Witam Was wszystkich serdecznie, od razu na wstępie napiszę, że z ogrodnictwem to mam tyle wspólnego co z lotami w kosmos więc proszę o cierpliwość do mojej osoby . Założyłem "trawnik" ok meisiąc temu dokładnie to chyba był 1 lipca, trawa jakiej użyłem to Substral Trawa Sportowa (niebieskie opakowanie) oraz zmieszałem to z Substral TRAWNIK (nazwóz) tak mi doradziłą Pani w sklepie ogrodniczym. Trawa ładnie urosła, za mną 2 koszenia dosyć wysoko, i i gdzieś po 2 tygodniach od siewu, pokazały się takie dziwne roślinki , jest ich dosyc sporo i strasznie to szpeci, chciałbym się tego pozbyć tylko jak? kiedy najlepiej ? i czym ? szukałem na internecie co to może być ale ciężko mi to rozróżnić
Drugi problem to trawa miejscami jest inna gdzieniegdzie ma inny odcień i rośnie o wiele szybciej co może widać na zdjęciach - nie mam pojęcia co jest tego powodem (domniemam, że skład produkty - 2 rodzaje traw) czy da się temu jakoś zaradzić ?
Sylwia tak alstromeria zimowała pod przykryciem czerwona też, dwie nowe biała i lila-fiolet z innego źródła zakup wiosenny jeszcze nie testowane
takie jakby bardziej kompaktowe
Aniu dziękuję za zdjęcie śliwa bardzo ładna u Ciebie już duża.
Cieszę się że się odezwałaś bo chcę się Ciebie poradzić odnośnie śliwy może najpierw opiszę swój problem.
Tydzień po posadzeniu na niektórych gałązkach liście więdną i żółkną podejrzewam że dałam jej za dużo kompostu bo nie sądzę że od nadmiaru wody czy może gleba powinna być bardziej uboga i sucha?
Posadziłam ją w miejsce po perukowcu dla którego było tam za mokro i mi zgnił choć woda tam nie stoi może być tylko cały czas wilgotna, bryła będzie w półcieniu a gałęzie słońce i półcień.
W necie informują że lubi żyzne podłoże i umiarkowanie wilgotne,wytrzymała na suszę.
Masz swoją kilka lat więc masz jakieś doświadczenie co myślisz na jej temat?
Pozdrawiam Bogusia
I pytanie o wysoką bylinę, która by tu pasowała zamiast ożanki, którą muszę przesadzić bliżej trawnika bo jest za niska.
Jakiś kłosowiec?
Ożanka jest między żółtą rudbekią a wysoką różową jeżówką.
Z lewej str to różowe to krwawnica Robert.
Zuza, Vertigo jest pisadzone pod czereśnią ale zdjęcie kiepskue, na szybko robione, wieć mało co widać.
Na balkonie tak mocno się nie wybarwiała a tu po jednhm dniu złapała głęboki ciemny kolor jest za duża na balkon.