Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Mokradło... i mój ogród 12:12, 17 cze 2020

Do góry
MalgosiaW napisał(a)
Deszczowo i pochmurnie

Ale za to jaki trawnik!!!
Rozpoznawanie bylin 12:10, 17 cze 2020

Do góry
Proszę o pomoc w rozpoznaniu.

Mokradło... i mój ogród 12:06, 17 cze 2020

Do góry
Deszczowo i pochmurnie

Zieleń, drewno i antracyt 11:42, 17 cze 2020

Do góry
Comte de Chambord pokazała pierwszy kwiat, lekko objedzony przez żuki. Wyobrażałam sobie, że będzie większy, ale jej to wybaczam, bo zapach jest obłędny

W MW nie podoba mi się jedynie to, że delikatne łodygi nie są w stanie utrzymać ciężaru kwiatu. Muszę naprawdę nisko się schylać, żeby ją obwąchać. A zapach ma boski i do tego rośnie koło piwonii, która pachnie na podobną nutę

Chopin w tym roku daje czadu i zgrał się z piwonią białą. Za chwilę dołaczy do niego biała lilia

Ulubiona nn, prawdopodobnie jakaś angielka. Mąż ją dostał chyba dwa lata temu jako kwiat doniczkowy. A teraz mimo, że co roku cięta dorasta do 1,2m. Super zdrowa, krzew ma zwarty, kwitnie cały sezon, przyjemnie cytrusowo pachnie. Bez wad

Na koniec moja różana porażka. Zeszłoroczny kompulsywny zakup. Nie pasuje do niczego, a do tego chorowita, kapryśna i właśnie zauważyłam, że w nogach ma kopiec mrówek. Nazwę gdzieś zapisałam, ale nie wiem gdzie... już wiem: Cinco de Mayo
Pszczelarnia 11:37, 17 cze 2020

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Na Noc Świętojańską - Midsommar (hucznie obchodzony w Szwecji) - Święto Lata, lilie złotogłów w sam raz:

Jakże chciałabym widzieć kwitnące
Pszczelarnia 11:36, 17 cze 2020

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Nie pomijam judaszowca

Piękny
Ogród w remoncie 11:29, 17 cze 2020

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
A teraz pokażę iryski, które miały być reticulata. Posadziłam je pomiędzy śmiałkami by wczesną wiosną cieszyły oczy a tu zonk. Nie kwitły. Nabrałam wtedy przekonania, że mogą to być irysy holenderskie. I som, bo teraz mam tak

Asiu,
Nie pokazuj mi proszę takich fotek

Cudna trawa z iryskami .
Chcesz mnie o zawał poprowadzić.
To nie fair hihihi
No co mam napisać.
Cudo ta trawa

A i jeszcze jedno
Dereń bomba
Pamiętasz może nazwę?
Ogród z wilkiem zamkn. 11:28, 17 cze 2020

Do góry
Magleska napisał(a)

Madziu nic nie na bieżąco jestem ale zerkam sobie w przerwie w pracy z bułką w ręce ... patrzę na Twoje zdjęcia i myślę sobie ... kawał dobrej roboty Madzia!!! ogród wygląda z tygodnia na tydzień piękniej widać zaangażowanie i miłość
W samym słońcu 11:02, 17 cze 2020

Do góry
sarenka napisał(a)
Czy jest ratunek dla tego miskanta? Nie puścił po całości. Wczoraj go przesadziłam i zastanawiam się czy może powinnam go ciachac na pół?
Ula dobrze mówi, daj mu żyć. Nie tnij. On jest w dużo lepszym stanie niż mój Africa. Tylko pamiętaj teraz o podlewaniu bo znowu upały idą.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:59, 17 cze 2020

Do góry
Czekam jeszcze żeby magnolie na dużym ogrodzie bujnęły
W samym lasku jest ich 4
Ogród do odnowy 10:55, 17 cze 2020

Do góry
Biała szałwia

na tamik maleńkim zdjęciu nic nie widać, poerwsze kwiatki gaury, bodziszek oksfordzki

piwonia zupełnie inna od innych moich, szkoda, że zapach ma słaby

Od lat w jednym miejscu rośnie 6 czosnków Miami, w tym roku jakiś skrzydlaty musiał sobie usiąść i jednego złamał

Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 10:36, 17 cze 2020

Do góry
Jola_M napisał(a)
chciałam bardziej zlimonkować limonkową no i nie oparłam się i kupiłam przywrotnik - zawsze mi się podobał, a widzę, że lawendy sobie nie radzą na tej rabacie, więc w przyszłości chyba ustąpią miejsca w całości przywrotnikowi.
Narazie kilka próbek

PS. No wrażenia "total chaos" nie da się uniknąć ale u mnie tak zawsze

tez lubię przywrotniki, u mnie urosły mutanty, mają prawie 90 cm wysokości jak kwitną (a w opisie podają 30-40). Pozdrawiam
Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 10:35, 17 cze 2020

Do góry
Jola_M napisał(a)
jakby się ktoś zastanawiał, co się dzieje w warzywniku, jak się go puści w samopas

bardzo ładnie kwitnie rzodkiewka polecam

truskawki - codziennie miseczkę uzbieram

Super to wygląda Takie skrzynie coraz bardziej mi się podobają, znaczy widok po "urlopie"?
Ogródek Ewy 10:21, 17 cze 2020

Do góry
Kolejna plaga nawiedziła mój ogródek. Czy to nie przypadkiem biedronka azjatycka?
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 10:21, 17 cze 2020

Do góry
Jeszcze nie zdążyłam rozwikłać problemu z dereniem, już przechodzę do kolejnego tematu
HELP!

Stan faktyczny:
okularowa- nasadzenia: w rogu tulipanowiec, po środku ŚŚ, z dwóch stron tuje w plecach. Reszta to drobnica- żurawki i wrzosy. Śą tez kulki buksowe.

Problem:
Trzy dęby Green Pillar- zdobyte wysiłkiem niemałym, przyjechały z Małopolski.

Hipoteza:
Dęby należy rozmieścić na rabacie okularowej.

Stan prawny:
Niezbędna eksmisja.

Ponieważ jeden dąb ucierpiał nieco w podróży, musiałam go posadzić szybko, co też uczyniłam. Zachowując bezpieczne odległości od tulipanowca (który małym drzewkiem już nie jest) i od tuj (które będą wymagały cięcia i czyszczenia)- wyszło mi, że powinnam posadzić dęba tam, gdzie akurat to poczyniłam

No i teraz- każdemu z dwóch kolejnych jest bardzo nie po drodze z ŚŚ. Mi też zaczyna być z nią nie po drodze, bo wywołuje we mnie mieszane uczucia z przewagą negatywnych. Ładne to, tylko jak kwitnie- generalnie krzaczor.

Doradźcie, czy wyciepać tę ŚŚ?

Bohater(ka) negatywny

Przymiarki tak "na oko"

Już po ptokach, czyli wsadzony pierwszy dąb- widać, że zachowują tożsame odległości pomiędzy kolejnym, ŚŚ zawadza bardzo.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:09, 17 cze 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Sylwia
Ślicznie.
Azalia że swoim kolorem pozwalająca.
Ale łączka też mi się bardzo podoba
Pamiętajcie o ogrodach 10:06, 17 cze 2020

Do góry
greg66 napisał(a)
gailarda

i szałwie

Grzesiu ,
Na widok szalwi szczęka mi opadła z podziwu.
Bosko
Działka prawie w Borach Tucholskich 09:56, 17 cze 2020

Do góry

sposób na Kostera by rósł w górę a nie w szerz (czasy młodzieńcze się przypominają) - stracił na "wadze" dwa wiaderka

Byczkowski też tak potraktowany -oba dorosłe podpatrzyłem u Agani takim rozmiarom mówimy stanowcze ogrodowe NIE
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 09:40, 17 cze 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Poczaruję Was łączką bo wchodzi w w najlepszy okres kwitnienia

Sylwia, czy tą Waszą łączkę to z gotowych nasion sialiście? Coś mi świta, że nasiona na taśmie były? Szukam jakiegoś rozwiązania na nową część. Za tydzień będę miała wyrównywany teren i powinnam już coś siać(żeby mi same chwasty nie weszły) i zastanawiam się nad gotowymi mieszkaniami. Z dodatkiem traw czy bez.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies