Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

magnolia 14:55, 16 lut 2016

ren133 napisał(a)

A główkowate też?
Bagatelle z hakone mówisz, nie widziałam chyba jeszcze takiego połączenia
I bez średniego piętra? ok

nie wiem, możesz popytać czy ktoś próbował główkowate w cieniu. W półcieniu dadzą radę, nie wiem jak tam masz. albo próbuj najwyżej wysadzisz je, drogie nie są
ren133 15:02, 16 lut 2016

magnolia napisał(a)

w cieniu nie będzie taka czerwona, najwyżej taka jak na fotkach.
Tu hosta jest mało okragła,wiec sie wpisuje zgrabnie...
Grałoby mi duzo red barona i między jego plamami spore hosty- żeby te dwie takie mocne były formy. Moga tez być duże hosty i punktowo małe hosty, albo tiarelle

Mnie się akurat ta hosta w tym odcieniu bardzo podoba ... ciekawe co to za odmiana? Pomysł z RB i hostami świetny Ale czy wtedy dać jeszcze zawilce?
ren133 15:05, 16 lut 2016

magnolia napisał(a)

nie wiem, możesz popytać czy ktoś próbował główkowate w cieniu. W półcieniu dadzą radę, nie wiem jak tam masz. albo próbuj najwyżej wysadzisz je, drogie nie są

Z główkowatymi to mam taki problem: posadziłam je na rabacie przed jałowcami gdzie ma powstać ścianka wodna czyli są tam zbędne czy słyszałaś kiedykolwiek żeby takie rozwijające się już czosnki ktoś przesadzał?
magnolia 15:07, 16 lut 2016

ren133 napisał(a)

Mnie się akurat ta hosta w tym odcieniu bardzo podoba ... ciekawe co to za odmiana? Pomysł z RB i hostami świetny Ale czy wtedy dać jeszcze zawilce?

miej je na uwadze, może ta rabata może się zmieniać- im bardziej w cieniu, tym mniej red barona, a zamiast niego zawilce
Makao_J 15:08, 16 lut 2016

No widzisz a martwiłaś się że masz takie straszne miejsce do obsadzenia a wyszło całkiem fajnie. Może zamiast zawilców dosadź coś zimozielonego by zimą nie było tak płasko. Np. co jakiś czas 2 bukszpany ??
magnolia 15:08, 16 lut 2016

ren133 napisał(a)

Z główkowatymi to mam taki problem: posadziłam je na rabacie przed jałowcami gdzie ma powstać ścianka wodna czyli są tam zbędne czy słyszałaś kiedykolwiek żeby takie rozwijające się już czosnki ktoś przesadzał?

ktoś jakieś przesadzał, nie pamiętam gdzie.O- ja nawet kiedyś, tylko inne czosnki. Zrób to szybko wiosną, żeby małe jeszcze były
ren133 15:09, 16 lut 2016

Makao_J napisał(a)

Są odmiany w półcień i cień.

Podoba mi się ten pomysł z powojnikiem W zależności na jakie ostatecznie rośliny się tam zdecyduję taki wybrałabym kolor powojnika Może jakiś bordowy?
Zielona 15:12, 16 lut 2016

Reniu... masz jeden z najbardziej pędzących wątków. Przyznaję po raz kolejny - u Ciebie nie nadążam. Ale zawsze obserwuję, jaką troską otaczają Cię cudowni doradcy.

Co do imperaty - moja (widziałaś ją) rośnie w półcieniu i wybarwia się ładnie
ren133 15:12, 16 lut 2016

magnolia napisał(a)

miej je na uwadze, może ta rabata może się zmieniać- im bardziej w cieniu, tym mniej red barona, a zamiast niego zawilce

Widzę to
Ale ja lubię jak mi doradzasz ... bo wszystko co proponujesz tak mi się podoba ... no po prostu nie mam żadnych oporów ... każda wersja jest fajna i zawsze znajdzie się ta najfajniejsza

ale myślisz, ze zawilce białe czy jednak różowe?
magnolia 15:15, 16 lut 2016

ren133 napisał(a)

Podoba mi się ten pomysł z powojnikiem W zależności na jakie ostatecznie rośliny się tam zdecyduję taki wybrałabym kolor powojnika Może jakiś bordowy?

albo na przyszłość, tzn na rok z mniejszymi planami a większym portfelem- stozki stalowe czy drewaniane, bardzo lekkie,, np z 3 nóg i na nich powojniki. Ze 2 te stozki, żeby razem z trójka buków pięć duzych elementów zrobiły.
Tuje to nie wiem czy nie będa łysieć pod powojnikami.