Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród u stóp klasztoru

Ogród u stóp klasztoru

bociek 19:25, 29 lis 2011

Alinko, serdeczniastke gratki z okazji setki
alinak 19:27, 29 lis 2011

hello bocek , jak tam dzionek minął
bociek 19:34, 29 lis 2011

helo
Dzieki, kolejny dzien blizej wiosny
Bylo troche nerwowo od samego rana i baaardzo pracowicie. Ale ja tak lubie, wole sie nie wyrabiac na zakrecie niz wyszukiwac sobie zajecia. A jak u Ciebie?
Bogdzia 19:41, 29 lis 2011

Gratulacje z okazji seteczki i życzenia następnych ciekawych seteczek.

alinak 19:43, 29 lis 2011

pospieszyłam się dzisiaj i po ocieplałam aukubę , mahonię , no i hortensje dębolistną oraz kosmatą.

u nas w nocy już nawet -6 i jeszcze ta susza + brak śniegu i w tym roku wcześniej ocieplam

mahonia dość podrosła . szkoda by jej było

aukuba wprawdzie dobrze na razie schowana miedzy hostą i irysami , ale nie wiem co ja sobie myślałam że w lecie są przymrozki ? bo przecież teraz nie ma ani hosty ani irysów i nawet berberysy gołe

hortensja kosmata dwuletnia sadzonka też dość sporo podrosła

alinak 19:46, 29 lis 2011

o mamo Bogda jakie piękne lilie . dzięki .

wiesz Bociak ja wolę mieć taki dopięty do minuty plan dnia . wszystko zrobione - dla mnie bezcenna chwila , a takie lenistwo to u mnie kończy się bólem głowy
Elfik 23:22, 29 lis 2011

No, Lilko-Alinko, jak Ty jesteś amatorem............... TAKI ogród...!!! Mnie by nawet do głowy nie przyszło, żeby radzić się w sprawie jakichkolwiek zmian, ja jestem taka spontanicznie och-achowa... A tu masz! Fachowcy się wypowiadają - jednak mają oko, że może być jeszcze ładniej, lepiej... Za obwódkę z bukszpanków własnej roboty dostajesz ode mnie 5-tkę z koroną! Moje sadzoneczki już 3 lata w doniczkach i ani drgną! Kulka w donicy już 5 lat wegetuje...
Masz świetne pomysły na różnorodność rabat, ale i możliwości! Iluż roślin ja nie mogę mieć ze względu na brak cienia (jeszcze...). A u Ciebie jest wszystko! Nawet ziemniaki! Ile ja jednak mam tu z Wami wspólnego! (nawiązuję do własnej przygody z ziemniakami...) Miejsca masz tyle, że nawet houtujnia się panoszy całymi łanami!!! I to jest dopiero efekt! I nie narzekaj na pomieszanie stylów, bo to jest Twój ogród i taki ma pozostać! Z Twoją duszą i Twoimi pomysłami. A te masz świetne i kropka! Jestem zachwycona! I kropka.
Zdaje się, że zdążyłam na „setkę”? Kwiatuszek dla Ciebie. Hortensja Rosita...

Uważaj na zdrówko, życzę NAJLEPSZEGO! Ta skądinąd paskudna zima daje Ci szansę odpocząć, ale główką możesz dalej pracować! Wiosną będzie jak znalazł! Pa!
marzena 23:30, 29 lis 2011

alinak napisał(a)
pospieszyłam się dzisiaj i po ocieplałam aukubę , mahonię , no i hortensje dębolistną oraz kosmatą.

u nas w nocy już nawet -6 i jeszcze ta susza + brak śniegu i w tym roku wcześniej ocieplam

mahonia dość podrosła . szkoda by jej było

Alina, mahonia teraz tak wygląda u Ciebie ? taka zielona ? ( u mnie przebarwiona jesiennie)
i pytanie - okrywasz mahonię ? - bo ja nigdy tego nie robiłam...
alinak 19:38, 30 lis 2011

Marzena ja mahonię okrywam . bo u nas mroźne wiatry od lasu . a najczęściej to się sprawi na wiosnę jak wyskoczą w maju jakieś ogrodniki i zimne Zośki.
ale wiesz w tym roku dałam taki rzadki jutowy worek , że niby ma przepuszczać powietrze , ale nigdy takim nie ocieplałam , i muszę się poradzić szefowej , co ona na to . fajny jest bo duży i całą roślinę okrył bez problemu ale zawsze dawałam włókninę ......
alinak 20:09, 30 lis 2011

Elka ty wiesz że te fotki ogrodu to niezły foto -shop. ale za bukszpany dziękuje ....
.należy mi się ta 5 , bo moje sadzonki śliczne a kupiłam w tym roku na allegro sadzonki 100 szt. , bo mi się zamarzył plotek w przed ogródku . i co ?
na wiosnę chyba wszystko wyrzucę . dobrze mi tak bo to z niecierpliwości . chciałam mieć już i duży . tymczasem polowa z moich sadzonek jest śliczna a druga z tych kupnych już się kończy

to sa moje sadzonki . które nigdy o grzybie i żadnych chorobach nie słyszały.

a tu już dosadzona reszta kupiona na all.

i tu już w jesieni wyraźna różnica .