Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 11:11, 24 cze 2020

Do góry
Makao_J napisał(a)
Moje dwie pierwsze kępy werbeny też odradzają się co roku. Tylko u mnie jeszcze dodatkowo też się troszkę sieje. Niektóre z tych siewek też odrastają w następnym roku a niektóre przepadają.

Mi ewidentnie ktoś je plewi

Liliowce już za chwileczkę.....
Zieleń, drewno i antracyt 11:10, 24 cze 2020

Do góry
antracyt napisał(a)
Powoli do kwitnienia zbiera się Swany.
Kojarzę, że na forum nie jest za bardzo lubiana przez to, że wypuszcza długie, pokładające się pędy. Mi się to w niej bardzo podoba, nadaje luzu rabacie. W tym roku wyjątkowo mocno ją przycięłam i zobaczymy kiedy nabierze rozpędu. Zdrowa, nie boi się mszyc i skoczka. Rośnie dorodnie w półcieniu.

Ja też ją mam posadziłam 2 sztuki przy tarasie w półcieniu tylko na jakiś czas,ale tak bujnie tu rosną,że nie mam serca przesadzać.Narazie w towarzystwie stipy i werbeny.Puszcza długie baty,ale kwitnie niezmordowanie
Jak udała się motocyklowa wyprawa?
Zieleń, drewno i antracyt 11:02, 24 cze 2020

Do góry
Powoli do kwitnienia zbiera się Swany.
Kojarzę, że na forum nie jest za bardzo lubiana przez to, że wypuszcza długie, pokładające się pędy. Mi się to w niej bardzo podoba, nadaje luzu rabacie. W tym roku wyjątkowo mocno ją przycięłam i zobaczymy kiedy nabierze rozpędu. Zdrowa, nie boi się mszyc i skoczka. Rośnie dorodnie w półcieniu.

Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 11:01, 24 cze 2020

Do góry
Helen napisał(a)

U mnie dalie mocno pożarte przez ślimaki bez skorupek. Może u Ciebie też grasują?

U mnie w niedzielę znalazłam pierwszego bezdomnego, brązowego pomrowa... bleeee prawie się na nim przejechałam zaatakował znienacka
Nad ranem grasują kuny i mi do drzwi "pukają:

Mam firletkę nie wiedziałam
Kolorowy ogród na piasku 11:00, 24 cze 2020

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)

na cienistej pod koniec maja rozpychają się hosty z paprociami

Vivo, masz cudowny i magiczny ogród. To ujęcie jest tak subtelne, tak piękne, że...chciałabym na już przenieść je do mojego ogrodu. Napisz, proszę, jakie to odmiany host i paproci?

Agnieszko, bardzo miłe to piszesz Dziękuję
Bardzo lubię swoje cieniste kąty i lubię je fotografować. Wyszukałam zdjęcia i zrobię dokładny opis tej części rabaty. Ona jest długa na 40 metrów

Plecy tej rabaty to pióropusznik, parzydło leśne, hortensja serrata a cień dają brzozy.
Największa hosta w lewym roku to Siebolda Elegans, druga duża przy paproci to Abiqua Drinking, przed nią z mniejszymi liśćmi to Halcyon. Jest jeszcze Abba dabba do, poniżej Sieboli
Duża subtelna paproć to D. Linearis Polydactyla, z lewej strony drobniutka to Adiantum Pedatum, w opisach do 30 cm ale u mnie jest wyższa. Moja ulubiona Jest jeszcze mało widoczna wietlica Lady in Red.

Pokażę portrety i inne ujęcia dla lepszej orientacji

zdjęcia przełom maja, czerwca
Siebolda

Abba dabba

Halcyon

Abiqua Drinking

W moim małym ogródeczku - Dorota 10:59, 24 cze 2020

Do góry
violaskom napisał(a)

Dorotko co to za różyczka?
To jest Leonardo, on najładniejszy nie przycinany.

ROSARIUM

Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 10:57, 24 cze 2020

Do góry
Juzia napisał(a)

Wątpię, że będzie totalny
Ale przynajmniej nudzić się nie będziesz jak trzeba będzie ciut poprzesadzać

Nieeeee, na nudę nie będę przecież narzekać

Szałwii będzie więcej
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 10:55, 24 cze 2020

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Też nie wiem co się jej mogło przydarzyć ? Może koty ją dopadły albo ktoś nadepnął niechcący ?

Moje dalie z tego źródła wyrosły wszystkie i dobrze się mają. Czekam na kwiaty, to będzie test ostateczny zgodności odmian. Wszystko sobie podpisałem więc wyjdzie w praniu czy sklep godny polecenia.

Powiem tak, n9 zamówiłam sobie nowe cafe au lait... ciekawe co przyjdzie i w jakim stanie, bo to przeca nie jest do końca odpowiedni czas Pozostałe dalie nabierają masy
W moim małym ogródeczku - Dorota 10:51, 24 cze 2020

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
Tez mam ten problem, ze podoba mi sie wszystko i lubie jak przez caly sezon cos kwitnie
A powiedz mi, jak nisko tniesz roze?
Trudno jest jednoznacnie odpowiedzieć jak ciąć róże. Po lewej srtonie słabo jeszcze rozwitnięty to Leonardo, jemu zostawiam długie pędy te które mogę przegiąć na rabatę, od strony trawnika skracam go na około 70cm. Ta łososiowa róża potrafi zakwitnąć ponad dachem altany, więc w tym roku przegięłam jej wiosną pędy i mam półtora metrowej szerokości krzew. Czasem tnę ją na ok. 70 cm. Te w tle tylko cięcie korekcyjne.

Tu mój poprzeginany Leonardo

Te róże kupiłam bez nazwy na ryneczku jako róże niskie. i na początku cięłam je na 30 cm, ale one pod koniec lata w ubiegłym roku wypuściły mocne pędy i zaczęły na wierzchołkach się rozkrzewiać. Więc je takie zostawiłam. Dolne pędy w tym roku zamierają, a te wysokie szaleją.
Jak widzisz róże trzeba obserwować przez około 3 lata zanim wyrobisz sobie o nich jakieś zdanie.

Ania -Spełnione marzenie 10:39, 24 cze 2020

Do góry
Ania111 napisał(a)
[i][b]

Biere
będzie na kffatki

Gratulacje Aniu
Ogród bez reguł 10:38, 24 cze 2020

Do góry
galgAsia napisał(a)
06'2019

06'2020

A gdzie wiaderko ?

a tak na serio ..ładną masz tą rabatę nawet bardzo ładną rzekła bym

Asiul narzekasz że wszystko jakieś opóźnione ..to powiem Ci na pocieszenie ..że u mnie jeszcze bardziej opóźnione lilie nadal w pąkach , pysznogłówki jeszcze mają małe główki krwawniki nie wszystkie kwitną ...itd..
Ogrodowe marzenie Mrokasi 10:36, 24 cze 2020

Do góry
Gosia, dzięki . A szałwia rzeczywiście u mnie szaleje, choć te deszcze ja wykańczają.

Tarcia, ja po wczorajszym ogrodniczkowaniu mam pogryzione cztery litery. Bestie przez dżinsy mnie pożarły.

Juzia, Tarcia, pomyślę o tych powojnikach .

Makusia, na pergolę powojniki, bez dwóch zdań. Bluszczu mam już dużo i szkoda mi na niego takiej miejscówki . A róża - pewnie by ładnie wygladała ale ja do pnących to z duuuużą rezerwą .

Basia, większość jeżówek już ma pąki, niektóre już za momencik kolorek zaczną pokazywać . Bladych nie mam, muszę nadrobić bo są śliczne.
Front dziękuje. Dzisiejszy deszcz jednak mu nie sprzyja:

Tak wyglądają aktualnie moje dwa trzcinniki. Na stojąco mają 1,5m...
Duże pole do popisu 10:35, 24 cze 2020

Do góry

Zbiornik jest tak mniej więcej przy tej strzałce. Wkopany i zbiera wodę z połowy dachu. Do zbiornika mam dołączoną pompę i powoli myślimy, by dalej ciągnąć węże i spryskiwacze do warzywnika.

Ten zbiornik 1300 m3 jest docelowo za mały i ale tak wiosną nawet niewielki deszcz go napełniał i wodę z wodociągu wykorzystywałam w tym roku tylko raz … No i w czerwcu to już pada, więc w ogóle nie podlewam.
W moim małym ogródeczku - Dorota 10:31, 24 cze 2020

Do góry
Ewa777 napisał(a)
U Ciebie już czas róż Przepiękne widoki
Cieszę się, że nam się też pokazałaś Bardzo ładnie Ci w tym kolorze, w blondzie też ładnie - po prostu ładnemu we wszystkim ładnie

Moje Garden of roses nie są tak pięknymi krzakami jak u Ciebie. Dlatego bardzo je lubię oglądać u Ciebie

Naparstnice siałaś od razu do gruntu? One kwitną dopiero na drugi rok? Moje gdzieś wyginęły i muszę znowu posiać. Bardzo je lubię
Lubię pierwszy różany wysyp kwiatów, później to różnie bywa z ich kwitnieniem. No z tym ładnemu- ładnie to nie do końca, zgadnij dlaczego nie ma zbliżeń? bo w pewnym wieku trzeba zachować odpowiednią odległość od obiektywu i lepiej, żeby coś innego najpierw rzucało się w oczy.
Moja Garden of roses jest u mnie chyba 5 lat i ja ją bardzo delikatnie przycinam.
Naparstnice po kwitnieniu wytrząsam nad rabatką i jakiejś części udaje się wyrosnąć w tym moim buszu. U mnie nie ma dziabania w ogródku, dlatego siewki rosną, o ile nie zagłuszą ich inne rośliny. Naparstnice są dwuletnie.

EDEN ROSE

Ogród do odnowy 10:31, 24 cze 2020

Do góry
ostatni kwiat Sahah Bernard

Ogród do odnowy 10:28, 24 cze 2020

Do góry

Ogród do odnowy 10:24, 24 cze 2020

Do góry
Białe jarzmianki zabrałam do większego cienia z dala od muru domu, od razu im lepiej

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies