Przepięknie. Tu zawsze można wejść i się nasycić kolorami i pięknymi widokami. Jak w tym roku łąka kwietna? Nadal jest?
Czy te kwiecie na zdjęciu to ostróżka?
Na koniec wyścieliłam je trocinami
Na dzień dzisiejszy fioletowa przywiędła, bo ruszone korzonki, których prawie nie było, mam nadzieję, ze się pozbiera jak złapie ziemi
posadzona tak, że tylko troszkę zdrewniałego wystaje nad ziemię
solidnie podlałam
fioletowa szczepiona bocznie i pod ziemią w doniczce, ale praktycznie nie ukorzeniona wcale
kolejność działań identyczna, posadzona tak głęboko
Te maczki to tegoroczny marketowy zakup. Okazało się, że są tam nie tylko białe.
Na dodatek gniją od tego deszczu.
Muszę je zabrać w inne miejsce, póki jeszcze nie zgniły do końca.
Sadzenie peonii drzewiastych
ta była w doniczce tak posadzone, że szczepienie było nad ziemią, zaszczepiona w literę V
na dno dołu dałam obornik koński, na to ziemię wymieszaną z torfem kwaśnym
pod kątem włożona w ziemię
Tak fenkuł to gagatek ale na szczęście jedna mokra i zimna zima i nie ma fenkułów.
To odmianowe paprocie. Nie mam tych zwykłych ze względu na ekspansywność. Tnę wszystko do wazonów i raczej nie żałuję.
Z tych kamiennych czarnych wysiałam właśnie wszystko na rok przyszły ale zbiorę nowe. A te cytowane (cruentus) mam dopiero od maja od Tomka - zbiorę nasiona chętnie. Mam nadzieję, że przyjdzie osuszające słońce i wiatr.
Pod szklarnią, nie powinno być tak wysokich roślin (cień) ale obiecuję sobie, że w sierpniu zrobię z tym porządek.
Bo widzisz ja bym starała się trochę schowsć ten taras. Teraz jest on jakby przyklejony do ściany i na jej pustym tle sprawia wrażenie takiego. Nie wiem, może to moje wrażenie