Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 13:00, 06 kwi 2014

Do góry
Konstancja30 napisał(a)
Anita ... no freszcie ... nie wiem czy magnolia tam może czy nie bo ja bezkrytycznie u Ciebie się zachwycam i odpoczywam ... jest tak pięknie ... oklepane ale co napisać jak pięknie jest ...

machnęłaś kolejne wianki ... uwielbiam je podziwiać ... pozdrawiam

Iza, to muszę się zaopatrzyć w wygodne leżaczki, to jak wpadniesz będzie na czym poodpoczywać. Chociaż czasem wystarczy, że usiądę na pomoście albo położę się wprost na trawie i to jest to na co czekałam całe lata
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 12:58, 06 kwi 2014

Do góry
Sebek napisał(a)
Brakowało mi Twojego ogrodu - masz prześlicznie
Magnolia byłaby dobra w to miejsce, jeśli chcesz mieć cień nad pomostem i placykiem, bo po kilku latach będzie już niezłej wielkości drzewem

Tak, właśnie, brakuje mi tam cienia Miejsce jest słoneczne, osłonięte od wiatrów, bo leży w dolince otoczonej żywopłotami
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 12:40, 06 kwi 2014

Do góry
Anita ... no freszcie ... nie wiem czy magnolia tam może czy nie bo ja bezkrytycznie u Ciebie się zachwycam i odpoczywam ... jest tak pięknie ... oklepane ale co napisać jak pięknie jest ...

machnęłaś kolejne wianki ... uwielbiam je podziwiać ... pozdrawiam
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 12:31, 06 kwi 2014

Do góry
Brakowało mi Twojego ogrodu - masz prześlicznie
Magnolia byłaby dobra w to miejsce, jeśli chcesz mieć cień nad pomostem i placykiem, bo po kilku latach będzie już niezłej wielkości drzewem
Pokażę nasz ogród 12:23, 06 kwi 2014

Do góry
asica napisał(a)
Ta magnolia to Lennei. Rośnie większa niż Susan i ma większe płatki i kielicowaty kształt kwiatów. Susan ma wąskie płatkii, u mnie też jeszcze nie kwitnie, ale też ma inne warunki, bo tam jest więcej cienia.
Ja mam jeszcze chrapke na taką różowiutką magnolie, która rośnie w co drugim ogrodzie, z mnóstwem dużych jasno różowych kwiatów.

Teraz jak się lepiej przyjżałam to faktycznie trochę inna niż ta którą ma u siebie. Moja dużo mniejsza i rośnie w formie krzewu a u Ciebie bardzo ładne drzewko. Też myślałam żeby jeszcze jakąś magnolię u siebie posadzić ale już raczej nie w tym roku. Swoją magnolię kupiłam już po kwitnieniu potem przez klika lat nie kwitła aż przyszła taka wiosna kiedy już postanowiłam ją wykopać i kupić nową. Już z łopatą nad nią stałam, patrzę a tam pączki, więc została jest nawet w ubiegłym roku troszkę podrosła. Tak mi się wydaje ze kupiłam egzemplarz z nasion wysiany i dlatego tak długo nie kwitła.
Norweski ogródek... 12:11, 06 kwi 2014

Do góry
moja magnolia)

i szafirki)

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 12:08, 06 kwi 2014

Do góry
Doradźcie czy Waszym zdaniem magnolia 'Stellata' może rosnąć w tym miejscu????? Sama przytargałam, więc mam nadzieję, że nie będę musiała jej targać gdzie indziej, bo M niedomaga dzisiaj;-(

Wilcza Góra 12:07, 06 kwi 2014

Do góry
To wpadnij jeszcze raz za chwilkę i doradź czy magnolia stellata może rosnąć w tym miejscu
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 11:59, 06 kwi 2014

Do góry
anna_g napisał(a)
Bogusiu - to nabytek z zeszłego roku no ale pierwszy raz kwitnie - chudzina taka ale mam nadzieję, że się zabierze. Bardzo chciałam mieć magnolię to i cieszę się jak jaka goooopia.

ja kiedyś czytałem o magnolii, że bardzo ale to bardzo nie lubi przesadzania
a tym czasem moja była już przesadzana 4 razy
teraz znalazła miejsce docelowe - mam nadzieję !
rośnie sobie w zacisznym miejscu przed bramą - a nie dalej jak wczoraj dowiedziałem się że będą nam robić drogę z kostki
fajna wiadomość tylko pewnie będę musiał przesunąć mój parawan z roślin bliżej płotu - no mam nadzieję że własnie magnolia nie będzie musiała być ruszana
Rododendronowy ogród II. 11:10, 06 kwi 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Agnieszko gdybym od nowa miała kupowac magnolie to mimo niebezpieczeństwa mrozów i przemarzania byłyby to te najwczesniej kwitnace bo te póxniejsze juz tak nie ciesza jak te wczesne i często ich kwiaty rozwijają sie razem z liścmi co niestety odrywa uwagę od samych kwiatów i kwitnący krzew nie robi już takiego wrazenia jak ten który ma same kiaty bez liści. Ja bym brała pod uwagę Alexandrinę , magnolię Soulangeana Lennei, gwiaździstą ale tą już masz no i ze względu na kolor żółtą np.Yellow River. Serduszki bardzo się rozsiewają więc szybko będziesz miała ich dużo.

Dzięki, w sumie też w tym kierunku moje myślenie biegło. To co teraz kwitnie najbardziej cieszy i najbardziej jest wyczekiwane.
Naprzeciw miejsca gdzie pracuję kwitnie od tygodnia piękna magnolia - olbrzymi krzew, drzewo raczej, cała w jasnych, prawie białych kwiatach, cudo! Przeniosłabym ją chętnie do siebie, bo ja się już mogę tak pięknej nie doczekać Sporo na Dolnym Śląsku takich wiekowych magnolii, najczęściej przy starych poniemieckich domach rosną. Ciekawe ile mają lat.

Kondziowy ogrod cz II 10:20, 06 kwi 2014

Do góry
anna_g napisał(a)
Konrado czekam na te obiecane fotki... Ta magnolia Black Tulip bardzo ładna. No i na ten Twój kurnik też czekam A deszcz od Marzenki to ja chętnie przygarnę jeśli go nie chce Pozdrówka i dobrej niedzieli Ci życzę
no u nas pochmurnie w nocy leło na kurnik niestety trzeba czekać
Kondziowy ogrod cz II 09:59, 06 kwi 2014

Do góry
Konrado czekam na te obiecane fotki... Ta magnolia Black Tulip bardzo ładna. No i na ten Twój kurnik też czekam A deszcz od Marzenki to ja chętnie przygarnę jeśli go nie chce Pozdrówka i dobrej niedzieli Ci życzę
Liliowo i kolorowo:) 09:55, 06 kwi 2014

Do góry
Danusiu cieszę się że u Ciebie się zdjęcia pojawiłyi jak zwykle zachwycają.
Piękna magnolia- też pytam o odmianę, czy to Susan, bo już się zgubiłam w identyfikacji....wszystkie mi się podobają

Byłam u Kapiasów kilka dni temu i stałam nad Susan, ale w planach jest Nigra i Genie. A teraz wiem, że Susankę posadziłabym z drugiej strony domu
Kondziowy ogrod cz II 09:48, 06 kwi 2014

Do góry
monteverde napisał(a)
Kondziu dużo dałeś za Black Tulip ja się przymierzam ale wszystkie od 60 -100 cm bardzo drogo cenią a że masz dużo miejsca w ogrodzie kup sobie jeszcze taką, też mam na nia chrapkę http://floria.com.pl/products-page/drzewa-i-krzewy-lisciaste/magnolia-acuminata-blue-opal-magnolia-drzewiasta/
w tym roku narazie koniec drzew i krzewów bo potrzebuje duzo bylin hi hi hi zrobiłem sie gospodarzy i juz nie kupuje co widze jak kiedys teraz bardziej planujemy hi hi hi
Kondziowy ogrod cz II 00:15, 06 kwi 2014

Do góry
Kondziu dużo dałeś za Black Tulip ja się przymierzam ale wszystkie od 60 -100 cm bardzo drogo cenią a że masz dużo miejsca w ogrodzie kup sobie jeszcze taką, też mam na nia chrapkę http://floria.com.pl/products-page/drzewa-i-krzewy-lisciaste/magnolia-acuminata-blue-opal-magnolia-drzewiasta/
Miejska ogrodniczka :) 23:54, 05 kwi 2014

Do góry
Oj rzeczywiście magnolia cudna, ptak super,podoba mi się
Kwiatowy ogródek Monteverde 23:30, 05 kwi 2014

Do góry
Kondzio napisał(a)
Mój ulubieniec hi hi hi na koniec

To magnolia Lennei a jeszcze czekam na inną, bo 3 nie zakwitnie bo za malutka
Miejska ogrodniczka :) 22:56, 05 kwi 2014

Do góry
Magnolia cudna!!! Pozdrawiam.
Kondziowy ogrod cz II 22:20, 05 kwi 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Kondziu magnolia black tulip na zdjęciach jest zachwycająca. Ciekawa jestem jak Twoja wygląda.

Wiśnię dużą kupiłeś? Wysoko szczepiona?
tak samo hi hi hi
Kondziowy ogrod cz II 22:18, 05 kwi 2014

Do góry
Kondziu magnolia black tulip na zdjęciach jest zachwycająca. Ciekawa jestem jak Twoja wygląda.

Wiśnię dużą kupiłeś? Wysoko szczepiona?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies