Zacznij od sprawdzenia poprawności posadzenia świerków. Kiedy sie sadzi malutkie roślinki, to często brakuje wyobraźni związanej z ich docelowym rozmiarem. Na moje oko one są posadzone za gęsto.
Świerki serbskie są co prawda wąskie, ale nie aż tak. Trzeba liczyć, że w dolnej części każdy z nich będzie miał minimum 2-2,5 metra.
U Ciebie są za blisko siatki- będą na nią napierać, rozwalą ją albo się same zdeformują.
Posadź je przynajmniej 1- 1,25m od siatki, a pomiędzy nimi zachowaj 1,5 m odstępu (minimum).
Żeby sensownie pomóc potrzebuję rysunku (kształtu rabaty) w skali 1:100 na kratkowanej kartce.
Tak na oko planowanie nasadzeń wygląda mniej więcej tak
rzut z góry
widok z boku
Pogrupuj główne rosliny.
Zacznij od drzew- zachowaj między nimi większą odległość. Potem rozstaw palibiny i hortensje. Między nimi rozstaw miskanty (zachowaj odległość od świerków- dorosła kępa ma ok metra średnicy)
teraz róże, tawuły i cisy, a potem w puste miejsca zadarniacze: seslerie i żurawki
Weź flamaster i obrysuj wyraźną kreską rabatę. Zapisz wymiary, bo kratki trudno liczyć. Czy linia przerywana to granica trawnika i ten klon rośnie w trawie?
Oznacz ukośnymi kreskami fragment, który mamy zaplanować, bo chyba od strony ulicy już coś sadziłaś.
Edit: Czy na tej rabacie uwzględniłaś już żywopłot ze świerków? Na nie potrzeba ze 3 kratki (1,5 m). Oznacz je zielonym pasem.
Aniu, ja swoje serby sadziłam 1 m od przyszłej siatki (od pieńka) i 1,8 od siebie (od pieńka do pieńka), do najbliższych nasadzeń od serbów zachowywałam min. 2 m (wyjątkiem są horki w jednym miejscu). Teraz to dziwnie wygląda, bo pomiędzy serbami a innymi roślinami mam taką ścieżkę
I tak się zastanawiam, czy nie za blisko siatki posadziłam te świerki.
Hania daje super rady
Haniu zajrzyj czasem do mnie coś podpowiedzieć
Te wymiary, to wymiar całkowity łącznie z żywopłotem ze świerków. Z lewej strony rośnie wszystko to, co narysowałam na schemacik w niedzielę. O zgrozo, wiśnię Kanzan posadziłam 160cm od siatki.
Linia przerywana to granicą pomiędzy rabatą a trawnikiem ale trawa dopiero posiana więc pewnie zaraz ilość trawnika zostanie drastycznie zmniejszona skoro i lilaki rosną 160cm od siatki.
No nie wiem, czy się śmiać czy płakać....
A ten klon, tak, ma już kilka ładnych latek i będzie w trawniku, gdy trawa urośnie.
Asiu, to zdecydowanie mądrzej zrobiłaś niż ja. Teraz jak narysowałam plan na kartce w kratkę, dopiero widzę, jak bardzo zaszalałam.
I bardzo się cieszę, że Hania tutaj jest.
Aniu przychodzę i ja oglądać postępy prac i kibicować dalszym poczynaniom. W planowaniu nasadzeń nie pomogę, ale mogę coś doradzić w rozmnażaniu roślin, których trochę potrzeba na takie areały. W tym mam już wprawę.