Wiejska aż razi kolorami. Króluje tu kicz i przesyt, ale podoba mi się to Nie jestem rabatową minimalistką.
W słonecznikach codziennie szaleją szczygły, specjalnie dla nich zostawiam nasienniki
W skrzyniach też zostały już głównie kwiaty, chociaż jarmuż zebrał się w sobie i będzie co zbierać zimą Papryki jak co roku dopisały Jedyny por jaki u mnie wyrósł
Rabata przy kompostowniku strasznie się zagęściła. Porosły mi giganty. Wszystko jest do przesadzenia w przyszłym roku.
I na koniec akcent jesienny Byłoby ładniej gdyby róży nie objadły zielone mini gąsienice.
Miłego wieczoru
co robisz z jarmużu ?
u mnie też taki wielki ,a jakoś nie mam na niego pomysłu -jedynie zupę robię ....koktajle z nim mi tak średnio smakują 0czasem mogę wypić ,ale nie za często
Nie ja pytana ale co tam
Najczęściej robię z jarmużu pesto bo dzieciaki uwielbiają.
Można też młode listki na kanapkę albo do sałatki.
Zupa z jarmużu i zielonego groszku z mlekiem kokosowym też pycha.
W warzywnej też mi smakuje.
Do jajecznicy zamiennie ze szpinakiem.
W tym roku posiadłam jarmuż toskański z zamiarem wykorzystania go do zawijania gołąbków ale jeszcze nie testowałam.
Magda, prócz tego co napisała Dorii robię jeszcze sos do makaronu śmietanowo-jarmużowy (zamiennik szpinaku) z serem pleśniowym. W ogole lubię jarmuż dodawać do różnych potraw zamiast szpinaku, do tarty np. Pesto jarmużowe uwielbiam
Wiejska jest śliczna i taka, jaka powinna być, jak dla mnie przesytu w niej ni ma
Różanka - ależ ona dojrzała przez tych parę miesięcy!
MW chyba nie tak łatwo zamordować, ona ma dużo cech pierwotnych, a takie z reguły są bardzo twarde.
Aa, przypomniało mi się, że mam u siebie prawdopodobnie siewkę jakiejś psiej róży - raczej siewka, bo kwitnie, chociaż ma z 8 cm wzrostu Róże są bardzo dzielne
Wiejska dziękuję za komplementy
Różanka nabrała masy głównie dzięki jednorocznym, wciskanym w wolne przestrzenie. Lubię tak wysiewać kolendrę i facelię. Nie są nachalne w formie i pasują kolorystycznie do każdej rabaty, a kolendrę zawsze można skubnąć do kuchni
Mam nadzieję, że z MW będzie, tak jak piszesz, smutno mi będzie jak nie odbije.
Róże dzikie podziwiam przy polach wokół, jak się im pozwoli swobodnie rozrosnąć mają piękne formy 8cm i kwitnie? Co za żywotność