Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:16, 18 sty 2018

Do góry
Mira, zapasy są na wtedy, gdy nie masz czasu pisać, a masz w zapasie, to się wrzuca.
Nie mam przy sobie nośnika. Jestem w towarzystwie niezwykłym i w niezwykłym miejscu (jedyne takie miejsce na ziemi, otwarte dla ludzi, drugie jest w Nowej Zelandii), więc mam takie oto wieści.

Od Iwonki Bigońskiej (Hortulus Dobrzyca- wiosna będzie późna, z jej obserwacji wieloletnich to wynika. I tego bym nie podważała.

I to mnie smuci, wierzę, że się nie spełni.
Ja tak sobie myślę, że tego deszczu i późnej zimy mieliśmy ostatnio za dużo, więc wg mnie wiosna przyjdzie w marcu i już zima nie wróci. I lato będzie ciepłe i deszczu tylko tyle, ile potrzeba.

Musi tak być

Metamorfoza- nowy ze starego 17:07, 18 sty 2018

Do góry
Na podstawie ostatniego zdjęcia widzę, że pasują proste linie, takie sektory, prostokąty, kwadraty, coś wyżwirowane, a coś pokryte zielenią z pióropuszami traw.
Tylko kamienie nie mogą być białe, bo biją po oczach aż boli.
Metamorfoza- nowy ze starego 17:06, 18 sty 2018

Do góry
Brakuje ładnych drzew, z interesującym kolorem liści (burgund lub biało obrzeżone, albo kwitnące)

Musisz jakiś plan zrobić. Co, gdzie jest.
Kawałek rabatki 17:01, 18 sty 2018

Do góry
Daneczka30 napisał(a)
Wiem, że to takie byle co, ale chciałabym z tego zrobić coś, żeby zdobiło to miejsce. Kompletnie nie wiem co robić. Podobają mi się byliny w kolorach biel, fiolet i niebieski.

A więc zacznij od porządków, wywal zbędne pierdoły, kup/znajdź donicę, wywal palisady, kamienie, wiem co mówię, niejeden ogród przewalałam w życiu, więc doradzę konkretnie.

Rośliny zdobią, a te palisady to tylko robią mało atrakcyjny ogród.

Zapisz w zeszycie:

1. wywalanie palisady i kamieni
2. porządki
3. wytyczenie nowych rabat
Kawałek rabatki 16:59, 18 sty 2018

Do góry
Sam trójkącik to za mało, pociągnij do końca
wywal szmaty z murku, zadbaj o to miejsce, bo tu się chodzi często. W zakamarku wstaw ładną ławkę, albo te foteliki i stolik, a pod żywopłotem poszerz kolejną rabatę. Będzie tutaj ładnie i miło.

Kawałek rabatki 16:49, 18 sty 2018

Do góry
Ten trójkącik?

Wyrzuć te palisady, od razu będzie ładniej. One szpecą, tak samo kamiuszczki, chyba że ma być rabata skalna.
Kawałek rabatki 16:42, 18 sty 2018

Do góry
Jeśli masz małe doświadczenie polecam przeczytać te porady

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/366-jak-kupic-zdrowe-rosliny

oraz nie kupować nic, zanim nie zrobisz planu, bo wydasz kasę na darmo, a potem będziesz latać z roślinami z kąta w kąt.

Poza tym kupuj po kilka-kilkanaście szt jednego gatunku/odmiany i twórz plamy, gdzieniegdzie coś konkretnego, jedna szt coś wyższego, małe drzewko, trzy krzewy jednakowe, coś szczepionego na pniu. Zobacz mój dekalog, wiele osób uratował od porażki

Dekalog ogrodniczy Danusi

1. Konsekwencja w kolorystyce (czyli jeśli będzie róż-niebieski-srebrny-fiolet to tego się trzymaj, nie sadź czerwonego)

2. Ograniczona ilość gatunków

3. Duże ilości jednakowych roślin w grupach

4. Zgrane duety (jedna roślina podkreśla urodę drugiej) - szukaj takich i spisuj

5. Jak coś zaczniesz - skończ, bo się rozmyślisz i będziesz stała/stał w miejscu

6. Jak coś zmieniasz, nie żałuj, zmieniaj i idź do przodu

7. Niezawodne rośliny kupuj (to co szybko ginie albo brzydnie - omijaj nie kupuj albo wyrzucaj jeśli masz)

8. Zrób listę gatunków i tego się trzymaj

9. Nie biadol, jak coś padnie - masz miejsce na coś lepszego

10. Pogódź się z tym, że będziesz ciężko pracować, aby osiągnąć efekt. Ogrodnictwo nie jest zawodem dla leniwych, samo się nie zrobi.

Rób notatki ładnych kompozycji i patrz czy pasuje kolorem.

Kawałek rabatki 16:37, 18 sty 2018

Do góry
Spróbuj wyrysować plan tej rabatki, długość szerokość, jak jest usytuowana do innych, większych roślin oraz jaką ma wystawę słoneczną. Co innego sadzi się w słońcu a co innego w cieniu, więc aby cokolwiek pomóc włóż troszkę wysiłku w zobrazowanie, tego co zamierzasz.

Same niskie bylinki? Nie, niedobrze, byliny powinny być różnej wysokości. Albo stopniujesz rabatę wysokie z tyłu a średnie pośrodku, niskie z przodu, albo całkiem inaczej, wysokie nieraz mogą się pojawić nawet na poczatku.

Najpierw wystawa słoneczna podaj ją i plan miejsca, a potem wybór kolorystyki. Do tego pory kwitnienia i wtedy układasz co z czym.

Kupisz byliny w doniczkach, posadzisz i będą kwitły w tym samym roku.

Poczytaj te artykuły

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/376-dobor-odpowiednich-roslin-do-ogrodu

jeśli chcesz ogród skalny to tutaj poczytaj https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/416-rosliny-do-ogrodow-skalnych

a tutaj masz gotowe rozwiązania

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/401-jak-zalozyc-angielska-rabate

Kawałek rabatki 16:29, 18 sty 2018

Do góry
Ja chętnie doradzę, tylko ten watek przeniosę do działu projektowanie, dobrze?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:23, 18 sty 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Dorka, odjedź trochę tą rabatą od płotu

zrób łezkę wyżwirowaną po prawej.

Danusiu a jakbym łezkę zrobiła z drugiej strony gdzie stoi doniczka . Tam aktualnie jest właz do szamba, który póki co jet na trawniku ?

rośliny to klony/ śliwy, gracimilius, lime light, trawka może evergold lub hakone. Przy furtce trzmielina na pniu ( mam ładną do przesadzenia z tyłu ogrodu ) Jak myślisz ?

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:53, 18 sty 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Carex oshimensis 'Evergold'. I nie będą to sielskie klimaty a coś eleganckiego. A w turzycę wsadź 100 białych tulipanów 'Sapporo'.

Jakie piękne te tulipany. Pozwolicie ,że się zainspiruję
Z ogródka na wsi 21:07, 17 sty 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Do marca.

Z ogródka na wsi 21:06, 17 sty 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie, zabrali im ten czas emisji i dali Mango

Szkoda Wczoraj oglądałem gazeta tv dla kanały HGTV. Powtórki Mai są nadawane od 01.00 do chyba 06.00.
Na szczęście mamy internet
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:57, 17 sty 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Carex oshimensis 'Evergold'. I nie będą to sielskie klimaty a coś eleganckiego. A w turzycę wsadź 100 białych tulipanów 'Sapporo'.

Danuś jesteś nieoceniona. Dzięki za radę. Nawet się już nie zastanawiam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:42, 17 sty 2018

Do góry
Dziękuję Aniu. Mam coś jeszcze w zapasie.
Coś jeszcze, coś więcej... 20:10, 17 sty 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Sebku, nie wiem, ale nie lubię tej wystawy, nie wiem dlaczego mnie tam nie ciągnie.
Może Witek mnie wyciągnie, bo zamierza jechać.

To jedź dla towarzystwa, jak ja Chyba, że tory zamrozi czy cuś...
Ale nie namawiam, w końcu do Poznania blisko nie mamy
Coś jeszcze, coś więcej... 20:05, 17 sty 2018

Do góry
Sebku, nie wiem, ale nie lubię tej wystawy, nie wiem dlaczego mnie tam nie ciągnie.
Może Witek mnie wyciągnie, bo zamierza jechać.
Kwiaty nie przyciągające pszczół 20:03, 17 sty 2018

Do góry
Tak, pelargonie (takie sezonowe kwiaty w skrzynkach balkonowych, nie bodziszki bylinowe) są najmniej atrakcyjnym kwiatem dla pszczół. A skoro są najmniej atrakcyjne to znaczy że nie mają nic, co by pszczoły przyciągało.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:31, 17 sty 2018

Do góry
Michu87 napisał(a)
Podpowiedzcie mi proszę, czym mogę podsadzić hortensję Limelight tak, aby rabata cieszyła oko także zimą? Mam zamiar posadzić hortensje na rabacie w przedogródku. Tłem będzie cis, przed cisem myślałam o hortensji, jest taka dostojna i w sumie nie wiem co byłoby najlepsze pod jej stópki. Czy jakieś obrzeże w postaci murku pasuje? Chciałam, żeby było elegancko. Do obsadzenia będzie jakieś 3-4 metry długości. Rabata przez cały dzień słoneczna. Jeśli chodzi o kolory to założyłam sobie zestawienie zieleni, bieli i żółtego.

Z ogródka na wsi 19:28, 17 sty 2018

Do góry
Radziu2013 napisał(a)

Tak, ale to nic nie zmienia jeśli chodzi o nowe odcinki...pozostaje czekać...

Do marca.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies