Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ren133"

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 15:55, 16 lut 2016

Do góry
Zielona napisał(a)
Mam dokładnie takie same przemyślenia dotyczące obecności na forum. Trzeba tylko pamiętać, by nie dać się zwariować. Najpierw trzeba poczuć swój ogród, by móc planować mu wygląd. Ostatecznie nikt prócz nas nie ma możliwości obejrzenia rabat od każdym kątem, z każdego okna, o każdej porze dnia

Magnolio - lubię Twój spokój w doradzaniu. Masz świetne podejście. Nigdy nic na siłę, zawsze zgodnie z tym, co lubi Właściciel ogrodu, za każdym razem nico inaczej. Bardzo lubię czytać Twoje wypowiedzi.

Martuś To prawda, że ostateczna decyzja należy do nas Tylko fajnie jest też utwierdzić sie w przekonaniu, ze to co sobie wymyśliłaś, jest trafne. Ja lubię sobie coś zaprojektować a nie do końca o tym powiedzieć i jeśli sugestie osób z forum są zbieżne z tym co mam w swojej wyobraźni to dla mnie wiele znaczy
Wiem wtedy, że będzie dobrze

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 15:55, 16 lut 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Buki kupiłam takie w czerwcu:

We wgłębniku posadziłam rozplenicę Viridescens

U mnie Reniu buk purpurowy czerwony..chciałam zobaczyć u Ciebie ) a okazuje się, że masz inny odmianowo...też piękny,nie ukrywam tego faktu;

jak duży będzie i czy planujesz ciąć ? miejsce bym znalazła..
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 15:44, 16 lut 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
może ciemierniki? tam raczej jest zacisznie, więc mogą być ładne

Pomyślę
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 15:42, 16 lut 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

A ja myślałam, że ładne są nawet zimą

różnie. Bywają cudne zimą, ale i paskudy
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 15:41, 16 lut 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)
Bergenię ja mam w półcieniu i w cieniu. Obie dają radę, ale czy one takie piękne są zimą??
Takie schlapciałe

A ja myślałam, że ładne są nawet zimą
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 15:40, 16 lut 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Dobrze zobaczymy jakie będą dostępne ... bardziej widzą mi się różowe
Podsumowując: rabata 6m x 1,30m - 3x buk Rohan Obelisk + red baron z hostą (nie znam nazwy) limonkową + cebulowe wiosną i zawilce latem/jesienią.

A co myślisz o bergenii posadzonej przy hostach? żeby nie straszyło późną jesienią i zimą?

dosyć mi się podoba, szczególnie odmianowe, np bergenia flirt.
Ale nie wiem czy jej stan zimowy wynika z miejsca gdzie rosnie... nie wiem jaka bądzie u Ciebie zimą
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 15:40, 16 lut 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Probuje ogarnac...

Jak ja ogarnęłam u Ciebie plany moliniowe to ta dzisiejsza u mnie dyskusja to pikuś dla Ciebie
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 15:37, 16 lut 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Dzięki
A ja chciałam na początku marca ... czyli jeszcze trzeba trochę poczekac?

Jak w marcu będzie już ładna pogoda to tnij
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 15:27, 16 lut 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

dzięki

zawilce jakie wolisz. ja akurat wole białe, ale z różem mniejszy kontrast bedzie więc może nawet bardziej pasują

Dobrze zobaczymy jakie będą dostępne ... bardziej widzą mi się różowe
Podsumowując: rabata 6m x 1,30m - 3x buk Rohan Obelisk + red baron z hostą (nie znam nazwy) limonkową + cebulowe wiosną i zawilce latem/jesienią.

A co myślisz o bergenii posadzonej przy hostach? żeby nie straszyło późną jesienią i zimą?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 15:20, 16 lut 2016

Do góry
Zielona napisał(a)
Reniu... masz jeden z najbardziej pędzących wątków. Przyznaję po raz kolejny - u Ciebie nie nadążam. Ale zawsze obserwuję, jaką troską otaczają Cię cudowni doradcy.

Co do imperaty - moja (widziałaś ją) rośnie w półcieniu i wybarwia się ładnie

Cieszę się, że zaglądasz Skoro mam takich wspaniałych doradców to znaczy, ze bardzo dobrze zrobiłam zakładając watek Na pewno nie byłabym w tym miejscu co jestem teraz i nie miałabym takich planów na ten sezon gdyby nie to forum
Pocieszające co mówisz w sprawie RB
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 15:16, 16 lut 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)
No widzisz a martwiłaś się że masz takie straszne miejsce do obsadzenia a wyszło całkiem fajnie. Może zamiast zawilców dosadź coś zimozielonego by zimą nie było tak płasko. Np. co jakiś czas 2 bukszpany ??

Dzięki Wam jakoś daję radę
Szefowa tak mi odradzała bukszpany a ja mam na kolejnej rabacie znowu bukszpany wsadzać? A wiesz co ... jeśli miałoby być coś zimozielonego to może bergenie? ... nie pamiętam tylko czy one dają radę w półcieniu?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 15:16, 16 lut 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Widzę to
Ale ja lubię jak mi doradzasz ... bo wszystko co proponujesz tak mi się podoba ... no po prostu nie mam żadnych oporów ... każda wersja jest fajna i zawsze znajdzie się ta najfajniejsza

ale myślisz, ze zawilce białe czy jednak różowe?

dzięki

zawilce jakie wolisz. ja akurat wole białe, ale z różem mniejszy kontrast bedzie więc może nawet bardziej pasują
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 15:15, 16 lut 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Podoba mi się ten pomysł z powojnikiem W zależności na jakie ostatecznie rośliny się tam zdecyduję taki wybrałabym kolor powojnika Może jakiś bordowy?

albo na przyszłość, tzn na rok z mniejszymi planami a większym portfelem- stozki stalowe czy drewaniane, bardzo lekkie,, np z 3 nóg i na nich powojniki. Ze 2 te stozki, żeby razem z trójka buków pięć duzych elementów zrobiły.
Tuje to nie wiem czy nie będa łysieć pod powojnikami.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 15:12, 16 lut 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

miej je na uwadze, może ta rabata może się zmieniać- im bardziej w cieniu, tym mniej red barona, a zamiast niego zawilce

Widzę to
Ale ja lubię jak mi doradzasz ... bo wszystko co proponujesz tak mi się podoba ... no po prostu nie mam żadnych oporów ... każda wersja jest fajna i zawsze znajdzie się ta najfajniejsza

ale myślisz, ze zawilce białe czy jednak różowe?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 15:09, 16 lut 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)

Są odmiany w półcień i cień.

Podoba mi się ten pomysł z powojnikiem W zależności na jakie ostatecznie rośliny się tam zdecyduję taki wybrałabym kolor powojnika Może jakiś bordowy?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 15:08, 16 lut 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Z główkowatymi to mam taki problem: posadziłam je na rabacie przed jałowcami gdzie ma powstać ścianka wodna czyli są tam zbędne czy słyszałaś kiedykolwiek żeby takie rozwijające się już czosnki ktoś przesadzał?

ktoś jakieś przesadzał, nie pamiętam gdzie.O- ja nawet kiedyś, tylko inne czosnki. Zrób to szybko wiosną, żeby małe jeszcze były
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 15:07, 16 lut 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Mnie się akurat ta hosta w tym odcieniu bardzo podoba ... ciekawe co to za odmiana? Pomysł z RB i hostami świetny Ale czy wtedy dać jeszcze zawilce?

miej je na uwadze, może ta rabata może się zmieniać- im bardziej w cieniu, tym mniej red barona, a zamiast niego zawilce
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 15:05, 16 lut 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

nie wiem, możesz popytać czy ktoś próbował główkowate w cieniu. W półcieniu dadzą radę, nie wiem jak tam masz. albo próbuj najwyżej wysadzisz je, drogie nie są

Z główkowatymi to mam taki problem: posadziłam je na rabacie przed jałowcami gdzie ma powstać ścianka wodna czyli są tam zbędne czy słyszałaś kiedykolwiek żeby takie rozwijające się już czosnki ktoś przesadzał?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 15:02, 16 lut 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

w cieniu nie będzie taka czerwona, najwyżej taka jak na fotkach.
Tu hosta jest mało okragła,wiec sie wpisuje zgrabnie...
Grałoby mi duzo red barona i między jego plamami spore hosty- żeby te dwie takie mocne były formy. Moga tez być duże hosty i punktowo małe hosty, albo tiarelle

Mnie się akurat ta hosta w tym odcieniu bardzo podoba ... ciekawe co to za odmiana? Pomysł z RB i hostami świetny Ale czy wtedy dać jeszcze zawilce?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 14:55, 16 lut 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

A główkowate też?
Bagatelle z hakone mówisz, nie widziałam chyba jeszcze takiego połączenia
I bez średniego piętra? ok

nie wiem, możesz popytać czy ktoś próbował główkowate w cieniu. W półcieniu dadzą radę, nie wiem jak tam masz. albo próbuj najwyżej wysadzisz je, drogie nie są
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies