Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 21:33, 13 lip 2020

Do góry
odmalowałam ławki na ogniskowej, musiałam je zsunąć, bo werbena i owadowe towarzystwo nie dają szans usiąść. W tym roku zabrałam z tego miejsca chyba 14 sadzonek werbeny, a i tak zeżarła wszystko wokół

z drugiej strony domu - werbena pcha się na taras - to zeszłoroczny wysiew, przesadzona w tym roku z ogniskowej

juka po trzech latach - pierwszy raz u mnie zakwitnie
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:32, 13 lip 2020

Do góry
Krysiu, świat wciąż trwa.
Warto pielęgnować przyzwoitość.

Cały dzień spędziłam w ogrodzie.
Przycięłam tawuły i żylistki, ścięłam firletki i część przetaczników, oczyściłam większość róż.
Przy tej ostatniej czynności czule myślałam o Lucy.
Zasiliłam pokrzywowo- skrzypowymi dobrociami pomidory, ogórki i dynie.

Przegorzany zaczynają chwytać niebieskie nutki.

Ten sezon jest bardzo udany dla hakonek.

Duże plamy kolorów dają jedynie róże okrywowe.

Znowu pozieleniało.

Przytarasowe światłocienie.

Wciąż nie mogę zapamiętać, co to jest to różowe?

Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 21:26, 13 lip 2020

Do góry
Parę fotek z weekendu

wysiana aksamitka zaczyna kwitnąć, Caradonna kończy
czekam aż lebiodka otworzy kwiaty i wystrzelą pomarańczowe mieczyki

energetyczny lilowiec Crimson Pirate wśród ogników i irgi

W ogródku emerytki 21:24, 13 lip 2020

Do góry
Lilie też oglądam bez końca

Buszowa rabata
W ogródku emerytki 21:18, 13 lip 2020

Do góry
Od widoku niektórych roślin jestem uzależniona
Fortuna

Pomponella

Ta nn bardzo ładnie przekwita.

Wymarzony sielankowy ogród..... 21:16, 13 lip 2020

Do góry

Koniec na dziś, buziaczki
Wymarzony sielankowy ogród..... 21:14, 13 lip 2020

Do góry
No i byłam na małych zakupach. Przytachałam klonika Inaba-Shidare o takiego...

Do tego penstemona Coccineus, piękny kolor kwiatu...

Nowe hosty, bodziszka Rozane, przegorzana Arctic Glow, i miłorzęby które wybrał sobie mój chłop...
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 21:13, 13 lip 2020

Do góry

Dębowe zakątki 21:13, 13 lip 2020

Do góry
zawitka napisał(a)
Twoja dębolistna siedzi na słońcu????//

Na pełnym słońcu Halinko.

Nie miałam innego miejsca dla niej.Tak ja posadziłam i tak rośnie do tej pory.Ma już 5 latek
Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 21:12, 13 lip 2020

Do góry
i zdarzył się cud...
wypatrzyłam białą gaurę, której chyba z rok nie mogłam dostać w okolicznych szkółkach. Wzięłam odrazu cztery jupi!!!
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 21:09, 13 lip 2020

Do góry

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:09, 13 lip 2020

Do góry
galgAsia napisał(a)
Po wczorajszym dniu udam się chyba na Dagobah... Dziś nic nie cieszy, ani ogród, ani koty... Pozostała tylko wewnętrzna emigracja...

A za mną od 27 czerwca chodzi esej Magdaleny Tulli "Wspólnota jako rodzina patologiczna". Pięknie ubrała w słowa to, co pląta się po mej głowie od dłuższego czasu.
Te wczorajsze wybory kolejny raz ujawniły wszystkie skrywane wstydliwe polskie tajemnice.
Tę, że do 1864 roku 80% Polaków było chłopami pańszczyźnianymi, a wśród tych 20% wolnych tylko garstka złakniona była wiedzy o świecie. Reszcie wystarczyło przekonanie, że szlachcic na zagrodzie równy wojewodzie i że jesteśmy narodem wybranym, a sarmata to prawie syn boży. Wstydzimy się przyznać, że nasi przodkowie w większości mieli status niewiele wyższy od bydląt.
"Ale żeby prawo poddaństwa mogło przetrwać setki lat, zło musiało zostać nazwane dobrem. A obyczaj deptania słabszych przez silniejszych mógł się tak pięknie rozwinąć właśnie dlatego, że kto doznał tylko krzywd i poniżenia, przestał odróżniać dobro od zła".
Po zniesieniu pańszczyzny byli niewolnicy pięknie wskoczyli w buty jaśniepaństwa. Z taką samą pogardą traktowali innych. I z tym bogiem, honorem i ojczyzną na ustach zawsze będą szukać okazji do tego, aby znaleźć chłopca do bicia.
I nie ma już u nas wyborów politycznych. I długo nie będzie. My nie spieramy się o model gospodarki, o ekonomię. Spieramy się o styl życia, wyznawane wartości, o to, czy potrzebujemy kierownika naszego życia, czy też potrafimy żyć sami.
No bo cóż mam powiedzieć mieszkańcom wsi na Podlasiu, na Podkarpaciu, niewykształconym, biednym, bez dostępu do dobrej szkoły, bez autobusu, który pozwoli im dojechać dalej niż do gminy. Dla nich Europa, demokracja, wolność, swoboda myślenia, TK, Konstytucja to abstrakcyjne pojęcia.
Usłyszeli, że są ważni, że są solą tej ziemi, że nastąpi dobra zmiana. Oni w szczegółowe analizy nie wchodzą. Bronią honoru, boga i ojczyzny. Tak im kazali silniejsi.

Zasłyszane w necie:
Wczoraj starła się mowa noblowska Olgi Tokarczuk i sylwester Zenka Martyniuka.
Zenek wygrał.

Minister kultury naszego państwa zna dokonania tylko tego drugiego.

Optymizmem trochę wczoraj powiało. 10:6 to ładny wynik.
Widać światełko w tunelu.

Wymarzony sielankowy ogród..... 21:05, 13 lip 2020

Do góry
hortką ta wilgotność pasuje, gorzej różom..

Wymarzony sielankowy ogród..... 21:03, 13 lip 2020

Do góry
knautia bardzo mi się podoba z tą swoją delikatnością

i jeszcze takie połączenia się trafiają
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 21:01, 13 lip 2020

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Sporo ich masz, ja mam kilka, ale przeważnie żółte. W ogóle masz piękny ogród dla oka i do biegania, u mnie za bardzo nie pobiegają, chociaż w chowanego mogą jak najbardziej się bawić. Żeby jeszcze słonecznie było. Ech, nie dogodzisz.
Haniu trochę ich się uzbierało ale nie wszystkie co roku chcą kwitnąć, nie wiem dlaczego... a pogodę pewnie mamy podobną taką w kratkę

Wymarzony sielankowy ogród..... 21:01, 13 lip 2020

Do góry
I jeszcze parę takich ujęć za chwilę liliowce odpalą i dadzą czadu, na razie takie pojedyńcze

hosty...
Wymarzony sielankowy ogród..... 20:59, 13 lip 2020

Do góry
inka74 napisał(a)
Duża przestrzeń rządzi się własnymi prawami. Bardzo dobrze ją wykorzystujesz. Świetnie całość ze sobą współgra. Normalnie jak na najpiękniejszej łące się człowiek czuje. Trochę żałuję, ze nie mam większej przestrzeni.

Iwonko dziękuję jak zaczynałam z ogrodem to tylko od mojego chłopa usłyszałam, że ma być dużo kwiecia, bo za dużo jest szarości w życiu codziennym, ma być kolorowo i jest i to bardzo cieszy zawsze są plusy i minusy dużego ogrodu, albo za małego, nie ma chyba takiego idealnego rozwiązania, a Ty Iwonko u siebie tą mała przestrzeń wykorzystujesz na maxa, za co podziwiam nieustannie buziaczki

Wymarzony sielankowy ogród..... 20:53, 13 lip 2020

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Monia, powiem Ci, że wszystko wygląda rewelacyjnie. Zrobił się taki fajny busz A kwiecia też u Ciebie dużo. Podobają mi się róże i te niebieskości - chyba przetaczniki i kocimiętki

Zgadłaś Ewuniu to kocimiętki i przetaczniki, też bardzo lubię te niebieskości, a ile bzyczków na nich teraz w ogrodzie na każdym kwitku coś się rusza, bardzo dużo mam owadów odwiedzających, ale to cieszy bardzo

po tych deszczach kocimiętka się rozłożyła, ale i tak już muszę ją ciachnąć, bo idzie na drugie kwitnienie...
Wymarzony sielankowy ogród..... 20:49, 13 lip 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Pięknie jest Monia, Wasza ciężka praca nagrodzona cudnymi rabatami

Sylwuś dziękuję, mamy z kogo brać przykład
Z dnia na dzień przybywa kwitnących, jest cudnie, uwielbiam ten okres

Działka prawie w Borach Tucholskich 20:31, 13 lip 2020

Do góry
ZbigniewG napisał(a)
a w takich zakątkach bywa tak

uwaga jeżeli jutro nie będzie tu nowych fotek to znaczy że to nie była pieczarka
"była" bo już kolacyjnie z jajeczkiem i cebulką zdegustowana, z niewielką pomocą Ż

Trochę znam się na grzybach, napewno nie był to muchomor
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies