Witajcie. Do mojego powojnika przyczepiły się jakieś robale. Larwy? Gąsienice? Czy możecie mi pomóc w ustaleniu co to jest i jak to zwalczyć? Całe meble są obsypane czarnymi kulkami ( czyt. odchodami)
Dziś przyszła paczka od p.Godlewskiego via funkia.pl
jeżówki i hosty
a tu złapałem za łopatę i zrobiłem nową grzędę
od lewej będą szły seslerie a pomiędzy nimi czosnki (Szuberta, Krzysztofa itd) potem tłem chyba będzie bodziszek Rosemoor (bo mam to przesadzę) a przed nim będą szły w tonacji niebieskiej przetaczniki, sząłwie i jeszcze nie wiem co a żeby nie było tak jednostajnie to może białą gaurę i parę jeżówek jeszcze - no zobaczymy (mamy czas)
Potrzebuję pomocy. Mam 3 wielkie cisowe prawie kulki Nie wiem jaka to odmiana. Mają ok. 30 lat - to jedyna wiedza, jaką przekazał mi były właściciel. Są zdrowe i po zabraniu spod nóg darni czują się dużo lepiej.
Mam problem z jednym z nich. Ostatnie ulewy i wichury ujawniły jego wnętrze - był wiązany drutem. Ów drut puścił i biedaczyna rozkłada się nieestetycznie. Co robić? Drutować na nowo, czy mocno przyciąć z nadzieją, że złapie formę? To ten osobnik z lewej:
No powiem Ci… (i Tobie Magaro Dagmaro też ) że dziś przez te twoje róże to prawie zbłądziłam…
U trawkarza mojego brałam stipę i miał takie fajne małe pnące różyczki… i już je widziałam w tej stipie… i już kolory oglądałam… i się opamiętałam
Ale powiem Wam tu w tajemnicy, że za chwilę stanę się posiadaczką zaniedbanych 200 metrów pod lasem nad jeziorem… i tam jest spory róży krzak Psssst…!
Witam
Dzisiaj zauważyłem takie coś na berberysach Erecta. Wszystkie zeszłoroczne liście chorują i zaczyna to przechodzić na tegoroczne.
Jak to zwalczyć i co to jest ?
Dzięki
W kwietniu zasadziłem swoją umbrę. Zazielenła się, zaczęła też wypuszczać młode liście.
Dziś zauważyłem, że niektóre liście, również te młode, zaczęły żółknąć. Zastanawiam się w czym może tkwić problem.
Niektóre liście mają też dzurki lub ciemne plamki - jak na zdjęciu.
Spotkał się ktoś z podobną przypadłością?