Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Tu ma być ogród :) 22:20, 08 lut 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)

hehe wiesz, ze ja jestem fanka wielkich rabat Ja ciesze się z kazdego metra wyrwanego trawnikowo. serby zaja ci z tego jak nic z 3 metry to zostanie niewiele do obsadzenia. może pokaż na mapce tę rabate by było proporcje widać.

Ja się teraz boję, że wszystko będę musiała rozsadzać, serby miały być ograniczane przez przycinanie, rośliny są już upchane na tych 3 metrach szerokości rabaty ....
No i jeszcze jedna problematyczna kwestia, na tej rabacie jest już rozłożone nawadnianie, nie wiem czy w ogóle jest możliwość jego przeorganizowania, żeby zaopatrzyć w wodę znacznie szerszą rabatę...
Tu ma być ogród :) 22:16, 08 lut 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Edyta i masz od razu basen

A tak powaznie to mysle ze to dobra baza na start

nooo... i to jaki, a nawet nie planowałam

Muszę przyznać, że na rysunku dobrze to wygląda.
Tu ma być ogród :) 22:13, 08 lut 2016

Do góry
popcorn napisał(a)
ale tu się dzieje!!

ja bym chciała żeby szybko poszło, ale coś nie chce mi się wierzyć, że tak będzie, w każdym razie do soboty możemy się z tym bujać, potem albo będę sobie robić szu szu z zadowoleniem, że problem rabaty mam z głowy, albo będę mieć tydzień czasu na zresetowanie i nowe przemyślenia
Tu ma być ogród :) 22:07, 08 lut 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

No ja wiem Olu, że z falami Ci nie po drodze, ale może chociaż włączysz się w dobór roślin na rabaty, szczególnie traw?

coś poradzimy bardzo lubię to zbiorowe planowanie
Tu ma być ogród :) 22:07, 08 lut 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

oglądam co Sebek naszkicował poniżej i zgadzam się, że te moje linie rabat słabe były

Wersja z rabatą na prosto i włączeniem narożnych rabat przeraża mnie ze względu na rozmiary tej rabaty.
Zagajnik brzozowy wychodzi na prostopadłą rabatę na jakieś 6 -7 m, chcąc go objąć tą rabatą to powstanie mi rabata o wielkości 31 m na 6 m - to już jest kolos

hehe wiesz, ze ja jestem fanka wielkich rabat Ja ciesze się z kazdego metra wyrwanego trawnikowo. serby zaja ci z tego jak nic z 3 metry to zostanie niewiele do obsadzenia. może pokaż na mapce tę rabate by było proporcje widać.
Tu ma być ogród :) 21:59, 08 lut 2016

Do góry
AgaeM napisał(a)
No to ja bym zaszalała:
kostki zimozielone wysokie
kuliste jakieś zimozielone
szałwia
stipa w ilości ogromnej jak to u Ciebie

i nic więcej

Aga, bardzo Ci dziękuję, że chciało Ci się pobawić w stworzenie tego rysunku - dobór roślin jak najbardziej mi się podoba, ale wielkość basenu i wymiar rabaty trzeba będzie ograniczyć, ja to muszę jeszcze z eMem przewalczyć, a takiej połaci trawnika nie da sobie wydrzeć
Tu ma być ogród :) 21:55, 08 lut 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Coś mi świta ale w pracy nie dam rady ... Po dwudziestej będę w domu to narysuję

Coś czuję, że trochę czasu minie zanim coś sensownego wymyślimy wspólnymi siłami, ciekawa jestem co Ci przyszło do głowy, poczekam cierpliwie
Tu ma być ogród :) 21:53, 08 lut 2016

Do góry
leon60 napisał(a)
Sama nie wiem co Ci doradzić bo ja to wszystko na prosto widzę

No ja wiem Olu, że z falami Ci nie po drodze, ale może chociaż włączysz się w dobór roślin na rabaty, szczególnie traw?
Tu ma być ogród :) 21:44, 08 lut 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Wiesz ja albo bym poszla w zupelnie prodte linie rabat (i takie masz chyba na innych rabatach prawda?i wtedy moze trzebaby te rabate zrobic tak glrboka,by w jej obrebie zmiescily sie cale te poolragle narożniki z zagajnikiem itp.albo zrobilabym cod znacznie mocniejszego,nie lekkie fale ale okraglisci. Ta linia mi sie wogole nie widzi.

oglądam co Sebek naszkicował poniżej i zgadzam się, że te moje linie rabat słabe były

Wersja z rabatą na prosto i włączeniem narożnych rabat przeraża mnie ze względu na rozmiary tej rabaty.
Zagajnik brzozowy wychodzi na prostopadłą rabatę na jakieś 6 -7 m, chcąc go objąć tą rabatą to powstanie mi rabata o wielkości 31 m na 6 m - to już jest kolos
Tu ma być ogród :) 21:39, 08 lut 2016

Do góry
dzieje się a właścicielka wątku zniknęła - przepraszam, popołudnie i wieczór wypadły mi poza domem, właśnie oglądam co tu się wydarzyło
Tu ma być ogród :) 21:39, 08 lut 2016

Do góry
Sebek, dzięki - faktycznie ten kształt, który wytyczyłeś jakiś sensowniejszy się wydaje niż moje pomysły.

Miło mi, że tak mogłeś się odstresować po egzaminie, mam nadzieję, że poszedł dobrze !
To już koniec sesji?
Tu ma być ogród :) 15:28, 08 lut 2016

Do góry
Efffa napisał(a)
Edytko przejedzą Ci się te fale wszędzie, ale z drugiej strony zaokrąglona ścianka jest bardzo oryginalna np ta od Reni(chyba od Reni, za dużo dzis sie naoglądałam), jest świetna.

Po obwodzie działki mam proste rabaty zakończone w narożnikach półkoliście żeby nawiązywać do układu kostki brukowej, jedynie rabaty wokół domu, które z jednej strony są ograniczone budynkiem z drugiej chodnikami są faliste.

Ja jestem skłonna nawet te drzewa poprzesadzać, jeśli jakiś Wasz pomysł mi się naprawdę spodoba
Tu ma być ogród :) 14:58, 08 lut 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

a to spoko, to wszystko akurat jest do zrobienia, dodatkowa jabłonka też realna, one pewnie i tak będą musiały zostać trochę przesunięte, no i nie wiem czy jedna z nich ruszy po zimie, bo na jesieni wyglądała na uśmierconą.

Co sądzisz o linii rabat i za jaką ścianką byś optował - prostokątna, czy lekko zaoblona?

Jestem chyba pierwszym człowiekiem, który rabaty za pomocą snapchata projektuje

Wg mnie rabata falujaca, ale fala asymetryczna Nawet miejsce na stozki i kule Ci znalazłem

Scianka? Wygieta bardziej ciekawa
Tu ma być ogród :) 14:45, 08 lut 2016

Do góry
Sebek napisał(a)

O te stożki mi chodzi No i te drzewa, nijak się mi widzą po dwa... Może dosadź jedną jabłonkę? Z tyłu?

a to spoko, to wszystko akurat jest do zrobienia, dodatkowa jabłonka też realna, one pewnie i tak będą musiały zostać trochę przesunięte, no i nie wiem czy jedna z nich ruszy po zimie, bo na jesieni wyglądała na uśmierconą.

Co sądzisz o linii rabat i za jaką ścianką byś optował - prostokątna, czy lekko zaoblona?
Tu ma być ogród :) 14:40, 08 lut 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Wydrukowałam sobie żeby jakieś fale porobic ale nijak mi nie wychodzi
Może jednak poszerzyć tą rabatę ale zrobić na prosto?

A widziałaś ten rysunek powyżej co Asi wrzuciłam w odpowiedzi na jej post?

To jeszcze fotka zrobiona z balkonu w pokoju nad wykuszem, widać prawie całą krawędź działki z zaokrąglonymi rabatami w narożnikach
W ogóle cała ta rabata ma 31 m długości więc miejsca sporo, żeby pomanewrować falami.

Jeśli na prosto to nie wiem jak, objąć rabatą graby i poszerzyć w ich obrębie o taki prostokącik?

Rabaty długiej na 31 m i szerokiej na 4,5 m nie chcę, bo już teraz nie wiem czym to obsadzić
Tu ma być ogród :) 14:39, 08 lut 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Ale masz na myśli to co już jest, czyli rododendrony, derenie, cyprysiki?
Czy to co miałoby być w tej drugiej linii rabat - czyli stożki cisowe, które wrysowałam na ostatnim rysunku?

O te stożki mi chodzi No i te drzewa, nijak się mi widzą po dwa... Może dosadź jedną jabłonkę? Z tyłu?
Tu ma być ogród :) 13:38, 08 lut 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Albo fale ktora powstanie przy sciance pociagnac az do brzóz

tak to ma być, ta fala musi być pociągnięta do rabat w obu narożnikach działki, czyli z jednej strony do zagajnika brzozowego, z drugiej, czyli przy ogrodzeniu do rabaty z berberysami i planowaną seslerią jesienną.

Na fioletowo jak jest, niebieska kreska jak będzie (tylko chyba zbyt duże krągłości mi tam wyszły, a w rzeczywistości wypadnie chyba łagodniej)

Tu ma być ogród :) 13:23, 08 lut 2016

Do góry
siakowa napisał(a)
niekoniecznie trafione ale moze dadza inne spokjrzenie, że sama ścianka prosta a wykończenie wokół okrągłe. bo płot masz prosty wiec może sama ściana tak jak płot a wykończenie samych rabat falą?

http://architekturakrajobrazu.info/images/stories/projektyzog/krag/ogrod_pelen_kraglosci-punkt_wodny_i_taras.jpg

http://architekturakrajobrazu.info/images/stories/projektyzog/owalny/gabinet_owalny-widok_na_taras_i_punkt_wodny.jpg

Opcja falująca rabata + prostokątna ścianka jak i falująca rabata i obła ścianka są w grze - zbieram głosy Wasze żeby wybrać lepsze rozwiązanie.
Tu ma być ogród :) 13:21, 08 lut 2016

Do góry
magdaw napisał(a)
... a nie chcesz tej wody bliżej tarasu? chłodzi i szumi ...

teoretycznie miejsce na przeciw schodów tarasowych jest, ale na tej krawędzi działki idąc od południa mam już w narożniku zagajnik brzozowy, zaraz za nim przygotowane miejsce na huśtawkę ogrodową, potem jest plac zabaw, dalej jakieś 15 m wolnej przestrzeni, która wypada właśnie na przeciw tarasu, dalej domek ogrodnika i kompostownik. Przed domkiem ogrodnika właśnie jest planowany wgłebnik - więc i tak już dużo tego.

Poza tym taras jest zabudowany pergolą, odsadzony różami Giardina i Eden Rose, które z czasem mam nadzieję obrosną tak pergolę, że chyba i tak bym tej ścianki stamtąd nie widziała.

Wybrałam to miejsce bo patrzę na nie codziennie siedziąc przy stole w jadalni, jest widoczne od frontu działki, a wiadomo, że taki element w ogrodzie skupia wzrok gości.

Optymalnie byloby gdyby odległość od wykuszu, czy tarasu była mniejsza, ale niestety, tak nie jest. Od wykuszu w linii prostej do ścianki będzie 19 m.
Tu ma być ogród :) 12:45, 08 lut 2016

Do góry
I jeszcze z innej perspektywy, na tych ujęciach widać, że jeśli ścianka miałaby być zaoblona to byłby to bardzo łagodny łuk (wycinek elipsy)

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies