak sie cały ryneczek bratków wykupiło....
Ślicznie wyglądają, szczególnie urzekły mnie te w połączeniu z szarymi donicami, choć i te różowe śliczne....
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 00:29, 05 kwi 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Ten preparat niby na to samo ale siarczan amonu jest duuużo lepszy ... ma piorunujące działanie (stosuję go zamiast nawozu) ale ponieważ jest słonecznie to spróbowałam oprysku (brakuje w nim azotu) dlatego za jakiś dobry tydzień sypnę siarczanem (może uda mi się przed zapowiadanymi opadami?) Powiem Ci tylko, ze trzeba bardzo uważać aby równomiernie go rozsypać bo po kilku dniach każde niedociągnięcie będzie widoczne
Myślę, ze lepiej mniej rozsypać a częściej niż za dużo ...

PS A czym podsypałaś trawnik?

Czyli skoro stosujesz go zamiast nawozu to lepiej poczekać aż do następnego planowanego nawożenia i dopiero wtedy go sypnąć tak?
Z tymi niedociągnięciami to mnie trochę zmartwiłaś...
Swój trawnik podsypałam dziś Florovitem do trawników z mchem i uruchomiłam nawadnianie pierwszy raz żeby się ładnie rozpuścił.
Na Łowieckiej 23:59, 04 kwi 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Widzę u Ciebie wyższa szkoła jazdy - pionowe cięcie smaragdów bomba

Wyższa szkoła jazdy? - Renia, tu nie ma żadnej filozofii: bierzesz długie elektryczne nożyce i jedziesz raz, dwa i po robocie. Naprawde prostszej roboty w ogrodzie nie ma
Na Łowieckiej 23:41, 04 kwi 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Odpisałam u mnie

Dzięki
Ogród wyrozumiały 23:27, 04 kwi 2016

Do góry
Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies