Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Znowu na wsi 02:10, 26 cze 2020

Do góry
Joku napisał(a)

Jolu , co to za roślinka?
Ja i mój ogródek, a może ogród 02:04, 26 cze 2020

Do góry
Dominika11 napisał(a)
Różano

Piękne różę
To tu- to tam- łopatkę mam ! 00:42, 26 cze 2020

Do góry
Izaluna napisał(a)
Cześć Hania

Bardzo podoba mi się Twój ogród, masz fajnie wkomponowane niedrogie krzewy. Chciałabym posadzić u siebie podobne czyli pęcherznice (nawet już mam niską Little angel) jaśminowca, bez czarny, tawuły.
Mam do zapełnienia kilka dziur w ogrodzie i mały budżet.
Mogłabyś zerknąć i podpowiedzieć
Dziękuję

Zerknę podczas weekendu. Obiecuję. Chciałam się uważnie wczytać w Twój wątek zanim coś napiszę.

Wokół ronda.

Ogród w skali mikro -pączkowanie :) 00:38, 26 cze 2020

Do góry
gierczusia napisał(a)
No i te zarządzone przez Juzinkę i Sylwię zdjęcie ścieżki do hustawki,której nie ma ..jeszcze

I trochę za altanką...trudno jest zrobić dobre zdjecie kiedy rabata nie ma tła, bo z tyłu płot siatkowy i lasa właścicielka się zastanawia czy się zasłaniac czy nie

No ładnie Elu, ładnie. Szczególnie pierwsze zdjęcie mi się podoba. Bo ja to wiesz, lubię wszystko pod linijkę.
Mój 4 arowy azyl... 00:33, 26 cze 2020

Do góry

Ślaz

To tu- to tam- łopatkę mam ! 00:30, 26 cze 2020

Do góry
W zeszłym sezonie postanowiłam ponowić eksperyment z zaproszeniem krwawnika do ogrodu. Jakoś tak zapragnęłam znaleźć towarzystwo dla perowskiej i monardy. Stanowisko na podwyższonej rabacie, w miejscu po byłym wrzosowisku, chyba przypadło mu do gustu. Wyraźnie zmężniał. Pion mu się nieco zaburzył, ale w ogrodzie rzadko co trzyma pion ze względu na nierówny teren.

Po drugiej stronie odkryłam główki przegorzanów. To już?

Róże się starają, choć słońca w tym sezonie mają niewiele.

Moja naj. Kimono.

Mój 4 arowy azyl... 00:29, 26 cze 2020

Do góry

To tu- to tam- łopatkę mam ! 00:17, 26 cze 2020

Do góry
W nocy padało. Przed południem niebo przykrywały szare chmury. Miałam tylko czas na przebiegnięcie po ogrodzie i sprawdzenie, co w trawie piszczy.

Na garażowej powoli pojawiają się listki na dzielonej turzycy montana. Roślina mateczna ma się dobrze. Oby córki też poszły w jej ślady. Cisy dobrze już przesłaniają kubełek.

Na podokiennej ostrokrzewowy stożek zaczyna przypominać docelowy kształt.

W cienistym zakątku ślimaki zjadają hosty. Chodzę wieczorem z nożem na polowanie na one, ale walka jest nierówna. Dzisiaj ściągałam ślimaki z grabów. Pierwszy raz je tam widziałam.

Pięknie kwitnie jaśminowiec. Szkoda, że nie na tle lazurowego nieba, ale takie tło też może być.

Zakwitły róże przy tarasie, ale nie dane mi jeszcze jest leżenie i wdychanie zapachów.

Ogród Małej Mi 2017 00:10, 26 cze 2020

Do góry
3 wory zgniłych pąków wywaliłem. Chłop przewalczył trawnik. Mokry trawnik.
Miało być sucho a jest mega mokro. Cholera wie co sądzić.

Róże jak teraz żerne na króciutki to je zamorduję? Sasplesniale i chore. Zdrowe tylko te co jeszcze nie zakwitły. Reszta tragedia.
wdarła się jeszcze czarna plamistość.
A największy wkurw mam na czereśnie. Wszystkie spleśniały.ide spać..ciężka dola ogrodnika.
Identyfikacja drzewa zamkn. 00:03, 26 cze 2020

Do góry
Witam,
Prosiłbym o pomoc w identyfikacji drzewa. Ma około 3 metrów, powolny wzrost, drzewo kolumnowe,
Brak kwiatów/owoców. Załączam zdjęcia liści oraz kory. Z góry dziękuję
za pomoc. Liczę na profesjonalizm w odróżnieniu od forum poradnikogrodniczy na którym usuwają konto oraz temat.
Pozdrawiam

To tu- to tam- łopatkę mam ! 23:58, 25 cze 2020

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Kiedyś pozwalaliśmy się wodzie rozlewać a teraz ona wylewa się nam (elementy systemu melioracyjnego poniemieckiego, piękne ceramiczne leżą jako śmieci w lesie albo gruz na polnej drodze) i robi "łał".
Dokładnie o tym wczoraj rozmawiałam z Mężem. O pogodzie. U mnie wszystko ładnie się wchłania. W mieście drzewa i krzewy, widzę są zielone (rzadkość).

Jakie truskawki zamówiłaś, bo mam plan też w sierpniu moje zmienić i dać im płodozmian. Ale teraz duży wybór sadzonek jest na wiosnę - coś się zmieniło w obrocie towarowym roślinnym. Ale irysy będę kupować w lipcu.

Kiedy czytam Pilcha opowieści o ewangelickim śląsku cieszyńskim, o gospodarowaniu jego dziadków w Wiśle lub kiedy natykam się na książki o Holendrach na Żuławach i przedwojennym życiu w naszym regionie, to czuję emocjonalną więź z tymi ludźmi. Bliżej mi do nich niż do swoich.
Osiedle Kozanów zbudowane na poniemieckich polderach zalewowych to jest właśnie takie typowo nasze. Nie będzie Niemiec pluł nam i decydował, gdzie mamy stawiać osiedla. Jak mamy odprowadzać wodę z pól i gdzie mają być linie kolejowe.

Truskawki. Wracam na ziemię.
Kupiłam 3 odmiany sadzonek frigo. Wczesną Honeoye, średniopóźną Senga Sengana i późną Faworytkę. Dzisiaj przyszły. Zadołowałam w donicy. Posadzę za kilka dni.

Ostatnie piwonie.

Wejście do warzywnika zrobiło się wielce romantyczne. Modernizacja jest niezbędna, ale jakoś nie mam do niej serca (do modernizacji oczywiście).

Za drzwiami do ogrodu... 23:38, 25 cze 2020

Do góry
anabuko1 napisał(a)

I róże i ...wszystko

Aniu, miłe są fotki spotkaniowe- śliczna pamiątkA. A co to za róża ta biała?
Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 23:23, 25 cze 2020

Do góry
Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 23:20, 25 cze 2020

Do góry
Dosadziłam dzisiaj brakującą Jarzmiankę i w końcu kupiłam Dęby
Mój ogrodowy pamiętnik 23:14, 25 cze 2020

Do góry
Wieczorny zestawik. Wpadam do ogrodu późnym wieczorem. Ale dzisiaj przynajmniej wycięłam przekwitnięte kwiaty róż i trochę wyplewiłam.

Moje ogrodowe życie 23:13, 25 cze 2020

Do góry
Dzisiejszy czerwcowy wieczór
Mirkowy ogród (początki) 23:02, 25 cze 2020

Do góry
Mirka napisał(a)
Co to za trawkę mam?
Sesleria?
Na drugim zdjęciu tak jak by kwitła.

Pamiętam jak siałaś Seslerię Heufleriana
Moja "przyziemna" :) pasja 23:00, 25 cze 2020

Do góry
A tu działania na froncie... Wielu z Was na pewno się złapie za głowę i mnie potępi, ale ten stożek mi zupełnie nie pasował. Za namową Ren, już chyba 2 lata temu mi to zasugerowała, zrobiłam to... Ciach będzie półkula - no prawie- i do tego chcę ją przesadzić barciej w stronę środka.

Będzie ok, dziura jest w sumie widoczna tylko z okien, z ulicy i okolic domu praktycznie wcale. Niedługo będę podcinać całość.

Zdjęcia zrobione jakiś czas temu, sesleria bardziej się już rozrosła.

Moja "przyziemna" :) pasja 22:48, 25 cze 2020

Do góry
Powojnik się położył . Ma podpórkę u nasady, żeby się nie złamał. Rozplątywanie go trochę zajęło . W przyszłym roku na pewno lepiej się ułoży. Zdjęcia już ponure, bo wieczorne, no i w rzeczywistości lepiej to wygląda.

Przyszła dziś paczka z jeżówkami i Caradonna, bo chciałabym je tutaj wpleść. Jeszcze nie wiem w których miejscach będą najlepiej wyglądać.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 22:44, 25 cze 2020

Do góry
Dodam jeszcze dla porównania zdjęcia z niedzieli po koszeniu gdzie trawa była w dużo lepszym stanie i zdjęcia z dzisiaj. Przy płytkach będę i tak musiała dosiać bo załatwiłam trawę gorącą wodą (chciałam przegonić mrówki)

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies