Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Zaczynam po raz kolejny... 21:04, 25 lip 2020

Do góry
Dzisiaj męża nie było więc pracowałam sama.

Ale coś mi się proporcje rozjechały. Muszę chyba coś dosadzić pomiędzy tawułką a hortensjami, chcąc zachować symetrię i powtarzalność?
W projekcie od Asi rabata jest najwęższa na środku i tu jest palibin x3. Zaczęłam sadzić od prawego rogu i palibin wypadł za mocno z prawej strony, do środka brakuje mu około 5m.
Więc chyba powinnam zabrać tawułkę i lilaka, coś tu jeszcze upchnąć i to samo z lewej strony?
Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 21:04, 25 lip 2020

Do góry
no to jeszcze parę liliowców

"Princely Banner" /Sellers 1985/

"Rosa Duett" /Tamberg 2014/

"Spiritual Corridor" /C.Hanson 1992/

"Diana's Evening Gown" /Waldrop 2008/
Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 20:58, 25 lip 2020

Do góry
ale najpierw coś dla miłośników cienia i półcienia

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 20:52, 25 lip 2020

Do góry
Hahahaha

Foty może jakieś jutro

Czy to jest wernonia???

Mój ogrodowy pamiętnik 20:45, 25 lip 2020

Do góry
Hurra. Dzisiaj piękna pogoda. Posadziłam wreszcie biednego derenia, który od paru miesięcy wegetował w donicy. I poleniuchowałam .
Rabata skarpowa. Diva Fiore jak zawsze niefioletowa. Sesleria jesienna kwitnie.

Salix integra - wierzba całolistna szczepiona na pniu 19:55, 25 lip 2020

Do góry
Tak jak w tytule, posiadam wierzbę całolistną szczepioną na pniu. przez prawie dwa lata nic się nie działo aż nagle w ciągu tygodnia prawie wszystkie liście uschły i nie mogę znaleźć powodu. Czy da się ją jeszcze uratować?
Pamiętajcie o ogrodach 19:41, 25 lip 2020

Do góry
Dziękuję

penstemony harlequin Red

W cieniu uśmiechniętego anioła 19:39, 25 lip 2020

Do góry
A_gawa napisał(a)
Może ktoś z Was rzuci okiem i powie co sądzi. Nasadzenia nie są typowo ogrodowiskowe. Ziemia tam jest bardzo uboga, w szczególności na skarpie z kosodrzewiną i irgą. Poniżej została trochę wzbogacona.

Układ rabaty już jest. Wsadzone są Doorenbosy i cisowy żywopłot. Co ewentualnie można by dodać/zamienić? Próbuję ją sobie wyobrazić jako dojrzałą - może nie jest najgorzej.

Nie czytałam całego wątku, ale pozwolę sobie dorzucic trzy grosze.
Wg mnie świerki zabierz gdzie indziej. Hortensje też. Kosodrzewiny jak najbardziej zostaw w grupie. W miejscu miskantów, hortensji i przegorzanow widzę jukki. Tylko liście. Nie dopuszczalabym do ich kwitnienia. Z wyjątkiem tych za cisami. Żeby złagodzić ostry pokrój lisci, można zamiast swierkow dać bergenie. Nawet powiększyć bergeniowe pole o miejsce przeznaczone dla irgi. Chociaż irga wygląda tu ok. Czy nie myślałaś, żeby ta irga zwieszala się z murku naprzeciwko?
Wydaje się on dość wysoki i pusty. Róże wg uznania. Mnie tu nie przeszkadzają. Polecam nowsze odmiany od proponowanych.
Pozdrawiam.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:36, 25 lip 2020

Do góry
30 stopniowe upały nie są tym, co lubię. Komarom taka temperatura nie przeszkadza. Grasują w najlepsze.
Najbezpieczniej jest na tarasie.
Rozpoczyna się czas hortensji.
Tych małych

i tych dużych. Wokół Annabelki przegorzan się rozgościł.

Na froncie władzę objęły Limelight.

I trochę szerszych i węższych kadrów.

Jeżówkowe-Love 19:23, 25 lip 2020

Do góry
deszczowymaj napisał(a)

Juziu.. czyli prawdą jest że obcowanie z naturą ,czy to w ogrodzie czy w każdym innym miejscu ma dobroczynny wpływ na Nas i nasze samopoczucie

Ale ja dzisiaj wyjątkowo po przyjeździe do ogrodu .. doznałam palpitacji serca
Jedna z trzech niedawno przesadzanych hortensji ..ledwo żyje ,niby wiedziałam że przesadzanie teraz ..nie jest dobrym pomysłem,ale mimo to miałam cichą nadzieję że się uda .

Teraz pytanie..jak nisko ją obciąć?

Asiu ,

Nie denerwuj się ,
hortensje bukietowe są bardzo wytrzymałe ,
skoro zdecydujesz się na obcięcie kwiatów ,
to już leć odważniej ,
" ciachnij " 3 pączki od dołu ,
wzmocni się

Ale ja bym jeszcze dała jej trochę czasu
może się schłodzi odrobinkę i ożyje ,
Ja podlewam takie " upalne przesadzenia "
zimną wodą - wiem tak się nie robi ,
ale na moje roślinki to działa ,
Plamy na trawniku 18:56, 25 lip 2020

Do góry
Witam co z moim trawnikiem jest nie tak
Trawnik zakładany w październiku regularnie podlewany sypany nawozami saletrą przez firmę która wykonywała usługę
Firma stwierdziła że rzucił się grzyb zgoliła trawnik na 2cm zrobiła delikatne napowietrzanie i po 3 tyg sytuacja jak na zdjęciach czy to normalne

Choroby i szkodniki sosen, sosna - Pinus 18:50, 25 lip 2020

Do góry
Czy mam szansę uratować tą sosnę? Jeśli jest szansa, to proszę o poradę od czego zacząć. Dziękuję.

Dla odmiany czas na zmiany... 18:50, 25 lip 2020

Do góry
Od rana zasuwałam jak osiołek, teraz czas na odpoczynek. Tak lubię najbardziej w promieniach popoludniowej nowego słońca

Liliowo i kolorowo:) 18:41, 25 lip 2020

Do góry
Urszulla napisał(a)

Danusiu, ja mam jedną lilię a pachnie jak przechodzę i zapach idzie ze mną. A Ty masz tyle że Ci na pewno pół ogrodu pachnie

A hortensje zawsze miałaś wielkie a teraz to będą jak mini drzewa to dopiero będą okazy

Oj bardzo pachnie, lilie ale i floksy też pachną. Hortensje to w większości są już drzewa. Oby tylko jakas nawałnica znowu nie przyszła a i deszcz też obawiam się, żę może połamać. Vanilka juz takie duże kwiaty ma.

Liliowo i kolorowo:) 18:34, 25 lip 2020

Do góry
Kasya napisał(a)

No szkoda..
Wiec może uśmiechnę się o nie do ciebie, bardzo ładne są, maja takie inne kwiatki

Jak tylko będzisz chętna to daj znać
A mi bardzo się podoba ta w paski i malinowa, białe też są piękne

Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 18:20, 25 lip 2020

Do góry
Dzień dobry,

Będę wdzięczny za wskazówki, co zaczęło dziać się w przypadku jednej mojej tui. Tuje były nawożone dwa razy Substralem 100 dni do iglaków (koniec marca i czerwca), są w miejscu średnio-nasłonecznionym, dobrze nawodnionym.

Co może być przyczyną i jak to zahamować? Czy należy te końcówki obciąć?

Mój drugi ogród- mały, ale komfortowy 17:51, 25 lip 2020

Do góry
Ogólny plan:

Taras jeszcze nie skonczony- wyszedl dość wysoki- przylega do drogi wewnetrznej- chciałabym sie trochę osłonić i przed sąsiedztwem i przed słońcem, ale nie wiem czym i jak. Myślałam nad pergolą na wisterię, ale nie wiem czy to dobry pomysł na tak duzy taras. Drugi i wazniejszy cel to odgrodzic sie czyms od tej drogi właśnie- czy cos oprócz cisów się zmieści? Może wiśnie umbraculifiery albo graby fastigiata? Tylko drzewka plus pergol to juz chyba za dużo. Taras ma 7m x 5,2m. Odstęp od siatki - czyli miejsce na nasadzenia to ok 130cm. Na tarasie stanie basen stelazowy 4,7m średnicy

Tu miejsce na rabate 3,9m x 60cm - tu raczej bedzie tawula japonska Golden White

Tutaj miejce na 3 kompostowniki i szukam pomysłu na żywopłot - czy choina kanadyjska tu sie zmiesci? Szerokość 90cm
Róże w naszych ogrodach 17:43, 25 lip 2020

Do góry
size=640x427]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/209/2091747/original.JPG[/img]
Co to za róża, ta na płocie? Czy ona jest bardzo wiotka? Mam na pergoli Super Doroty i chyba ją wymienię. Kwitnie bardzo obficie, ale jest strasznie wiotka i gałązki jej opadają mocno w dół pod ciężarem kwiatów. Szukam róży w tym typie, ale chciałabym żeby była trochę sztywniejsza.
Mój drugi ogród- mały, ale komfortowy 17:24, 25 lip 2020

Do góry
Prace brukarskie w toku, zaraz bedzie miejsce na nowe rabaty- będę potrzebować konsultacji

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies