Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

magdaw 12:40, 08 lut 2016

... a nie chcesz tej wody bliżej tarasu? chłodzi i szumi ...
siakowa 12:43, 08 lut 2016

niekoniecznie trafione ale moze dadza inne spokjrzenie, że sama ścianka prosta a wykończenie wokół okrągłe. bo płot masz prosty wiec może sama ściana tak jak płot a wykończenie samych rabat falą?

http://architekturakrajobrazu.info/images/stories/projektyzog/krag/ogrod_pelen_kraglosci-punkt_wodny_i_taras.jpg

http://architekturakrajobrazu.info/images/stories/projektyzog/owalny/gabinet_owalny-widok_na_taras_i_punkt_wodny.jpg
lindsay80 12:45, 08 lut 2016

I jeszcze z innej perspektywy, na tych ujęciach widać, że jeśli ścianka miałaby być zaoblona to byłby to bardzo łagodny łuk (wycinek elipsy)

nawigatorka 13:16, 08 lut 2016

A ta rabata musi byc linią prostą.bo jakbys dawala zaokraglona scianke to moze warto tam troche pozaokraglac jak u Reni.to znaczy nawet zewnetrzna linia rabaty moze byc prosta ale moze wartoby jakies okraglosci tam wpisac.
nawigatorka 13:16, 08 lut 2016

Albo fale ktora powstanie przy sciance pociagnac az do brzóz
lindsay80 13:21, 08 lut 2016

magdaw napisał(a)
... a nie chcesz tej wody bliżej tarasu? chłodzi i szumi ...

teoretycznie miejsce na przeciw schodów tarasowych jest, ale na tej krawędzi działki idąc od południa mam już w narożniku zagajnik brzozowy, zaraz za nim przygotowane miejsce na huśtawkę ogrodową, potem jest plac zabaw, dalej jakieś 15 m wolnej przestrzeni, która wypada właśnie na przeciw tarasu, dalej domek ogrodnika i kompostownik. Przed domkiem ogrodnika właśnie jest planowany wgłebnik - więc i tak już dużo tego.

Poza tym taras jest zabudowany pergolą, odsadzony różami Giardina i Eden Rose, które z czasem mam nadzieję obrosną tak pergolę, że chyba i tak bym tej ścianki stamtąd nie widziała.

Wybrałam to miejsce bo patrzę na nie codziennie siedziąc przy stole w jadalni, jest widoczne od frontu działki, a wiadomo, że taki element w ogrodzie skupia wzrok gości.

Optymalnie byloby gdyby odległość od wykuszu, czy tarasu była mniejsza, ale niestety, tak nie jest. Od wykuszu w linii prostej do ścianki będzie 19 m.
lindsay80 13:23, 08 lut 2016

siakowa napisał(a)
niekoniecznie trafione ale moze dadza inne spokjrzenie, że sama ścianka prosta a wykończenie wokół okrągłe. bo płot masz prosty wiec może sama ściana tak jak płot a wykończenie samych rabat falą?

http://architekturakrajobrazu.info/images/stories/projektyzog/krag/ogrod_pelen_kraglosci-punkt_wodny_i_taras.jpg

http://architekturakrajobrazu.info/images/stories/projektyzog/owalny/gabinet_owalny-widok_na_taras_i_punkt_wodny.jpg

Opcja falująca rabata + prostokątna ścianka jak i falująca rabata i obła ścianka są w grze - zbieram głosy Wasze żeby wybrać lepsze rozwiązanie.
lindsay80 13:38, 08 lut 2016

nawigatorka napisał(a)
Albo fale ktora powstanie przy sciance pociagnac az do brzóz

tak to ma być, ta fala musi być pociągnięta do rabat w obu narożnikach działki, czyli z jednej strony do zagajnika brzozowego, z drugiej, czyli przy ogrodzeniu do rabaty z berberysami i planowaną seslerią jesienną.

Na fioletowo jak jest, niebieska kreska jak będzie (tylko chyba zbyt duże krągłości mi tam wyszły, a w rzeczywistości wypadnie chyba łagodniej)

ren133 14:00, 08 lut 2016

Wydrukowałam sobie żeby jakieś fale porobic ale nijak mi nie wychodzi
Może jednak poszerzyć tą rabatę ale zrobić na prosto?
Sebek 14:39, 08 lut 2016

lindsay80 napisał(a)

Ale masz na myśli to co już jest, czyli rododendrony, derenie, cyprysiki?
Czy to co miałoby być w tej drugiej linii rabat - czyli stożki cisowe, które wrysowałam na ostatnim rysunku?

O te stożki mi chodzi No i te drzewa, nijak się mi widzą po dwa... Może dosadź jedną jabłonkę? Z tyłu?