Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W cieniu uśmiechniętego anioła

W cieniu uśmiechniętego anioła

Juzia 17:38, 24 lip 2020

Jagodaa napisał(a)
Ostatnia opcja najbardziej mi się podoba. I małe zapotrzebowanie na podlewanie .

Bo Ty jesteś z tej samej gliny co Ola leon i siaka

A ja taka rozdarta między kwiecistym buszem, a trawiastym minimalizmem
Roocika 21:43, 24 lip 2020

A_gawa napisał(a)
Moje Kochane! Nie wiem jak Wam dziękować!!!
Stan obecny - wszystko się zlewa i jakoś bez polotu.

Wyjeżdżam na krótko, a po powrocie zabiorę się z werwą do pracy!

O teraz t zupełnie inna perspektywa, z tamtego zdjęcia myślałam, że cisy są wyżej Jednak takie tereny jak nasze, tu górka tam dolej są trudne do fotografowania
AlinaP 19:39, 25 lip 2020

A_gawa napisał(a)
Może ktoś z Was rzuci okiem i powie co sądzi. Nasadzenia nie są typowo ogrodowiskowe. Ziemia tam jest bardzo uboga, w szczególności na skarpie z kosodrzewiną i irgą. Poniżej została trochę wzbogacona.

Układ rabaty już jest. Wsadzone są Doorenbosy i cisowy żywopłot. Co ewentualnie można by dodać/zamienić? Próbuję ją sobie wyobrazić jako dojrzałą - może nie jest najgorzej.

Nie czytałam całego wątku, ale pozwolę sobie dorzucic trzy grosze.
Wg mnie świerki zabierz gdzie indziej. Hortensje też. Kosodrzewiny jak najbardziej zostaw w grupie. W miejscu miskantów, hortensji i przegorzanow widzę jukki. Tylko liście. Nie dopuszczalabym do ich kwitnienia. Z wyjątkiem tych za cisami. Żeby złagodzić ostry pokrój lisci, można zamiast swierkow dać bergenie. Nawet powiększyć bergeniowe pole o miejsce przeznaczone dla irgi. Chociaż irga wygląda tu ok. Czy nie myślałaś, żeby ta irga zwieszala się z murku naprzeciwko?
Wydaje się on dość wysoki i pusty. Róże wg uznania. Mnie tu nie przeszkadzają. Polecam nowsze odmiany od proponowanych.
Pozdrawiam.
A_gawa 16:19, 28 lip 2020

Krótki pobyt w ogrodzie państwa Majewskich - producentów roślin wrzosowatych. Warto tam pojechać kiedy kwitną azalie i wrzosy. Magiczne, doskonałe miejsce.

A_gawa 16:25, 28 lip 2020

Dominika11 napisał(a)
t teraz główkuj i rysuj - będzie myslec na rysunkach - one najbardziej przemawiają

Jak przejrzałam Wasze wpisy, to głowę mam kwadratową, a przed chwilą była wietrzona na krótkim urlopie.
A_gawa 16:26, 28 lip 2020

Roocika napisał(a)

A odbiegając od tematu, ślicznie tu masz

Ps. Inne pasje... właśnie ostatnio nawet się lekko wkurzam na ogród bo mam ochotę usiąść przy maszynie, a robię to jak wszyscy idą spać, a potem chodzę jak zoombie.

Zdjęcie było z innego ogrodu, który jest takim moim zimnym kubłem wody na głowę - ziemia piach bez automatycznego nawadniania itp., a ja marzę o angielskich ogrodach.

Maszyna? Moje marzenie.
No właśnie - kiedy mieć czas na resztę, kiedy ogród wzywa i stawia na baczność.
A_gawa 16:27, 28 lip 2020

Dominika11 napisał(a)
a może by tak do kosodrzewiny dać np żółty berberysik - moim zdaniem też by pasowało

można pomyslec o hostach, a jak jest troche cienia to brunnerę

Świetne pomysły.
A_gawa 16:27, 28 lip 2020

Juzia napisał(a)

Sesleria jest żółtawa

Ale berberysik też by pasował.
I tawuła Golden Princess

Rany, teraz to już mi głowa pracuje jak lokomotywa.
A_gawa 16:28, 28 lip 2020

Juzia napisał(a)
41m to wielka.... ale na fotce wydaje się mała.

Pisałaś, że chcesz mniej roboty przy rabatach, to kulki bukszpanowe lub cisowe odpadają.

A masz już gdzieś w ogóle jakieś kulki?
Jak nie masz to zostałabym przy kosodrzewinach.
One są zimozielone i zwarte, ładne. Ja bardzo lubię.

Do kosodrzewin trzeba będzie cosik dobrać

Jak chcesz koniecznie te róże, to The Fairy będą dobre.
W połącznie z ciemną zielenią super.
Do tego trawska koniecznie.
Seslerie są bezproblemowe, ale stipy wyglądają bajecznie Musisz wybrać, bo i to i to pasuje do kosodrzewiny

Z większych to miskanty jakieś niskie albo trzcinniki czy molinie, bo rozplenice rosną pod brzozami.... ale jak mało wody, to moje przestają kwitnąć.
Chociaż molinie to też chyba więcej wody potrzebują? Nie wiem. U mnie na piasku nie chcą rosnąć. A u ciebie też piach.... to może molinie jednak nie

Rozchodzniki jeszcze.... do róż i traw. I też bezproblemowe. Możesz pomieszać dwie odmiany. Z zielonymi liścmi i z bordowymi.

Irgę jak już masz to możesz pomiędzy róże wetknąć nad murek.

Co tam jeszcze... hmmm... aaaa! Perovskia gdzieś w dalszej części rabaty też by mogła być. Przegorzan to raczej nie, bo on wygląda jak krzak od dołu. Dla mnie tylko na koniec rabaty sięna daje, a u ciebie rabata widoczna z każdej strony

ALe się rozpisałam...

Szok! Szok! Chyba dziś spać nie pójdę.
A_gawa 16:28, 28 lip 2020

Dominika11 napisał(a)
to po jednej stronie berberysy, po drugiej seslerię, a środek z górki tawułki

Wspaniały pomysł! Ciągle wytrzeszczam gały!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies