Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Prośba o sprawdzenie systemu nawadniania. 12:40, 29 lip 2020

Do góry
mjoker napisał(a)
Kolego @PiterSas , zblizam się chyba do ostatniej fazy pytań. Męczy mnie ten dobór pompy.
Policzyłem jak następuje (jak założenia projektu)

Czyli zapotrzebowanie na wodę z linią kroplującą w jednym czasie mam 48l/min z zapasem 30%.
Z charakterystyki pompy JY1000 wychodzi, że dla takiego zapotrzebowania pompa osiagnie max 2,5Bara, gdzie dla zraszacza MP3000 muszę zapewnić 3,8Bara dla zasięgu 8m. A gdzie spadki ciśnienia (pompa zasysana spod ziemi (1,5m) + 1,5m wysokości w budynku gospodarczym.

Jeśli rozbiję to na sekcje, gdzie największe zapotrzebowanie to prawie 20,8l/min (z zapasem 30%), to z charakterystyk wychodzi, ze pompa bedzie miala ok 4Bar. Wymagane minimum 3,8 w zraszaczu MP3000 a są 2szt w sekcji. Też może być mało odliczając spadki.

MH1300 z charakterystyk wychodzi, że przy zapotrzebowaniu 48l/min osiągnęłaby 4Bary, co też w sumie może być na styk z ciśnieniem w zraszaczu MP3000.
Odrzucając linie kroplującą potrzeba 35l/min, a tu pompa już da ok 4,5Bara, więc chyba wszystkie zraszacze w jednym czasie mogłyby działać, a linia kroplująca pożniej.
Gdyby jednak to nie wystarczało, to z podziałem na sekcje wyglądałoby to tak:
1sekcja zapotrzebowanie 20l/min --> ciśnienie pompy: 5Bar
2sekcja zapotrzebowanie 14l/min --> ciśnienie pompy: 5,4Bar
To max ciśnienia pompy z charakterystyki przy danym zapotrzebowaniu.

ehh, już głowa puchnie od tego wszystkiego

Może wróćmy do jednej podstawowej kwestii:
Nie możesz podłączyć linii kroplującej do sekcji ze zraszaczami!
Przeważnie na 1 m długości linii masz 3 kroplowniki o wydatku ok. 2.3l/min każdy, czyli ok. 7 l/min z metra linii x długość linii daje Ci to wydatek linii nawadniającej - więc sprawdź wyliczenia. Linia powinna działać ok. 30-40 min. aby dobrze podlać teren. Czyli jak widzisz linia ze zraszaczami będzie pracowała krócej i dlatego nie wolno tych systemów łączyć ze sobą.
Co do pompy 27 l zapotrzebowania na wszystkie zraszacze jest OK. 1 sekcja, 2 linia kroplująca. Dokupujesz dwa elektrozawory po ok. 80 zł studzienke za 60 zł 1sterownik na 4 sekcje (jakbys chciał później rozbudowac system) - ok. 300 zł. I dalej to już idzie jak z płatka....
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:26, 29 lip 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Gosiu hortensje tam odpadają, tam musi być miejsce na swobodny przepływ wody
Nie wiem czy rozumiecie o które miejsce mi chodzi, o tą dolną półkę po lewej co kaczeńce rosną

to jest koryto rowu

zaczęłam szukać roślin - może coś z oferty sadzawki będzie pasować u Ciebie?

na pierwszy rzut, w oko wpadły mi - bodziszek błotny
wilczomlecz błotny
wełnianeczka alpejska
tułacz pstry - późno rusza, mocno zadarnia ale zawsze jest kolorowy z liści (kwiaty niepozorne)
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 12:26, 29 lip 2020

Do góry
Wyrośnięte sałaty? Nie szkodzi, mniam mniam
Dziś pięć jajek, wczoraj sześć... Masakra ale jutro będą pewnie dwa

Droga do spełnienia 12:16, 29 lip 2020

Do góry
Magda70 napisał(a)

Jejku...kusicie tymi bodziszkami
Wspaniały faktycznie jest wspanialy

Nisko go ścinasz po przekwitnięciu?

ścinam praktycznie kwiatostany żeby część liściowa została ale w tym roku był ścięty przy samej ziemi po gradobiciu w czerwcu
a teraz wygląda tak -

za różą bonica w lewo dwie kępy

ale u mnie wszystko inaczej w tym roku
Prośba o sprawdzenie systemu nawadniania. 12:12, 29 lip 2020

Do góry
Kolego @PiterSas , zblizam się chyba do ostatniej fazy pytań. Męczy mnie ten dobór pompy.
Policzyłem jak następuje (jak założenia projektu)

Czyli zapotrzebowanie na wodę z linią kroplującą w jednym czasie mam 48l/min z zapasem 30%.
Z charakterystyki pompy JY1000 wychodzi, że dla takiego zapotrzebowania pompa osiagnie max 2,5Bara, gdzie dla zraszacza MP3000 muszę zapewnić 3,8Bara dla zasięgu 8m. A gdzie spadki ciśnienia (pompa zasysana spod ziemi (1,5m) + 1,5m wysokości w budynku gospodarczym.

Jeśli rozbiję to na sekcje, gdzie największe zapotrzebowanie to prawie 20,8l/min (z zapasem 30%), to z charakterystyk wychodzi, ze pompa bedzie miala ok 4Bar. Wymagane minimum 3,8 w zraszaczu MP3000 a są 2szt w sekcji. Też może być mało odliczając spadki.

MH1300 z charakterystyk wychodzi, że przy zapotrzebowaniu 48l/min osiągnęłaby 4Bary, co też w sumie może być na styk z ciśnieniem w zraszaczu MP3000.
Odrzucając linie kroplującą potrzeba 35l/min, a tu pompa już da ok 4,5Bara, więc chyba wszystkie zraszacze w jednym czasie mogłyby działać, a linia kroplująca pożniej.
Gdyby jednak to nie wystarczało, to z podziałem na sekcje wyglądałoby to tak:
1sekcja zapotrzebowanie 20l/min --> ciśnienie pompy: 5Bar
2sekcja zapotrzebowanie 14l/min --> ciśnienie pompy: 5,4Bar
To max ciśnienia pompy z charakterystyki przy danym zapotrzebowaniu.

ehh, już głowa puchnie od tego wszystkiego

Droga do spełnienia 12:10, 29 lip 2020

Do góry
Kawa napisał(a)
bodziszki dla Juzika
wspaniały

rozeanne

Jejku...kusicie tymi bodziszkami
Wspaniały faktycznie jest wspanialy

Nisko go ścinasz po przekwitnięciu?
Zieleń, drewno i antracyt 11:29, 29 lip 2020

Do góry
Magda70 napisał(a)
Wiesz, to starsze pokolenie ma jakiś taki inny dar do roślin, warzyw itp. Mój teściu całe życie uprawial tylko truskawki. Teraz od kilku lat pomaga swojemu synowi na działce rodo i jak ostatnio byłam to szok przeżyłam. Myślałam, że to moje warzywa są ładne ale jego to cudowne!

Liczę na to, że taki dar z wiekiem do mnie przyjdzie. Chciałabym mieć takie pory i selery jakie uprawia mój tata, chociaż z części warzyw już teraz jestem zadowolona

Werbena pożarła mi Chopiny. Muszę ją w przyszłym roku trochę ograniczyć.

Rhododendron, Azalia i inne wrzosowate 11:28, 29 lip 2020

Do góry
Witam, bardzo proszę o pomoc co może domagać mojemu rododendronowi schneewitchen. Posadzony miesiąc temu. Stanowisko słoneczne. Z góry dziękuję.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:05, 29 lip 2020

Do góry
w ubiegłą sobotę najpierw synuś muł ze ścieżek w warzywniku do wiadra zdjął, a potem Emuś wypłukał ile się dało, pewnie jeszcze po opróżnieniu warzywnika jesienią trzeba będzie powtórzyć bo teraz roślin było szkoda
Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 11:01, 29 lip 2020

Do góry
Ewa zobacz - pierwszy mieczyk na tarasowej

Co zrobić żeby rosły w miarę prosto? Chyba będę musiała przywiązywać do podpórek? Już tak zaczęłam robić....

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:45, 29 lip 2020

Do góry
Gosiu hortensje tam odpadają, tam musi być miejsce na swobodny przepływ wody
Nie wiem czy rozumiecie o które miejsce mi chodzi, o tą dolną półkę po lewej co kaczeńce rosną

to jest koryto rowu
Gożdzikowa - wiejski ogród 10:17, 29 lip 2020

Do góry
W podzięce dla zagladających
zwierzak z Ciechocinka

Gożdzikowa - wiejski ogród 10:10, 29 lip 2020

Do góry
Doranma napisał(a)
W książkach piszą że ogórki i pomidory nie lubią swojego towarzystwa na grządkach, a Twoim widać to nie przeszkadza, takie dorodne. Zresztą nie tylko one, piękne rośliny ☺

No niby tak ?..Pomidory w ogórkach to samosiewy i szkoda mi było wyrzucić...na razie dają radę lepiej niż te sadzone

tak jest na teraz ,nic sie nie dzieje

U mnie w warzywniku jest poplątanie z pomieszaniem...odeszłam od uprawy zagonikowej

Gożdzikowa - wiejski ogród 10:03, 29 lip 2020

Do góry
Basilikum napisał(a)
pieknie i smacznie

Dziękuję.
Jak smacznie to zapraszam na jagodzianki

Ogród w remoncie 09:55, 29 lip 2020

Do góry
Ogród w remoncie 09:49, 29 lip 2020

Do góry
Kasya napisał(a)

Zgadzam się
Asia dobrze wie czego chce
Kocimietka super
A ja poproszę o zdjecia ronda i bodziszkow

Kasiu

To tu- to tam- łopatkę mam ! 09:34, 29 lip 2020

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Haniu, czy to jest kalina japońska? Czy jakiś inny krzew?
Rozpoznawanie bylin 09:31, 29 lip 2020

Do góry
Czy ktoś wie, co to?? Wyrosło nagle kilkanaście Podwiędnięte, bo przesadzałam brutalnie

Zieleń, drewno i antracyt 09:29, 29 lip 2020

Do góry
antracyt napisał(a)
Na frontowej zakwitł pierwszym kwiatem nowy biały liliowiec, na szczęście kolejny nie pomylony Mam nadzieję, że wzrostem dogoni drugiego białego, który rośnie obok.

a on jest faktycznie biały czy delikatnie kremowy tak jak na zdjęciu?
Jak wysoki jest?
W cieniu uśmiechniętego anioła 09:29, 29 lip 2020

Do góry
A_gawa napisał(a)
Moje Kochane! Nie wiem jak Wam dziękować!!!
Stan obecny - wszystko się zlewa i jakoś bez polotu.

Wyjeżdżam na krótko, a po powrocie zabiorę się z werwą do pracy!

A_gawa napisał(a)
Jeden wielki burdel. Burza robi z drzewami co chce.
Marzę, żeby to ogarnąć.

Po prawej stronie rabaty jest wjazd do garaż I. Po lewej - trawnik.

Agawa, Kochana, przecież mi chodziło o te zdjęcia Zrobiłaś je z różnych perspektyw Na pierwotnym zdjęciu wydawało mi się, że cisy są wyżej, a jak wstawiłaś nowe, to widzę, że jednak nie I tego buka(?) nie było widać.
A zrób zdjęcie jak najczęściej oglądasz tą rabatę? Widzisz ją z okna, czy jak wchodzisz do domu?
Cmok.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies