Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

U Przemka w ogrodzie. 12:46, 28 gru 2011

Do góry
Witam Wszystkich Serdecznie.
Postanowiłem tutaj założyć swój kącik aby dzielić się tym co udało mi się osiągnąć w moim ogródku, postaram się również pokazać zmiany jakie za sprawą Forum z pewnością wprowadzę, bo inspiracji to tutaj widzę całe mnóstwo. Na początek kilka słów jak to ze mną i ogrodem było. Rośliny i ogrodowe zajęcia bardzo lubię od najmłodszych lat. Początki były jak to na możliwości dziesięciolatka skromne, jakieś kilka doniczek i kawałeczek ogródka z jednorocznymi i bylinami, z biegiem lat ogródek się rozrastał przestawiałem kilka razy ogrodzenie i coś czuję, że jeszcze trzeba będzie powiększyć nie raz, mimo bardzo wielu ograniczeń i przeciwności losu, mam jeden atut, a mianowicie nie muszę się ograniczać, jeśli chodzi o powierzchnię ogrodu, terenu do zagospodarowania mam pod dostatkiem, aby wystarczyło sił, czasu i środków. Mój ogród od początku do końca to tylko moje dzieło, co wymyśliłem i zaplanowałem tak zrobiłem, na przestrzeni 20 lat ogród podobnie jak ja się zmieniał, ale zawsze ewolucyjnie, na rewolucje nie było mnie stać. Zawsze zakup roślin stawiałem na pierwszym miejscu, teraz widzę, że dodatki też są niezwykle ważne i podkreślają piękno roślin, więc kolejne zmiany nieuniknione.
Jeśli chodzi o rośliny to po pierwszych zabawach w ogród uwagę skupiłem głównie na drzewach i krzewach iglastych, potem dołączyły liściaki i tak trwało przez wiele lat, kilka lat temu zaszły duże zmiany, internet dostępność roślin, sprawiły że ogród ożył , przybyły byliny lilie, liliowce, irysy, kanny, żurawki, hosty, kwitnące krzewy róże w dużej ilości, hortensje itd. Wystarczy już tego wprowadzenia.
Tak ogólnie prezentuje zarys mojego ogrodu.
Zapraszam.

jedne z pierwszych doniczkowych

Hoopsi miał byc choinką a teraz równy z domem

Lilie - Lilium 17:48, 23 gru 2011

Do góry
Fajne masz lilie Przemku
Lilie - Lilium 13:46, 23 gru 2011

Do góry
Lilie to moje królowe lata. Najbardziej lubię mieszańce OT, popularnie nazywane orienpet. To krzyżówka lilii orientalnych i trąbkowych. Połączenie tych grup sprawiło że powstały lilie bardzo urikliwe, zdrowe pachnące o silnych pędach,ogromnych kwiatach, a ich wysokość często przekracza 2m, nalezy aby zapewnić przepuszczalne podłoże, nawożenie i delikatne okrycie w postaci ściółkowania rabaty na zimę. Oto moje efekty uprawy lilii orienpet.

Pogaduchy skowronków 11:48, 19 gru 2011

Do góry
ell napisał(a)

no to na szczęście oby dalej służył wątek radom spotkaniom i prawdziwym przyjaźniom

Och te Twoje lilie Danuszko mają niesamowity kolorek.
Dziękujemy za Twój wątek i nie uciekaj już od nas.

dzieki , jak się wyprostuję powróce ze swoim ogrodem teraz "zgięta" w pół przez zycie jestem ,wszystkim co martwia sie i pisza na priv dziękuję, buziaki
Pogaduchy skowronków 07:03, 19 gru 2011

Do góry
Danusza napisał(a)
no to na szczęście oby dalej służył wątek radom spotkaniom i prawdziwym przyjaźniom

Och te Twoje lilie Danuszko mają niesamowity kolorek.
Dziękujemy za Twój wątek i nie uciekaj już od nas.
Rajski ogród Ani 22:05, 16 gru 2011

Do góry
Dzięki ,piękne masz lilie
Rajski ogród Ani 22:03, 16 gru 2011

Do góry
Krys napisał(a)
Aniu troszkę pooglądałam Twój ogród,jest bajecznie kolorowy,jeszcze do niego wrócę.Powiedz proszę czy lilie wykopuję sie na zimę ?
Ja nigdy na zimę nie wykopuję, po przekwitnieniu i zaschnięciu pędów wykopuję, kładę w suche miejsce i sadzę tak jak inne cebulowe jesienią, a wiosną dosadzam jak coś nowego dokupię
Rajski ogród Ani 21:59, 16 gru 2011

Do góry
Aniu troszkę pooglądałam Twój ogród jest bajecznie kolorowy jeszcze do niego wrócę.Powiedz proszę czy lilie wykopuję sie na zimę ?
Ogród u stóp klasztoru 09:13, 07 gru 2011

Do góry
Alino, z bukszpanami będzie dobrze, one na wiosnę poczują Twoją rękę i jak na komendę wydobrzeją.
Ale prawdą jest, że z tymi kupionymi to różnie bywa, ja tez mam z jedna kulką problemy (ale nie psikałam i teraz tak się zastanawiam, dlaczego jestem taka nieroztropna?).
Lilie marzenie lata. Szybko zleci, ja chce się jeszcze zimą nacieszyć, bo nie wyobrażam sobie nie poszaleć na biegówkach.

Co do ostatniej rabaty, przypomnij, proszę, ile lat ma Twój ogród i jak jest duży? Masz taką różnorodność roślin, jakie lubię.
Ogród u stóp klasztoru 23:26, 03 gru 2011

Do góry
Piękne lilie, przyjemnie popatrzec. Alinko jak dwa razy opryskiwałaś to myśle że spij spokojnie. Do wiosny przeżyją a na wiosnę jak bedzie trzeba to je przytniesz i już bedzie po kłopocie.
Ogród u stóp klasztoru 21:25, 02 gru 2011

Do góry
Piękne lilie. I pewnie pięknie pachną.
Ogród u stóp klasztoru 22:37, 01 gru 2011

Do góry
Na dobranoc mam dla was kochane SŁONECZKO wespół z liliami . Widok wprawdzie już nieaktualny bo z 2010 wszystkie lilie poszły z tego miejsca w inne i pogrupowane kolory ale słoneczka na fotkach świeci ostro DOŚWIETLAJCIE SIĘ

Ogród u stóp klasztoru 19:46, 29 lis 2011

Do góry
o mamo Bogda jakie piękne lilie . dzięki .

wiesz Bociak ja wolę mieć taki dopięty do minuty plan dnia . wszystko zrobione - dla mnie bezcenna chwila , a takie lenistwo to u mnie kończy się bólem głowy
Wizytówka - Ogródek Hanusi 21:12, 25 lis 2011

Do góry
lilie

i niezawodna New Dawn

dzwonki

piwonie

i podlewanie

Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 10:21, 17 lis 2011

Do góry
ell napisał(a)
Zasadziłam według Waszych wskazówek na stałe miejsca. Mam nadzieję, że wszystkie się przyjmą.

Haniu - moje róże też jeszcze kwitną.

Abiko - wydaje mi się, że po prostu masz w tym miejscu gdzie chciałaś kopać za sucho, bo przecież deszczu nie ma już z dwa miesiące. A u nas ziemia w czasie suszy jest jak skała. Spróbuj dzisiaj jeszcze dobrze podlać to miejsce, a jutro pewnie bez problemu zasadzisz tulipanki.

Doczytałam dzisiaj na etykiecie, że to White New Down - pnąca.
Elcia, sucho straszliwie. Posadziłam tulipany, czosnki i lilie zobaczymy co wyjdzie Kurcze, cena cudna za różyczkęSama bym się skusiła tylko gdzie ją wsadzić?
Ogródkowe perypetie:) 13:57, 10 lis 2011

Do góry
Słuchajcie zaszalałam, choć trochę już późno, ale kupiłam jeszcze tulipany, narcyzy i lilie do donicy i zobaczymy co wyjdzie
Ogród w stylu wiejskim 21:19, 03 lis 2011

Do góry
Floksy -wieloletnie,lilie,też co roku same rosną,jak raz posadzisz,bzy-są teraz takie,co są jak małe drzewka.Z tych wszystkich zawsze możesz wybrać coś ,co jest mniej kłopotliwe.
Ja sadzę dalie,bo tak zacieniają grządkę,że chwast nie ma szans aż do mrozów.A jedyna trudność przechować kilka karp w chłodnym pomieszczeniu,Co to jest jedna skrzyneczka na przechowaniu.....
A jaka różnorodność w kwiatach?
Ogród w stylu wiejskim 21:09, 03 lis 2011

Do góry
Floksy i lilie tygrysie,muszą być obowiązkowo i bez też.
Rajski ogród Ani 22:15, 30 paź 2011

Do góry
U mnie 3 lilie wyrosły na ok 70 cm,ale już nie zdążą zakwitnąć.
Rododendronowy ogród. 21:55, 21 paź 2011

Do góry
Kaisia napisał(a)
Bożenko w Twoim Ogrodzie widać pasję i to właśnie do niego przyciąga, dla mnie to miejsce które tchnie spokojem, tutaj można odpoczywać, obserwować przyrodę, fajne zdjęcia ogrodowych gości pewnie w tym ogrodzie czują się dobrze dlatego są u Ciebie w takiej ilości .
Fajnie mieć taki spory teren do zagospodarowania, jeszcze niedawno myślałam że działka 1000 m kwadratowych to sporo, ale teraz wiem że to bardzo mało.
Okres kwitnienia RH to piękny okres, ale widzę że i poza tym czasem jest tutaj bajkowo.
LIlie wodne odebrały mi na chwilę mowę
Zaglądam tutaj często i ciągle podziwiam.

No to wyszło na to ,ze obydwie do siebie zaglądamy ale się nie wpisujemy. Twój ogród różni się od mojego ale jest piękny z tym mostkiem jakim się tu nikt więcej nie może pochwalic. Otoczenie mostku też piękne. Gratuluję ci tego ogrodu.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies