Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zaczynam po raz kolejny...

Zaczynam po raz kolejny...

andzia458 18:06, 16 wrz 2020

Jutro minie dwa tygodnie, jak wysiałam trawę.
Powiedzcie, że ona jeszcze wzejdzie, heh.
Sylwia- Sylwik ile u Ciebie kiełkowała?
Wiolka5_7 19:19, 16 wrz 2020

Wzejdzie Aniu spokojnie mieszanka zawiera różne nasiona traw , jedne kiełkują wcześniejj ,drugie później...
sylwia_slomc... 20:22, 16 wrz 2020

Gdyby jednak nie to zrobisz dosiewkę
MiluniaB 20:31, 16 wrz 2020

Ładniutka trawka. Pewnie, że wzejdzie. Jak chcesz mieć gęsty dywan to po pierwszym koszeniu zrób dosiewkę i podsyp nawozem. Mam to przetestowane - wiesz jaki mam trawnik
Helen 20:36, 16 wrz 2020

MiluniaB napisał(a)
Ładniutka trawka. Pewnie, że wzejdzie. Jak chcesz mieć gęsty dywan to po pierwszym koszeniu zrób dosiewkę i podsyp nawozem. Mam to przetestowane - wiesz jaki mam trawnik

A jaki teraz polecasz nawóz?
Dorii 10:30, 17 wrz 2020

Witam Aniu, właśnie skończyłam czytać więc melduję że będę podglądać i kibicować. Ogrom pracy wykonałaś. Z sadzeniem się nie spieszy choć rozumiem w zupełności że chcesz już teraz i natychmiast. Szczególnie drzewa i krzewy warto dobrze przemyśleć.

Trawa jeszcze skiełkuje, dwa tygodnie to bardzo szybko jak na trawnik. Daj mu czas do wiosny jak będą puste placki to dosiejesz. Siałaś go na kompost to nawóz mu teraz nie jest potrzebny. Szczególnie azotowy, tym to nawet więcej krzywdy możesz zrobić. Jeśli już to jesienny z niską zawartością azotu ale tez bym ostrożna była bo to bardzo delikatna trawka i spalić można. Jest coś takiego jak humus do trawnikó jesienny ale myślę że twój trawnik ma wystarczająco dobry start.

Jak masz skrzyp w ogrodzie to możesz z niego gnojówkę zrobić i nią wszystkie roślinki podlewać również jesienią bo ona ma mało azotu. To prawie jak ten humus tyle że darmowy
sylwik69 17:51, 17 wrz 2020

U mnie było znacznie gorzej,pierwsze kiełki pojawiły się po 3 tygodniach...twoja trawka tak jak pisze Dorii ma na starcie mega zastrzyk w postaci kompostu.Nie potrzebuje żadnego nawozu!! z tego co wyczytałam nie powinno się nawozić młodego trawnika.Stosowałam tylko organiczne nawozy aby wzbogacić glebę,bo mam bardzo kiepską.
Trawa bardzo długo się zagęszczała,siałam na początku maja a dopiero teraz mogę powiedzieć ,że mam zwarty dywan więc nie ma obaw! będzie piękny trawnik
sylwik69 17:57, 17 wrz 2020

Helen napisał(a)

A jaki teraz polecasz nawóz?

Firma nie ma znaczenia tylko zawartość potasu i fosforu. Jesienny
Katte 19:58, 18 wrz 2020

U mnie sianie trawki etapowo... dokładnie tak jak u ciebie wygląda fragment przed domem reszta to od tygodnia leżą nasiona i nic się nie dzieje jeszcze...
Spokojnie tym bardziej potem koszenie pierwsze wzmocni ja i zacznie się krzewić.
andzia458 21:57, 18 wrz 2020

Wiolka5_7 napisał(a)
Wzejdzie Aniu spokojnie mieszanka zawiera różne nasiona traw , jedne kiełkują wcześniejj ,drugie później...

Wiem, teorię znam bo nawet sama mężowi mówiłam, jak posiałam, że to mieszanka różnych traw więc może być różnie z kiełkowaniem. Ale jak się patrzy na takie puste place, to niekoniecznie bierze się do serca to, co pisze producent.