Ja się teraz boję, że wszystko będę musiała rozsadzać, serby miały być ograniczane przez przycinanie, rośliny są już upchane na tych 3 metrach szerokości rabaty ....
No i jeszcze jedna problematyczna kwestia, na tej rabacie jest już rozłożone nawadnianie, nie wiem czy w ogóle jest możliwość jego przeorganizowania, żeby zaopatrzyć w wodę znacznie szerszą rabatę...
ja bym chciała żeby szybko poszło, ale coś nie chce mi się wierzyć, że tak będzie, w każdym razie do soboty możemy się z tym bujać, potem albo będę sobie robić szu szu z zadowoleniem, że problem rabaty mam z głowy, albo będę mieć tydzień czasu na zresetowanie i nowe przemyślenia
hehe wiesz, ze ja jestem fanka wielkich rabat Ja ciesze się z kazdego metra wyrwanego trawnikowo. serby zaja ci z tego jak nic z 3 metry to zostanie niewiele do obsadzenia. może pokaż na mapce tę rabate by było proporcje widać.
Aga, bardzo Ci dziękuję, że chciało Ci się pobawić w stworzenie tego rysunku - dobór roślin jak najbardziej mi się podoba, ale wielkość basenu i wymiar rabaty trzeba będzie ograniczyć, ja to muszę jeszcze z eMem przewalczyć, a takiej połaci trawnika nie da sobie wydrzeć
oglądam co Sebek naszkicował poniżej i zgadzam się, że te moje linie rabat słabe były
Wersja z rabatą na prosto i włączeniem narożnych rabat przeraża mnie ze względu na rozmiary tej rabaty.
Zagajnik brzozowy wychodzi na prostopadłą rabatę na jakieś 6 -7 m, chcąc go objąć tą rabatą to powstanie mi rabata o wielkości 31 m na 6 m - to już jest kolos
Po obwodzie działki mam proste rabaty zakończone w narożnikach półkoliście żeby nawiązywać do układu kostki brukowej, jedynie rabaty wokół domu, które z jednej strony są ograniczone budynkiem z drugiej chodnikami są faliste.
Ja jestem skłonna nawet te drzewa poprzesadzać, jeśli jakiś Wasz pomysł mi się naprawdę spodoba
a to spoko, to wszystko akurat jest do zrobienia, dodatkowa jabłonka też realna, one pewnie i tak będą musiały zostać trochę przesunięte, no i nie wiem czy jedna z nich ruszy po zimie, bo na jesieni wyglądała na uśmierconą.
Co sądzisz o linii rabat i za jaką ścianką byś optował - prostokątna, czy lekko zaoblona?
A widziałaś ten rysunek powyżej co Asi wrzuciłam w odpowiedzi na jej post?
To jeszcze fotka zrobiona z balkonu w pokoju nad wykuszem, widać prawie całą krawędź działki z zaokrąglonymi rabatami w narożnikach
W ogóle cała ta rabata ma 31 m długości więc miejsca sporo, żeby pomanewrować falami.
Jeśli na prosto to nie wiem jak, objąć rabatą graby i poszerzyć w ich obrębie o taki prostokącik?
Rabaty długiej na 31 m i szerokiej na 4,5 m nie chcę, bo już teraz nie wiem czym to obsadzić
tak to ma być, ta fala musi być pociągnięta do rabat w obu narożnikach działki, czyli z jednej strony do zagajnika brzozowego, z drugiej, czyli przy ogrodzeniu do rabaty z berberysami i planowaną seslerią jesienną.
Na fioletowo jak jest, niebieska kreska jak będzie (tylko chyba zbyt duże krągłości mi tam wyszły, a w rzeczywistości wypadnie chyba łagodniej)
teoretycznie miejsce na przeciw schodów tarasowych jest, ale na tej krawędzi działki idąc od południa mam już w narożniku zagajnik brzozowy, zaraz za nim przygotowane miejsce na huśtawkę ogrodową, potem jest plac zabaw, dalej jakieś 15 m wolnej przestrzeni, która wypada właśnie na przeciw tarasu, dalej domek ogrodnika i kompostownik. Przed domkiem ogrodnika właśnie jest planowany wgłebnik - więc i tak już dużo tego.
Poza tym taras jest zabudowany pergolą, odsadzony różami Giardina i Eden Rose, które z czasem mam nadzieję obrosną tak pergolę, że chyba i tak bym tej ścianki stamtąd nie widziała.
Wybrałam to miejsce bo patrzę na nie codziennie siedziąc przy stole w jadalni, jest widoczne od frontu działki, a wiadomo, że taki element w ogrodzie skupia wzrok gości.
Optymalnie byloby gdyby odległość od wykuszu, czy tarasu była mniejsza, ale niestety, tak nie jest. Od wykuszu w linii prostej do ścianki będzie 19 m.