Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród bez reguł 07:38, 23 lip 2020

Do góry
Zaczynają przegorzany. Niby to takie kolczaste kulki, a ile mają pyłku Są bardzo miododajne.

Przerwa na kawę... 07:38, 23 lip 2020

Do góry
Tyle jeszcze lawendy u mnie leży

Za to inny problem mam. Wsadziłam o jedno drzewo za dużo - jarząba. I mimo iż jest wąski to mi w tym miejscu nie pasuje. Docelowo zrobi się tam jedna wielka bryła a chyba nie jest to to o co mi chodzi.
On jest tu - dla ułatwienia zaznaczyłam. Edki zaczynają przyrastać dosyć mocno po szerokości ale nie za bardzo po wysokości. Niby miał to być tulipanowiec o metrowej koronie po 10 latach a u mnie ten metr spokojnie osiągnie po 4-5 plus ze 2 w szkółce. Ale na szerokość. A na wysokość to tak z pół metra, takie jajo się naturalnie robi. Pewnie trzeba będzie ciąć. Już teraz jak korony mają więcej liści jest za gęsto. I może dlatego ciągle mam problem z obsadzeniem do końca tego narożnika, ciągle coś mi zgrzyta i nie wiem jak go skończyć.

Tylko problem jest teraz gdzie go wsadzić. Jedyne miejsce to podjazd zamiast Amanogawy, którą w tym momencie nie mam gdzie wsadzić. Bo ta też mi jakoś nie pasuje. Wrrrr... Ogród mi się skończył

I co ja mam teraz zrobić?
Dębowe zakątki 07:27, 23 lip 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Też mam taką, posadziłam i inne, ale coś nie za bardzo wychodzą z ziemi takie mikre. Czerwone, różowe, białe wszystkie ładne na tle ciemnych liści.
Czekam na dalie kołnierzykowe. Też bardzo ładne

Aniu bardzo kolorowo u ciebie. Lilie piękne, u mnie trochę opóźnienia ale nie mam ich za dużo mają dużo pąków. Za to lillie drzewiastą mam już bardzo wyrośniętą ok. 1,5 metra. Ale jak zwykle będzie kwitła jak mnie nie będzie.
Jeszcze chciałam odnośnie trawy Memory bardzo szybko rośnie. Mam 2 sezon i bardzo urosła.

Mój eM mówi, że bedę żyła i żyła bo masz pasję ogrodową.

Pozdrawiam

Dalie z ciemnymi listkami mam 2. Ciekawe i inne.Zawsze coś innego, nowego.
Kołnierzykową miałam 1.Ale nie wiem czy już kwitnie.
Elu, kolorowo to ja lubię.
Lilie kocham .Azjatki juz przekwitły i przeważanie teraz kwitną różne drzewiaste .A pachną z daleka cudnie
To twoje drzewiaste porosły wielkie. Może rożne. Ale też powyżej 1 m.

O to dobre wieści piszesz o trawie Memory.
Marzy mi się nad stawem. Może na drugi rok.
Najważniejsze to żyć w spokoju i zdrowiu.A pasja ogrodowa dodaje sił , energii i skrzydeł i radości

Przedziwny Ogród 07:17, 23 lip 2020

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Widzę, że mam duże zaległości w oglądaniu Twojego kwitnącego ogrodu.

Chyba tak . Więc zapraszam

Dębowe zakątki 07:16, 23 lip 2020

Do góry
BasiaLT napisał(a)
Zdjęcia jak żyleta
Basiu serdecznie dziękuję.Staram się i lubię fotografowanie

Dębowe zakątki 07:11, 23 lip 2020

Do góry
violaskom napisał(a)

Już Ci chyba mówiłam, że masz narodową kolekcję liliowców. Wszystkie są piękne. Mnie urzekł ten cytrynowy. Cudowny kolor i ma takie zwiewne kwiaty. Czy on długo kwitnie? U mnie te z cienkimi płatkami kwitną dłużej niż te grube. Hostowisko też robi wrażenie. Działki ze stawem strasznie zazdroszczę.

Do narodowej to na pewno mi brakuje. Myślę,że ok. 69-70 mam.
Cytrynowy i ja lubię kwitnie obficie i długo.
ale wiesz,że u kilowców jest tak,że im ma więcej lata, to większa kępa i więcej kwiatów. Mój już mam parę latek.
Listki ma drobne, zwieszone w dół jak u traw.
Dziękuję za pochwalę hostowiska
Staw mam ale dalej od części kwiatowej.
Jeszcze mało zagospodarowany.Ale powolutku coś tam się robi i dalej w przyszłym roku zrobi.

Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 06:48, 23 lip 2020

Do góry
nataliasz napisał(a)
Bukszpany przesadzone były jesienią 2019. Po zimie stały się żółte, niektóre żółto pomarańczowe. W tej chwili ich końcówki zaczęły usychać. Rosną w słonecznym miejscu, gleba gliniasto-piaszczysta. Czy ktoś wie co im dolega?

Mogą mieć za mokro, zwłaszcza jeśli leży włóknina pod korą, to się wtedy to wszystko "kisi" w ziemi. Usuń jeśli jest. Może brakować składników pokarmowych, zwykły florovit wystarczy, podlać i opryskać.
Szmaragdowy Zakątek 01:13, 23 lip 2020

Do góry
A teraz pytanie do wszystkich...
Co to za jegomość?????

Szmaragdowy Zakątek 01:11, 23 lip 2020

Do góry
różyczkowo...
NEW DAWN

LARISA

PEPITA

FAIRY i KRISTAL

FAIRY DANCE

Szmaragdowy Zakątek 01:03, 23 lip 2020

Do góry
Pokażę Wam jakiego gościa miałam na działce w sobotę!!!!!!!!

Szmaragdowy Zakątek 01:01, 23 lip 2020

Do góry
Teraz też będzie "smakowicie"....

Szmaragdowy Zakątek 00:53, 23 lip 2020

Do góry
Teraz "pomidorkowo"

Szmaragdowy Zakątek 00:50, 23 lip 2020

Do góry
A teraz troszkę "szmaragdowego"...
na początek berberysy

teraz...magnolia (drugi raz kwitnie !!!)

Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 00:50, 23 lip 2020

Do góry
Przy okazji cięcia bukszpanów robię dokładny ich przegląd. Do tej pory nie miałam z nimi większych problemów, pomimo że mam ich sporo a niektóre okazy to 40-50 letnie formowane krzewy
Teraz nie wyglądają zbyt dobrze. Jeżeli ktoś może mi pomóc to będę wdzięczna

1. Czy to są objawy przedziorka bukszpanowego? Czy pozostałość po miodówce bukszpanowej (jak zwykle pojawiła się na przełomie maja-czerwca - potraktowana Mospilanem)a może coś jeszcze innego?

2. W wielu miejscach występują żółto-brązowe plamy. Czy to jkaś choroba grzybowa? A może pozostałość po późno majowych przymrozkach (niestety przymroziło część młodych przyrostów)

3. W dwóch miejscach na jednym z krzewów zauważyłam uszkodzenia liści i takie jakby pajęczynki. Dodatkowo Liście miejscami wyglądały jakby je ktoś poprószył popiołem. Czy to efekt przędziorka czy to mogą być ślady ćmy bukszpanowej? A może pająków, bo tych też sporo w gęstych bukszpanowych krzewach

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 00:14, 23 lip 2020

Do góry
Od poniedziałku zaczęłam cięcie moich bukszpanów. Przy okazji dokładnie staram się oglądać cały krzew, zwaszcza pod kątem ćmy bukszpanowej - tym bardziej, że w promieniu kilku kilometrów już niestety jest
Po tych oględzinach muszę stwierdzić, że stan moich bukszpanów nie jest dobry. Do niedawna nie miałam z nimi większych kłopotów - głównie w maju miodówka bukszpanowa. Tak w tym roku zaniepokoił mnie ich wygląd:

1. Prawdopodobnie moje buksy mają przędziorka bukszpanowego - tak by wskazywały te liczne kreseczki na liściach (choć przez długi czas myślałam że to efekt gradu)

2. Żółto- brązowe plamy - czy to efekt majowych przymrozków, gdy bukszpany miały już spore młode przyrosty? Czy też jakaś choroba grzybowa?

3. I spory niepokój wzbudził taki wygląd liści w jednym miejscu i drobne pajęczynki. Liście miejscami wyglądały jakby je ktoś poprószył popiołem. Czy to efekt przędziorka czy to mogą być ślady ćmy bukszpanowej?

Co do ćmy bukszpanowej. Podczas przeglądania buksów wyleciała dość duża brązowa ćma (bardziej "czekoladowy kolor"). W pierwszej chwili pomyślałam, że to zwykła "nasza" ćma. Bo bukszpanowa ma brązowo-białe skrzydła. Teraz mam wątpliwości czy to jednak nie bukszpanowa
Jeżeli ktoś mógłby pomóc to będę wdzięczna

Pewnie tutaj mało osób zagląda więc wrzucę te fotki na wątku o chorobach bukszpanów
Ogród kwiatowy 23:47, 22 lip 2020

Do góry
violaskom napisał(a)

Wiolu pięknie lubie wpadać patrząc na tak ukwiecone rabaty. Może i ja się doczekam koloru zaczynam byliny kupować więc jest nadzieja.

Wszystko ładne

Pozdrawiam
Mój ogrodowy pamiętnik 23:26, 22 lip 2020

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Kismet Red ma około 60 cm. Kolor obłędny ale ma problem z przebarwieniami na liściach i pąkach i nie wiem co to jest. W zeszłym roku też to miała. Może jakaś wada fabryczna .
Komórka wariuje przy tym kolorze.

Piękna jest - mam Kismet intens orenge, delicious candy, delicious nougat i pompon. Kupiłam w tym roku sporo sadzonek jeżówek zobaczę co z tego wyjdzie . Może przeżyją zimę. W każdym razie trzeba będzie je osłonić.
Bardzo mi się podoba ta żółta, ale jak piszesz, że traci kolor jaśnieje.

A dlaczego masz mączniaka na azaliach. Trzeba opryskać po kwitnięciu np. wyciągiem z grejfruta z dodatkiem mydła potasowego.
Dokładny przepis poszukaj. Kiedyś tak robiłam.
ładnie wszystko się rozrasta zaglądam dzisiaj ogrody,

Pozdrawiam
Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 23:09, 22 lip 2020

Do góry
Kim napisał(a)
Kupiłam ostatnio trawę ,pani w ogrodniczym powiedziała że to bambus a dla mnie wygląda jak Hakonka All gold

Ale za to jakie dorodne okazy.
Ogród Basi 22:59, 22 lip 2020

Do góry

Kilka dni temu było sucho i z taką pomocnicą podlewałam ogródek. Na trzy konewki to raz dwa poszło.

Ogród Basi 22:56, 22 lip 2020

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies