Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Blaski i cienie nowego życia

Blaski i cienie nowego życia

sylwia_slomc... 23:29, 27 lip 2020

Ula na pamiątkę

Urszulla 06:54, 28 lip 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)
Chwasty się przerobiły jak ta lalaTak mi do głowy jeszcze przyszło, że mogłabyś też jesienią liście z drzew sypać w pryzmy i przesypywać komposterem by się szybciej przerabiały, wytłumią chwast, będzie piękna próchnica liściowa

Tak robię
Dzięki liściom wykonczyłam w zeszłym roku tył rabaty, bo tam była twarda skorupa nawet nie do przekopania. Tak właściwie to główny widok z ulicy jak się przechodzi. Dalej nad tym miejscem pracuję po trochu.

Za tujami od sąsiadki posadziłam tego bodziszka Czakor, czekam aż się weźmie w sobie. Na wiosnę zadarni i będzie spokój.

Wiesz, bo ja siedzę w 5 miejscach i żadne nieogarnięte. Taki etap

Na liściach rosną rozchodniki a między nimi z tyłu żurawki od sąsiadki bo miała w tym sezonie po deszczach za duży nadmiar.

Z ulicy widać tak. Jak można zauważyć to muszę tam popracować nad niższym piętrem. I oczywiście wreszcie przyciąć duże bukszpany bo straszą

A za tujami narazie tak. W zeszłym roku były ścięte. Na wiosnę je równałam i wypełniłam miejsce popiołem z ogniska bo mi ziemi brakowało. Teraz są sadzonki bodziszka, które robiłam 2 razy bo po pierwszych ulewach jakoś wszystko padło.

A jeszcze Ci pokażę jak ładnie opitoliłam zwykłe brzózki żeby na ognisko był materiał. Z jabłonki też coś ucięłam drobnego.

Dzięki za pamiątkę fotkową szkoda że czas tak szybko leci.
sylwia_slomc... 10:23, 28 lip 2020

Jak do babci jade w góry facet ma cały szpaler wzdłuż ogrodzenia tak ogławianych brzóz, fajnie to wygląda, tyle, że on tnie je zimą. Ula były czasy, ze u mnie takich miejsc zaczętych i nie skończonych było kilkadziesiąt bo mi roślin brakowało, albo materiału i też w różnych częściach ogrodu, jak zdobyć się udało coś to wtedy kończyłam Nauczyłam się też, że czasem jak ma się miejsce gotowe, a chce byliny to warto sypnąć nasionami na wiosnę lub jesienią( w zależności jakie) prosto w grunt, sporo roślin tak pozyskałam, no i pamiętasz jak dzieliłam wszystko co tylko dało się podzielićMożesz z tymi nasionami jeszcze tak spróbować podziałać, często warto
Urszulla 11:53, 28 lip 2020

Jak do babci jade w góry facet ma cały szpaler wzdłuż ogrodzenia tak ogławianych brzóz, fajnie to wygląda, tyle, że on tnie je zimą. Ula były czasy, ze u mnie takich miejsc zaczętych i nie skończonych było kilkadziesiąt bo mi roślin brakowało, albo materiału i też w różnych częściach ogrodu, jak zdobyć się udało coś to wtedy kończyłam Nauczyłam się też, że czasem jak ma się miejsce gotowe, a chce byliny to warto sypnąć nasionami na wiosnę lub jesienią( w zależności jakie) prosto w grunt, sporo roślin tak pozyskałam, no i pamiętasz jak dzieliłam wszystko co tylko dało się podzielićMożesz z tymi nasionami jeszcze tak spróbować podziałać, często warto

Były cięte jesienią i wczesną wiosną te brzozy. Poszalały że hej. Z pnia też szły odnogi więc zostawiłam im tylko czuprynki. To było przyjemne z pożytecznym

A z nasionami u mnie to kiepsko. Więc się nie wysilam. Odpuściłam wogóle jednoroczne i delikatne kwiatki. Poza tym teraz mam bardzo dobrą sytuację, nie to co 5 lat temu mam mnóstwo bylin i mam co dzielić i przesadzać i w czym wybierać to wielkie szczęście
I nawet mam swoje kaprysy ogrodowe

A teraz z powodu zdrowia podjęłam decyzję że organizacyjnie podchodzę do rabat. Jesienią będę przygotowywać miejsce i okrywać. A potem jak będzie sprzyjający czas to sadzić. Ten rok jest ostatnim szalonym

Postęp prac, nie wiem czy na zdjęciu widać ile muszę podnosić poziom z poziomu szmaty. Praca w cieniu od 13

sylwia_slomc... 12:08, 28 lip 2020

Każdy znajduje w końcu sposób na swój kawałek planety, Ty już chyba znalazłaś już się nauczyłaś jak sobie radzić z takimi warunkami glebowymi
Urszulla 12:26, 28 lip 2020

Każdy znajduje w końcu sposób na swój kawałek planety, Ty już chyba znalazłaś już się nauczyłaś jak sobie radzić z takimi warunkami glebowymi

Jasnewyżej dołożyłam fotki. Za Tobą z niczym się nie nadąża

A stąd muszę zabrać glinę

sylwia_slomc... 12:51, 28 lip 2020

Podniesiesz to im woda w korzeniach nie będzie stała
Magleska 16:23, 28 lip 2020

Ula
podziwiam ,że chce Ci się działać w tym upale
ja raniutko tylko kilka lawend przyciełam
Urszulla 16:56, 28 lip 2020

Podniesiesz to im woda w korzeniach nie będzie stała

Podnoszę do wysokości obrzeża betonowego z przodu którego nie widać na zdjęciach. Poza tym kwiatki będą widoczne na wysokości okien. A teraz jak to usypałam to zrobiłam pierwszą przymiarkę. Doszłam też do przekonania że muszę w tym roku usypać całość z przodu i przykryć matą żeby nasadzenia dodatkowe zrobić za rok może dam radę choćby codziennie po 2 taczki i zwiozę tą glinę

Będzie STRNG rabata

W trakcie przymiarka części

Urszulla 16:59, 28 lip 2020

Magleska napisał(a)
Ula
podziwiam ,że chce Ci się działać w tym upale
ja raniutko tylko kilka lawend przyciełam

Motywacja Madziu kopanie rano w cieniu dobrze że wiało bo rzeczywiście nie dałabym rady. Zapomniałam że jutro mam madaż i potem nic ciężkiego nie mogę robić.

Dla Ciebie fotki ożanki u mnie