Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

W Kruklandii 18:04, 25 cze 2020

Do góry
Juzia napisał(a)

Pamietam początki zakładanie tego ogrodu . Pięknie Juzia jest nawet bez trawki
Cydalima perspectalis - ćma bukszpanowa 18:04, 25 cze 2020

Do góry
Melduję, że krzewy bukszpanu u mojej teściowej aż trzęsą się od ptaków! Byłam zdziwiona, bo pierwszy raz po 2 tyg jestem i jak ostatnio zbieraliśmy tony gąsienic, tak dziś ledwie 3 sztuki wypatrzyłam (są 3 krzewy prawie 2m wysokości i szerokie na około 1,5m). Śladów po wylęgu nie widzę, więc stawiam na to, że jednak miejscowe ptaki zrobiły sobie stołówkę. Czyżby ekosystem zaczął się bronić?

To rzeczone krzewy- co chwilę coś przygrywa i wylatuje z długim robalem-trzymam kciuki, żeby to były gąsienice.
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 18:02, 25 cze 2020

Do góry

Póki co działam w domu
Pieką się chlebo bułki

Jadę z pracy i aż się głodna zrobiłam jak takie wypieki pokazujesz
Dla odmiany czas na zmiany... 18:01, 25 cze 2020

Do góry
Zbiory sałaty. Kto to wszystko zje? Hmmm m...
Chodźże na pole, do mojego ogrodu 17:37, 25 cze 2020

Do góry
I zdjęcia bardziej od frontu i podjazdu, hortensje 'Strong Annabelle', w tym roku okrutnie zeżarte przez ślimaki, zarówno liście, jak i kwiaty, obcinałam wczoraj, bo wyglądały marnie, teraz jest bardziej łysawo

Ogród w skali mikro -pączkowanie :) 17:33, 25 cze 2020

Do góry
No i te zarządzone przez Juzinkę i Sylwię zdjęcie ścieżki do hustawki,której nie ma ..jeszcze

I trochę za altanką...trudno jest zrobić dobre zdjecie kiedy rabata nie ma tła, bo z tyłu płot siatkowy i lasa właścicielka się zastanawia czy się zasłaniac czy nie

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 17:27, 25 cze 2020

Do góry
Rabata na zioła z resztek blachy z dachu gotowa jupi

Umbraculifera chudzinka ale kiedyś urośnie, trawa też
Chodźże na pole, do mojego ogrodu 17:27, 25 cze 2020

Do góry
I jeszcze kilka dzisiejszych ogrodowych ujęć

Moje ukochane Gaury, niestety u mnie bardzo słabo zimują i co roku dokupuję nowe

Róże okrywowe 'The Fairy' w tym roku zapączkowane na maksa

Rutewka 'Hewitt's Double', jeszcze nie kwitnie.

Paprociowy zawrót głowy, dwa rodzaje adiantum, uwielbiam!
Brzozowy raj 17:11, 25 cze 2020

Do góry
Pierwsza jeżówka już kwitnie. Phantom też już całkiem całkiem

Brzozowy raj 17:07, 25 cze 2020

Do góry
Stipowa rabata mnie zachwyca w każdą pogodę. A to dopiero jej pierwszy sezon

Brzozowy raj 17:04, 25 cze 2020

Do góry
Ostróżki w tym sezonie strasznie zniszczone po ulewach i wiatrach. Wstawiam tylko zbliżenia żeby pamiętać jakie kolory były

Chodźże na pole, do mojego ogrodu 16:56, 25 cze 2020

Do góry
Makao_J napisał(a)
Ta inspiracja bardzo mi się podoba. Nawet nie wiem czy dosadzałabym tam szałwie bo i bez niej, hakone z Anabelkami wyglądałyby super.

Ciekawa jestem jak ta rabata wygląda z kwitnącymi hortensjami?
Te irysy wtedy już nie kwitną? Są same liście? Czy mocno zasłaniają hortensje?

Joku napisał(a)
Pomysłu na obwódkę nie mam. Ale mam pytanie: jesteś zadowolona z Pink Annabelle? Chodzi za mną od dłuższego czasu i chodzi .

Aniu, Jolu, Pink Annabelle będą u mnie dopiero drugi sezon, nawet nie mam zdjęć z zeszłego roku gdy kwitły. Na tą chwilę są już w tzw. blokach startowych, jeszcze chwilka, trochę więcej słonka i zacznie się spektakl. Kiedyś zobaczyłam to zdjęcie i pomyślałam, że to idealny pomysł, na wykorzystanie poletka pod sosną u mnie, i tak właśnie teraz sobie rosną

Aniu, z lewej strony widać liście przekwitniętych irysów, one kwitną znacznie wcześniej niż hortensje, potem te liście ścianam, jak już się "położą", dlatego koniecznie muszę coś tam posadzić... Zrobię później lepsze zdjęcie tego zakątka.

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 16:48, 25 cze 2020

Do góry
Przeszłam się po ogrodzie, granulki lezą, trupów nie widać
Ech...
Za gorąco żeby cos robic w ogrodzie

Czy bodziszki to po kwitnieniu się przycina ? Jak ?

Póki co działam w domu
Pieką się chlebo bułki
Moja bajka 16:21, 25 cze 2020

Do góry
Katkak napisał(a)

Ewcia będzie pięknie
]

Będzie moc pączków setki
Miejski ogród w wersji mini 16:02, 25 cze 2020

Do góry
Pierwsze zbiory z warzywnika .
Komuś smakuje rzodkiewka. Ciekawe kto zje pierwszy .

Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 15:56, 25 cze 2020

Do góry
Taka zagadka- co to za choroba tuj? Jest na wszystkich 6-letnich szmaragdach i nowo posadzonych mirjam. Jest u mnie i u wszystkich sąsiadów w okolicy? Gałązki żółkną na obwodzie około 10-15 cm od końców gałązek ale same końcówki i wewnątrz tui są zielone. Zajęte chorobą gałązki lekko więdną

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 15:54, 25 cze 2020

Do góry
Jubilee Celebration jeszcze kwitnie, ale już w gąszczu innych kwiatków, czosnki, jeżówki, stipy, etc.

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 15:52, 25 cze 2020

Do góry
Lubię jak white fairy i the fairy się wylegują! Zaczynają spektakl.

Choroby i szkodniki grabów, grab - Carpinus 15:37, 25 cze 2020

Do góry
Dzień dobry,
przejrzałem wątek i poproszę o pomoc w zdiagnozowaniu problemu z grabami.

Zostały posadzone (140 szt.) na początku kwietnia. Sadzonki w doniczkach miały wysokość ok. 1,6 m. Graby były sadzone jedne obok drugich i był wykopany na całej długości rów, dostały dobrą ziemię. Na całym ogrodzie podłoże jest gliniaste, a ok. 30-40 cm pod powierzchnią jest margiel.

Początkowo wszystkie pięknie się rozrastały, może z wyjątkiem paru egzemplarzy. Zostały trochę przycięte na początku maja.

Od jakiegoś czasu kilka sztuk marnieje (ok 6-7 szt.), brązowieją im liście na całym drzewku, jak na zdjęciach.

Drzewka podlewane są ok. 1 raz na tydzień, bo gleba trzyma wilgoć (na glebie jest agrowłóknina przysypana kamieniem), ale przy opadach w ogóle nie podlewam.

Pytałem kilku osób i ktoś powiedział mi, że za dużo wody i zaczynają gnić korzenie, ktoś inny, że za mało wody, a jeszcze ktoś, że to pordzewiacz grabowy.

Czy na podstawie opisu i zdjęć można jednoznacznie stwierdzić, co jest przyczyną?
Zdjęcia pokazują graby obok siebie. Jeśli drzewka mają brązowiejące liście, to na całym drzewku, sąsiednie są "zdrowe".

Działka prawie w Borach Tucholskich 15:35, 25 cze 2020

Do góry
Krysia ten w doniczkowej reanimacji nie bardzo do pokazania, zerknij na te foto w moim egzemplarzu młode przyrosty są bardziej zielone i przypominam że upieram się tylko że to nie jest Brewera (nawet kiepska siewka)

świerk Brewera Pendula

świerk Brewera w Wirtach

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies