Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój ogród pod lasem 17:42, 16 lip 2020

Do góry
malgol napisał(a)

Moja ulubiona roslina w rozkwicie.W końcu

Piękne zdjęcia, to rozproszone światło robi niesamowitą robotę.
Możesz podać dokładną nazwę tej twojej ulubionej tawułki? To arendsa czy inna?
Czubajkowy Ogród 17:42, 16 lip 2020

Do góry

Zostawię jeszcze trochę portretów innych ociekających deszczem roślin, bo widoczków przy tej pogodzie nie udało mi się zrobić.

Czubajkowy Ogród 17:39, 16 lip 2020

Do góry
Sobota była mocno deszczowa - zaczęło padać chwilę po moim przyjeździe, a przestało w drodze powrotnej do domu. Spędziłam więc kilka swobodnych godzin ciesząc się domkiem i zbierając ociekające wodą porzeczki. Nie było wyjścia - ptaki robią czystkę na krzakach, więc od 2-3 lat jest to gonitwa, kto pierwszy, one czy ja. Ciekawe, że kiedyś pożywiały się jedynie borówkami amerykańskimi, teraz nie są już takie wybredne
Zdjęciową relację zacznę od nowej hortensji. Mocne opady przygięły ją jednak do ziemi, ale tak wygląda bardziej naturalnie, jakby już była "zadomowiona" na rabatce. Uważam, że to był świetny pomysł by ją w tym miejscu posadzić, jedna roślinka a robi bardzo dobrą robotę. Mimo, że cała reszta kącika nie ruszona i cieszy się dzikością, to już teraz z ogromną przyjemnością spoglądam na ten obrazek przy każdym wyjściu z ganku do ogródka

Dobrym pomysłem było zestawienie jej z języczką o bordowych ogonkach i spodach liści, które widać przy powiewach wiatru.

Przy okazji przypomniałam sobie, że mam też funkję o bordowych ogonkach, która jednak posadzona w cieniu, nie pokazuje bordowego kolorku. Może lepiej jej będzie w tym towarzystwie.
Ku pamięci zostawiam też zdjęcie lilii na mojej ulubionej rabacie. Posadziłam ich tutaj chyba 12 w ubiegłych latach, do tego roku dotrwała właściwie ona jedna, ale za to dorodna - doliczyłam się 19 pąków, co jak na moje nieliliowe warunki uważam za bardzo dobry wynik

Chwasty w trawniku 17:37, 16 lip 2020

Do góry
Dzień dobry,

świeżo posiany trawnik, ma dopiero 11 dni, dwa dni temu zaczęło wychodzić coś takiego. Czy można na tym etapie stwierdzić co to jest i ewentualnie jak się tego pozbyć?

Blaski i cienie nowego życia 17:37, 16 lip 2020

Do góry
Gosialuk napisał(a)
No sposób nie tylko dla tych co nie mogą. Dla tych co nie mają tyle czasu na dopieszczanie również.
Liliowce czarują, a tak w masie w jednym kolorze pięknie wyglądają.
Chętnie bym się teraz do Wojsławic wybrała na spektakl liliowcowy.

Może być i takie spojrzenie.

Pooglądałam na forum wątek Wojsławice. Przyznam że więcej pokazywanych jest rododendronów niż liliowców

U mnie w parku zdrojowym jest fajna inspiracja też liliowcowa. Gdzieś miałam fotki z zeszłego roku, niestety ich nie znalazłam. Jak tam będę to wrzucę. Może w weekend.

Wczoraj byłam u znajomych i zobaczyłam jak ma wyglądać hortensja dębolistna w przyszłości. Zadarnienie nie będzie potrzebne tak samo bez czarny kolumnowy żeby wiedzieć jak go prowadzić. Fajnie widzieć roślinki jak będą wyglądały za kilka lat

Moja dębolistna. Dokupiłam drugą ale czeka na posadzenie.
Za drzwiami do ogrodu... 17:35, 16 lip 2020

Do góry
anabuko1 napisał(a)
I ty młwisz,że masz mało lili ??
Piękne je masz.
A jak nowych dojdzie tyle.To będzie liliowy cały ogród

W porównaniu z Tobą to mało!
Nawet z wciśnięciem tych nowych miałam problem, bo ciągle natrafiałam na koszyczek z wiosennymi cebulowymi Gdzie ja pomieszczę kolejne moje zachcianki!?

Dębowe zakątki 17:30, 16 lip 2020

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Bardzo dziękuję za takie komplementy
miło mi czytać i starać się dalej aby dalej swoje rośliny i ogród pokazywać jak najlepiej

Liliowce nad woda.. na drugi rok będą ładniejsze kępy i więcej kwaitów.

A jeszcze planuję ich dosadzić

O tak!
Liliowce Ci się pięknie rozrosną. Duże kępy - dużo kwiatów.
Za drzwiami do ogrodu... 17:23, 16 lip 2020

Do góry
jolanka napisał(a)
Uściskaj ode mnie te piękne grzybki ogrodowe

Lilie masz Aniu obłędne. Widziałam tez u anabuko cała kolekcję. Liliowe dziewczyny jesteście

Uściskam
Lilii jeszcze dokupiłam teraz, ciekawe czy zdążą zakwitnąć jesienią?
Lilia Duble Sensation jest bardzo ciekawa:

Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 17:23, 16 lip 2020

Do góry

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 17:09, 16 lip 2020

Do góry
kasiek napisał(a)

W końcu miałam też czas na deski w SPA trzymające zasłonki

Pięknie!
Przerwa na kawę... 17:04, 16 lip 2020

Do góry

przypomniałam sobie - ta róża to Bengali ))

finito!
Przerwa na kawę... 17:02, 16 lip 2020

Do góry
Przerwa na kawę... 17:00, 16 lip 2020

Do góry
Przerwa na kawę... 16:58, 16 lip 2020

Do góry
Rabata pod wiatą

Rabata przy wjeździe

Donice i rzut na front, kółko zrobione wkoło domu
Przerwa na kawę... 16:55, 16 lip 2020

Do góry
Bodziszek Rozanne rośnie w siłę. A to taki mikrus był kupiony. Tyły z innej perspektywy

Za drzwiami do ogrodu... 16:50, 16 lip 2020

Do góry
gogo napisał(a)

Aniu, zostawiam milion zachwytów, tak masz cudnie
Mój płotek jeszcze niegotowy, ciągle pada i nie mam jak zrobić warsztatu na zewnątrz
Narazie będę podziwiać Twój i to tak ukwiecony
Co to za czosnki?, bardzo ciekawe, może bym się skusiła i posadziła za trawami [nie będzie widać liści].

Grażynko, te czosnki to Purple Sensation. Fajnie wyglądają z trawami.Niestety towarzyszą im jako już przekwitłe. Trawy też nie za bardzo kryją im liście , bo są jeszcze niewysokie, przynajmniej u mnie miskant LM. Tak czosnki mi kwitły 15 maja.

Ciekawa jestem Twojego płotku. Powodzenia z pogodą!
U nas też często pada. Nawet teraz mamy zlewę. Ale przez moją piaszczystą ziemię przelatuje wszystko jak przez sito i po słonecznym dniu prawie śladu deszczu nie widać.
Przerwa na kawę... 16:50, 16 lip 2020

Do góry
First Lady nawet jak przekwitnie nie wygląda źle

Kwiatostany rutewki Purpureum - lubię choć myślałam, że te ciemne łodygi cały czas ma a nie tylko na początku

Ruby Anabelle i Polestar
Przerwa na kawę... 16:46, 16 lip 2020

Do góry

A to już przejście do innej strefy
Blaski i cienie nowego życia 16:44, 16 lip 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

A wiesz, zastanawiałam się do tej pory gdzie w Wojsławicach maja kompostowniki na zielsko bo ogród potężny, odpadów pełno, a kompostowników nie widać i Anitka pojechała tam w tygodniu, armia ludzi pracowała w ogrodzie, a resztki wrzucają za krzaki żeby nie było widać, tak sobie radzą, czyli działacie podobnie i to się chyba sprawdza
Moje siewki widzę ładnie rosną u Ciebie, czyli dobrze im tam

Właśnie myślałam że mało kogo zainteresuje ten akurat temat. Chciałam dopisać że sprawdza się u ogrodomaniaków- niepełnosprawnych ale jak widać taki prosty sposób wykorzystuje się gdzie indziej tak właśnie będzie u mnie na nowej dużej rabacie. Narazie zbieram materiał na duże ognisko a potem będą roślinki i kompost pomiędzy nimi

Fajnie rosną bylinki od Ciebie, będę dzielić bodziszka- aż mi go żal bo taki ładny w tym roku. Ale nowa liliowcowa w powijakach. Tylko pogpda sprzyja tym pracom w lipcu.

Przerwa na kawę... 16:43, 16 lip 2020

Do góry
Hultemie jeszcze kwitną, tej ostatniej róży rabatowej nazwa wyleciała mi teraz pamięci - edit Bengali

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies