Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 21:59, 08 lut 2016

AgaeM napisał(a)
No to ja bym zaszalała:
kostki zimozielone wysokie
kuliste jakieś zimozielone
szałwia
stipa w ilości ogromnej jak to u Ciebie

i nic więcej

Aga, bardzo Ci dziękuję, że chciało Ci się pobawić w stworzenie tego rysunku - dobór roślin jak najbardziej mi się podoba, ale wielkość basenu i wymiar rabaty trzeba będzie ograniczyć, ja to muszę jeszcze z eMem przewalczyć, a takiej połaci trawnika nie da sobie wydrzeć
nawigatorka 22:07, 08 lut 2016

lindsay80 napisał(a)

oglądam co Sebek naszkicował poniżej i zgadzam się, że te moje linie rabat słabe były

Wersja z rabatą na prosto i włączeniem narożnych rabat przeraża mnie ze względu na rozmiary tej rabaty.
Zagajnik brzozowy wychodzi na prostopadłą rabatę na jakieś 6 -7 m, chcąc go objąć tą rabatą to powstanie mi rabata o wielkości 31 m na 6 m - to już jest kolos

hehe wiesz, ze ja jestem fanka wielkich rabat Ja ciesze się z kazdego metra wyrwanego trawnikowo. serby zaja ci z tego jak nic z 3 metry to zostanie niewiele do obsadzenia. może pokaż na mapce tę rabate by było proporcje widać.
leon60 22:07, 08 lut 2016

lindsay80 napisał(a)

No ja wiem Olu, że z falami Ci nie po drodze, ale może chociaż włączysz się w dobór roślin na rabaty, szczególnie traw?

coś poradzimy bardzo lubię to zbiorowe planowanie
lindsay80 22:13, 08 lut 2016

popcorn napisał(a)
ale tu się dzieje!!

ja bym chciała żeby szybko poszło, ale coś nie chce mi się wierzyć, że tak będzie, w każdym razie do soboty możemy się z tym bujać, potem albo będę sobie robić szu szu z zadowoleniem, że problem rabaty mam z głowy, albo będę mieć tydzień czasu na zresetowanie i nowe przemyślenia
lindsay80 22:16, 08 lut 2016

nawigatorka napisał(a)
Edyta i masz od razu basen

A tak powaznie to mysle ze to dobra baza na start

nooo... i to jaki, a nawet nie planowałam

Muszę przyznać, że na rysunku dobrze to wygląda.
lindsay80 22:20, 08 lut 2016

nawigatorka napisał(a)

hehe wiesz, ze ja jestem fanka wielkich rabat Ja ciesze się z kazdego metra wyrwanego trawnikowo. serby zaja ci z tego jak nic z 3 metry to zostanie niewiele do obsadzenia. może pokaż na mapce tę rabate by było proporcje widać.

Ja się teraz boję, że wszystko będę musiała rozsadzać, serby miały być ograniczane przez przycinanie, rośliny są już upchane na tych 3 metrach szerokości rabaty ....
No i jeszcze jedna problematyczna kwestia, na tej rabacie jest już rozłożone nawadnianie, nie wiem czy w ogóle jest możliwość jego przeorganizowania, żeby zaopatrzyć w wodę znacznie szerszą rabatę...
lindsay80 22:21, 08 lut 2016

nawigatorka napisał(a)

jutro postaram się wrzucić jakąś mapkę.
lindsay80 22:24, 08 lut 2016

leon60 napisał(a)

coś poradzimy bardzo lubię to zbiorowe planowanie

no ja myślę!
AgaeM 22:31, 08 lut 2016

Basen nie miał być basenem a plaskim zbiornikiem. Ewentualnie placem wylozonym płytami.
lindsay80 22:36, 08 lut 2016

AgaeM napisał(a)
Basen nie miał być basenem a plaskim zbiornikiem. Ewentualnie placem wylozonym płytami.

śmiejemy się, a to dlatego, że ja rano pisałam, że zbiorniczek ma być mały