Rabata w kółku prawie wykończona, jeszcze tylko muszę dosadzić zawilce 'Honorine Jobert'. Wydawało by się, że ona jest naprawdę duża (ok. 1,8 m szerokości), a ledwie wcisnę te zawilce. Znów za dwa lata będzie przesadzanie, bo za gęsto..
Co posadzić przed irysami? Najlepiej coś niższego, co dopiero teraz będzie się rozkręcało do kwitnięcia

Wcześniej, wiosną, cała ta rabata to łączka fioletowych krokusów. Czy irysom ściana się te liście po przekwitnięciu? Zwykle jak już się 'połamią' to je obcinam, ale nie wiem czy dobrze robię? No i fajnie jakby właśnie coś teraz zajęło ich miejsce (półcień tu jest). Nie chcę sadzić tam bodziszków

Za irysami mam 'poletko' z 15 krzakami hortensji 'Pink Annabelle'.
Wśród irysów są dwa(!) jedyne czosnki, które mam w ogrodzie

Ich wielkość (pomimo zdjęcia) jest naprawdę mikroskopijna

Nie mam pojęcia co to za odmiana, ma ogromną ilość liści, mały kwiat. Dlatgego też, to ich zdjęcia pożegnalne, czosnki wylatują do ogrodu mojej mamy
Ostatni, pełny, tegoroczny kwiat rododendrona. Nie mam pojęcia co to za odmiana, pewnie jakiś najzwyklejszy, najpopularniejszy.
I bodziszki 'Rozanne' - mój aparat ma problem z ujęciem ich koloru, są zdecydowanie bardziej niebiesko-fioletowe, tu wyszły jakieś bladziochy