Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zaczynam po raz kolejny...

Zaczynam po raz kolejny...

anabuko1 10:19, 07 wrz 2020

andzia458 napisał(a)

Ja jeszcze dobrze nie posadziłam a już przesadzam.

A to przesadzanie tto już chyba będzie i będzie do końca ogrodowania
Gruszka_na_w... 15:47, 07 wrz 2020

andzia458 napisał(a)
Haniu no wybacz, że Cię tak męczę... No ale ratuj, jak wybrnąć teraz z tych moich sadzeniowych potknięć?

Posadzić dobrze.

Zacznij od sprawdzenia poprawności posadzenia świerków. Kiedy sie sadzi malutkie roślinki, to często brakuje wyobraźni związanej z ich docelowym rozmiarem. Na moje oko one są posadzone za gęsto.
Świerki serbskie są co prawda wąskie, ale nie aż tak. Trzeba liczyć, że w dolnej części każdy z nich będzie miał minimum 2-2,5 metra.
U Ciebie są za blisko siatki- będą na nią napierać, rozwalą ją albo się same zdeformują.
Posadź je przynajmniej 1- 1,25m od siatki, a pomiędzy nimi zachowaj 1,5 m odstępu (minimum).
Żeby sensownie pomóc potrzebuję rysunku (kształtu rabaty) w skali 1:100 na kratkowanej kartce.
Tak na oko planowanie nasadzeń wygląda mniej więcej tak
rzut z góry

widok z boku

Pogrupuj główne rosliny.
Zacznij od drzew- zachowaj między nimi większą odległość. Potem rozstaw palibiny i hortensje. Między nimi rozstaw miskanty (zachowaj odległość od świerków- dorosła kępa ma ok metra średnicy)
teraz róże, tawuły i cisy, a potem w puste miejsca zadarniacze: seslerie i żurawki

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
andzia458 22:50, 07 wrz 2020

To trochę dokładniej teraz chyba...
Nie wiem, które zdjęcie lepsze więc idą oba. Przeraża mnie ta powierzchnia.

L to lilaki, tak dla orientacji, że tam środek.
Gruszka_na_w... 13:33, 08 wrz 2020

Weź flamaster i obrysuj wyraźną kreską rabatę. Zapisz wymiary, bo kratki trudno liczyć. Czy linia przerywana to granica trawnika i ten klon rośnie w trawie?
Oznacz ukośnymi kreskami fragment, który mamy zaplanować, bo chyba od strony ulicy już coś sadziłaś.
Edit: Czy na tej rabacie uwzględniłaś już żywopłot ze świerków? Na nie potrzeba ze 3 kratki (1,5 m). Oznacz je zielonym pasem.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
deszczowymaj 13:40, 08 wrz 2020

O widzę plany plany jak ja to lubię
Roocika 14:53, 08 wrz 2020

Aniu, ja swoje serby sadziłam 1 m od przyszłej siatki (od pieńka) i 1,8 od siebie (od pieńka do pieńka), do najbliższych nasadzeń od serbów zachowywałam min. 2 m (wyjątkiem są horki w jednym miejscu). Teraz to dziwnie wygląda, bo pomiędzy serbami a innymi roślinami mam taką ścieżkę
I tak się zastanawiam, czy nie za blisko siatki posadziłam te świerki.

Hania daje super rady
Haniu zajrzyj czasem do mnie coś podpowiedzieć

andzia458 16:34, 08 wrz 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Weź flamaster i obrysuj wyraźną kreską rabatę. Zapisz wymiary, bo kratki trudno liczyć. Czy linia przerywana to granica trawnika i ten klon rośnie w trawie?
Oznacz ukośnymi kreskami fragment, który mamy zaplanować, bo chyba od strony ulicy już coś sadziłaś.
Edit: Czy na tej rabacie uwzględniłaś już żywopłot ze świerków? Na nie potrzeba ze 3 kratki (1,5 m). Oznacz je zielonym pasem.

Haniu, no więc chyba wszystko będę przesadzać.
Te wymiary, to wymiar całkowity łącznie z żywopłotem ze świerków. Z lewej strony rośnie wszystko to, co narysowałam na schemacik w niedzielę. O zgrozo, wiśnię Kanzan posadziłam 160cm od siatki.
Linia przerywana to granicą pomiędzy rabatą a trawnikiem ale trawa dopiero posiana więc pewnie zaraz ilość trawnika zostanie drastycznie zmniejszona skoro i lilaki rosną 160cm od siatki.
No nie wiem, czy się śmiać czy płakać....
A ten klon, tak, ma już kilka ładnych latek i będzie w trawniku, gdy trawa urośnie.
andzia458 16:57, 08 wrz 2020

deszczowymaj napisał(a)
O widzę plany plany jak ja to lubię

Asiu, raczej błędy, błędy, błędy.
andzia458 16:59, 08 wrz 2020

Roocika napisał(a)
Aniu, ja swoje serby sadziłam 1 m od przyszłej siatki (od pieńka) i 1,8 od siebie (od pieńka do pieńka), do najbliższych nasadzeń od serbów zachowywałam min. 2 m (wyjątkiem są horki w jednym miejscu). Teraz to dziwnie wygląda, bo pomiędzy serbami a innymi roślinami mam taką ścieżkę
I tak się zastanawiam, czy nie za blisko siatki posadziłam te świerki.

Hania daje super rady
Haniu zajrzyj czasem do mnie coś podpowiedzieć

Asiu, to zdecydowanie mądrzej zrobiłaś niż ja. Teraz jak narysowałam plan na kartce w kratkę, dopiero widzę, jak bardzo zaszalałam.
I bardzo się cieszę, że Hania tutaj jest.
Gosialuk 15:36, 09 wrz 2020

Aniu przychodzę i ja oglądać postępy prac i kibicować dalszym poczynaniom. W planowaniu nasadzeń nie pomogę, ale mogę coś doradzić w rozmnażaniu roślin, których trochę potrzeba na takie areały. W tym mam już wprawę.