Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium "

Paprocie ogrodowe 21:36, 24 sty 2018

Do góry
Tak, wywaliłam go czym prędzej. Właśnie pióropusznik strusi to jest to, co najgorsze wymieniasz. Rozłazi się i jest szalenie ekspansywny. Zainteresuj się narecznicą samczą, zamiast piórpusznikiem.
Grujecznik japoński - Cercidiphyllum japonicum 21:31, 24 sty 2018

Do góry
Pod odmianą Pendula sadź niskie rośliny, bo ich nie będzie widać.
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 21:30, 24 sty 2018

Do góry
Nie to samo. Bo przecież inny producent. Ale próbuj i pisz czy dobrze działa.
Nie znaczy że inne są gorsze, ale porównywać nie będę, bo mam doświadczenie że mój pomaga odbudować bukszpany.
Cis - Taxus 21:22, 24 sty 2018

Do góry
Nie trzeba zabezpieczać.
Metamorfoza- nowy ze starego 14:44, 24 sty 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Na podstawie ostatniego zdjęcia widzę, że pasują proste linie, takie sektory, prostokąty, kwadraty, coś wyżwirowane, a coś pokryte zielenią z pióropuszami traw.
Tylko kamienie nie mogą być białe, bo biją po oczach aż boli.

Czyli chyba idę w dobrym kierunku. Tu mam na tym żwirku miskanty i trawy pampasowe, kolumnowe drzewka owocowe i te nieszczęsne tuje przed którymi długo się wzbraniałam. Na płocie pnie się bluszcz i powojnik żeby zasłonić ogród sąsiadów. Póki co ogrod jest przezroczysty. Problemem jest te duże drzewo, za nim są róże ale myślę o żurawkach lub funkii żeby je jeszcze dookoła zasadzić...Ale jestem wdzięczna i szczęśliwa że natrafiłam na twoja skarbnice wiedzy, inspiruje mnie do działania
Lilia meksykańska - Beschorneria yuccoides 14:22, 24 sty 2018

Do góry
To coś dla ciebie Piotrze

link
Lilia meksykańska - Beschorneria yuccoides 14:18, 24 sty 2018

Do góry
W ogrodzie Tresco Abbey wygląda imponująco, ale to w końcu ciepła wyspa.

zdjęcia
Lilia meksykańska - Beschorneria yuccoides 14:16, 24 sty 2018

Do góry
Byłam w sierpniu, nie mam niestety dobrego zdjęcia, bo skupiałam się na moim zdaniem atrakcyjniejszych kwiatach i chyba nie kwitła. Znalazłam jedynie takie zdjęcia.

Przypuszczalnie oznaczyłam strzałką

Pasuje w takich aranżacjach, w końcu pochodzi z Meksyku.

Lilia meksykańska - Beschorneria yuccoides 13:53, 24 sty 2018

Do góry
Wielkość jaką osiągnie zależy od wielkości donicy. Możesz posadzić w dużej, czarnej i zakopywać ją do gruntu.

Rośnie w ogrodzie angielskim Coleton Fishacre -byłam w nim. Poszukam czy mam zdjęcia.
Lilia meksykańska - Beschorneria yuccoides 13:51, 24 sty 2018

Do góry
Poprawiłam nazwę

W necie wygląda imponująco, natomiast u nas zapewne jest za krótkie lato i za mało upałów. Nigdy nie osiągniemy takich wyników, chyba że w szklarni z kaktusami. Upał jest konieczny.

Zdjęcia

Ja bym nie szła w uprawę takich roślin, które są skazane na niepowodzenie. Mieć, ale nie jest ładna, to jednak trzeba się mocno nabiedzić, żeby coś wybudować, pod szkłem oczywiście

Ciekawe, że ona pochodzi z rodziny Asparagaceae.
Liście ma mięsiste, czyli tylko z wyglądu przypomina jukkę.

Wiem, że lubisz takie ciekawostki, ale dla mnie to wyłącznie ciekawostka chyba że masz palmy do zimowania, to zimuj razem z nimi. KIlka stopni na plusie. Ja w tym roku zimuję palmę w namiocie foliowym. Ziemia nie jest zmarznięta, ale nocą spada poniżej zera.
Chwasty w trawniku 13:02, 24 sty 2018

Do góry
Pierwsze to może być wilczomlecz.
Zamieszkać w ogrodzie 11:13, 24 sty 2018

Do góry
Pozdrawiam
Rabaty angielskie 19:32, 22 sty 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Miro, to może być wierzbówka, ale bladoróżówa ?...hmmm, zajrzę w nośnik jak wrócę, to powiększę zdjęcie.

Może jakaś Linaria?. O, to raczej na pewno.

Tam była wierzbówka bo pytałam o nią w szkółce ale nie było.
Odmiana chyba Rose Stahl ale Pani sprzedająca też nie była pewna.

A linaria od Gabrysi ma bardzo podobny kolor ale jest dużo delikatniejsza. Też jak Mira jako członek TL dostałam sadzonkę od Gabrysi i jestem bardzo ciekawa czy przetrwa zimę. Ale chyba zebrałam też nasionka a części pozwoliłam się wysiać.
Już nie mogę doczekać się wiosny i tych angielskich rabat.
Moja codzienność - ogród Oli 10:36, 22 sty 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Trzeba pamiętać że buki niezależnie czy zielone czy bordowe, jesienią są miedziane.
Graby w tym czasie wyglądają jak spalone, suche. To przewyższa szalę na korzyść buków.

Oj tego nie wiedziałam myślałam ze moje buki chorują na jesień i dlatego taki kolor.
Dla mnie nr 1 jeżeli chodzi o buki to rohan obelisk - polecam jest cudowny, piękny kolor taki buraczkowy, ciekawe liście. W moim ogrodzie pomimo tego że wole jednak drzewa zielonolistne to jest bardzo atrakcyjna odmiana
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:59, 21 sty 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Leć obejrzyj spektakl. Jednak coś znalazłam w laptopie Zobacz jaka kolorystyka

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2642-rabaty-angielskie?page=20

Ha leciałam jak strzała. Nie ma to jak dobry laptop no i świetny wątek.

pozdrawiam
Rabaty angielskie 21:25, 21 sty 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Miro, to może być wierzbówka, ale bladoróżówa ?...hmmm, zajrzę w nośnik jak wrócę, to powiększę zdjęcie.

Może jakaś Linaria?. O, to raczej na pewno.

Ja tak pomyślałam że to wierzbówka ale nigdy w takim kolorze nie widziałam.
Zresztą próbowałam kiedyś przynieść zza płota ale nie udało mi się zadomowić.

Linaria? e, ja dostałam od Gabrysi i mam różową ale to chyba nie to. Sadzonki mam male zobaczymy czy przetrwają.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies