Kolejna ogrodowiskowo-towarzyska impreza odbyła się w niedzielę.
Miejsce spotkania to nowopowstały, pokazowy ogród Aflopark. Jest to niewielka cześć ogrodu, który ma zostać otwarty w całości dopiero jesienią.
Bardzo rozrosła się róża Maria Lisa, kwiatów miała w bród.
kwitnie raz w roku, a tak naprawdę nie wiem jak ją przycinać.
miałam wyciąć jej nowe przyrosty a nie wiem czy zakwitnie w następnym roku na starych. Takiego krzaczora nie chcę.
drażnią mnie kije sterczące, ale nie jestem w stanie co rok wbijać nowych, to aluminiowe i podwiązuję peonie w tym roku mimo podwiązania mocno leżały od deszczu, mocno wycięłam łodygi. Sznurki już zdjęte.
Ja to ogolę na kule, doradzie jak ciąć.
Czy wyciąć przekwitnięte a skrócić nowe przyrosty?
Róża Sympatia ciągle przycinałam ją nisko, bo się nie znałam.
teraz zagłuszyły się wzajemnie.
Sympatię w tym roku wiosną rozpięłam na bramce.
obok clematis też potwór, wszystko zżeniło się.
Wczoraj ostrzygłam nisko berberysy i coś czuję że je usunę, kule tuj rozrastają a za berberysem są niskie jeżówki nie mają siły przebicia.
Dziś tylko rano podlałam cukrem pomidory i ogórki, tak wyczytałam na FB, dobrze wpływa na plonowanie.
Potem wyjazd do lekarza i zakupy.
Wieczorem skosiłam dwa trawniki.
Na rabacie trawiastej koloru dają berberysy, ognisty kolorek.
Nie mam bardzo czasu na forum,bo wolnym czasem eMek obsadza obrzeża a ja rabaty szykuję
Pozostanie na koniec nawieźć w przyszłym sezonie dobrej ziemi,bo trzeba podnieść poziom na równo z obrzeżami i założyć piękny trawnik
Dziękuję za odpowiedź. Ma Pani rację. Poniżej przesyłam plan działki i zdjęcia. Z racji, iż ma powstać budynek gospodarczy z fotowoltaiką chciałam go obsadzić i resztę ogrodu. Oddzielić część warzywną od gospodarczej. Poza tym dużo mam zaplanowanych obsadzeń i chciałam etapami to realizować.
Plan działki
Widok z góry:
Na prawo z tarasu:
1.wiąz(kupione), 2.cyprysik nutkajski(kupione), 3. trawy memory, 4. jeżówki green twister, 5. żurawki, 6.daniki
Na lewo z tarasu:
1.cisy 2. może jałowiec bonsai, który mam do przesadzenia
Widok na taras:
Z tarasu mam zaplanowane schody na wprost drzwi tarasowych z płyt betonowych, rozszerzające się ku dołu. Zbocze tarasu chciałabym spiętrować. Najpierw myślałam o belkach ogrodowych. Ale podobają mi się też murki gabionowe, wypełnione kamieniem czerwonym vanga (taki już ma na frocie).
Donica przy tarasie:
Boki tarasu mam obsadzone. Z jednej strony jest skalniak. PS. Trzmielina do przycięcia . Ma zasłanić betonową donicę.
Druga strona to różne nasadzenia. Raczej do zmian. Na widocznych pergolach są następujące obsadzenia: 1. narożna-winogrona, 2. środkowa-milin, 3. z boku-kiwi pnącze
Wspomnieny jałowiec (wysokość ok. 1,3m):
Bardzo będę wdzięczna za wszelkie sugestie, podpowiedzi. Generalnie to sobie wymyśliłam, że z tyłu domu będą proste geometryczne rabaty. Natomiast z frontu budynku koła, pofalowane obrzeże. To jednak dalszy etap, po zakończonym ogrodzeniu. Poniżej również zdjęcia przodu:
A na tej rabacie jeszcze będzie żywopłot? Czy pod żywopłot ukopiesz coś oddzielnie???
Ziemia wilgotna będzie wszędzie dookoła tylko nie pod brzozami
POaz tym.... chyba chciałaś wielopniowe brzozy??? To po co pnie zasłaniać hortkami i miskantami???
No nie wiem. CHyba, że jakoś pomiędzy brzozami chcesz to wszystko sadzić?
Ale jakoś mi się to nie widzi.
Poczekaj na podpowiedzi mądrzejszych
Z tym że u mnie gleba naprawdę wilgotna .. myślę że brzozy i niedaleko posadzone hortki dadzą radę, wiesz ..albo i nie wiesz ? ale tuż za płotem mamy wielki staw i właśnie dzięki temu ziemia na tyłach ogrodu wilgotna
A dzisiaj z lekka powiekszyłam rabatę jutro kolejny kawałek i będzie git