Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

ren133 21:14, 04 kwi 2016

Efffa napisał(a)
A z czym będziesz sadzić te rh? Moze już odpowiadałaś i przeoczyłam, cofnełam sie ale nie znalazłam odpowiedzi.

Przepraszam, że gdzieś mi umknęło Twoje pytanie ... Za RH zamierzam posadzić miscanta Variegatus a przed hosty
ren133 21:26, 04 kwi 2016

inag napisał(a)
Dziękuję za ten siarczan amonu

Ilonko
Ja kupuję taki:

A w zaleceniach miałam takie informacje:
ren133 21:29, 04 kwi 2016

A dzisiaj robiłam oprysk takim preparatem
bo tego Mikrovitu nie ma w sprzedaży
inag 23:03, 04 kwi 2016

Ja zamówiłam z All.
Ty to sypiesz zamiast nawozu czy razem z nim? Pytam bo dziś podsypałam swój trawnik i nie wiem czy teraz czekać z tymm siarczanem do następnego nawożenia czy mogę od razu??? Jak Ty robisz?
A ten preparat Mikro Plus to na co?
ren133 23:15, 04 kwi 2016

inag napisał(a)
Ja zamówiłam z All.
Ty to sypiesz zamiast nawozu czy razem z nim? Pytam bo dziś podsypałam swój trawnik i nie wiem czy teraz czekać z tymm siarczanem do następnego nawożenia czy mogę od razu??? Jak Ty robisz?
A ten preparat Mikro Plus to na co?

Ten preparat niby na to samo ale siarczan amonu jest duuużo lepszy ... ma piorunujące działanie (stosuję go zamiast nawozu) ale ponieważ jest słonecznie to spróbowałam oprysku (brakuje w nim azotu) dlatego za jakiś dobry tydzień sypnę siarczanem (może uda mi się przed zapowiadanymi opadami?) Powiem Ci tylko, ze trzeba bardzo uważać aby równomiernie go rozsypać bo po kilku dniach każde niedociągnięcie będzie widoczne
Myślę, ze lepiej mniej rozsypać a częściej niż za dużo ...

PS A czym podsypałaś trawnik?
Kasya 23:18, 04 kwi 2016

ren133 napisał(a)
A dzisiaj robiłam oprysk takim preparatem
bo tego Mikrovitu nie ma w sprzedaży

a co to takiego ?
as226 23:50, 04 kwi 2016

Piękne donice i kompozycje pozdrawiam
inag 00:29, 05 kwi 2016

ren133 napisał(a)

Ten preparat niby na to samo ale siarczan amonu jest duuużo lepszy ... ma piorunujące działanie (stosuję go zamiast nawozu) ale ponieważ jest słonecznie to spróbowałam oprysku (brakuje w nim azotu) dlatego za jakiś dobry tydzień sypnę siarczanem (może uda mi się przed zapowiadanymi opadami?) Powiem Ci tylko, ze trzeba bardzo uważać aby równomiernie go rozsypać bo po kilku dniach każde niedociągnięcie będzie widoczne
Myślę, ze lepiej mniej rozsypać a częściej niż za dużo ...

PS A czym podsypałaś trawnik?

Czyli skoro stosujesz go zamiast nawozu to lepiej poczekać aż do następnego planowanego nawożenia i dopiero wtedy go sypnąć tak?
Z tymi niedociągnięciami to mnie trochę zmartwiłaś...
Swój trawnik podsypałam dziś Florovitem do trawników z mchem i uruchomiłam nawadnianie pierwszy raz żeby się ładnie rozpuścił.
jankosia 00:32, 05 kwi 2016

Renia... A ty jesteś pewna że nadal musisz stosować siarczan amonu? Mierzyłaś ph czy znowu robiłaś analizę gleby? Bo wiesz, że co było dobre dla trawnika w zeszłym roku nie musi być dobre w tym? Mam nadzieję że nie bawisz się na czuja
Muszę sobie o tym mikro plusie poczytać, nie znam Ja może jutro coś popryskam olejowymi, w nic więcej się nie bawię. Póki co ciągle cięcie, cięcie i końca cięcia nie widać
Margarete 01:17, 05 kwi 2016

ren133 napisał(a)
Bratków nie ma końca

No nie ma sie co dziwić że nie ma konca...jak sie cały ryneczek bratków wykupiło....
Ślicznie wyglądają, szczególnie urzekły mnie te w połączeniu z szarymi donicami, choć i te różowe śliczne....