Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

magnolia 15:16, 16 lut 2016

ren133 napisał(a)

Widzę to
Ale ja lubię jak mi doradzasz ... bo wszystko co proponujesz tak mi się podoba ... no po prostu nie mam żadnych oporów ... każda wersja jest fajna i zawsze znajdzie się ta najfajniejsza

ale myślisz, ze zawilce białe czy jednak różowe?

dzięki

zawilce jakie wolisz. ja akurat wole białe, ale z różem mniejszy kontrast bedzie więc może nawet bardziej pasują
ren133 15:16, 16 lut 2016

Makao_J napisał(a)
No widzisz a martwiłaś się że masz takie straszne miejsce do obsadzenia a wyszło całkiem fajnie. Może zamiast zawilców dosadź coś zimozielonego by zimą nie było tak płasko. Np. co jakiś czas 2 bukszpany ??

Dzięki Wam jakoś daję radę
Szefowa tak mi odradzała bukszpany a ja mam na kolejnej rabacie znowu bukszpany wsadzać? A wiesz co ... jeśli miałoby być coś zimozielonego to może bergenie? ... nie pamiętam tylko czy one dają radę w półcieniu?
ren133 15:20, 16 lut 2016

Zielona napisał(a)
Reniu... masz jeden z najbardziej pędzących wątków. Przyznaję po raz kolejny - u Ciebie nie nadążam. Ale zawsze obserwuję, jaką troską otaczają Cię cudowni doradcy.

Co do imperaty - moja (widziałaś ją) rośnie w półcieniu i wybarwia się ładnie

Cieszę się, że zaglądasz Skoro mam takich wspaniałych doradców to znaczy, ze bardzo dobrze zrobiłam zakładając watek Na pewno nie byłabym w tym miejscu co jestem teraz i nie miałabym takich planów na ten sezon gdyby nie to forum
Pocieszające co mówisz w sprawie RB
nawigatorka 15:21, 16 lut 2016

Probuje ogarnac...
Makao_J 15:24, 16 lut 2016

Bergenię ja mam w półcieniu i w cieniu. Obie dają radę, ale czy one takie piękne są zimą??
Takie schlapciałe
magnolia 15:26, 16 lut 2016

może ciemierniki? tam raczej jest zacisznie, więc mogą być ładne
ren133 15:27, 16 lut 2016

magnolia napisał(a)

dzięki

zawilce jakie wolisz. ja akurat wole białe, ale z różem mniejszy kontrast bedzie więc może nawet bardziej pasują

Dobrze zobaczymy jakie będą dostępne ... bardziej widzą mi się różowe
Podsumowując: rabata 6m x 1,30m - 3x buk Rohan Obelisk + red baron z hostą (nie znam nazwy) limonkową + cebulowe wiosną i zawilce latem/jesienią.

A co myślisz o bergenii posadzonej przy hostach? żeby nie straszyło późną jesienią i zimą?
Zielona 15:29, 16 lut 2016

Mam dokładnie takie same przemyślenia dotyczące obecności na forum. Trzeba tylko pamiętać, by nie dać się zwariować. Najpierw trzeba poczuć swój ogród, by móc planować mu wygląd. Ostatecznie nikt prócz nas nie ma możliwości obejrzenia rabat od każdym kątem, z każdego okna, o każdej porze dnia

Magnolio - lubię Twój spokój w doradzaniu. Masz świetne podejście. Nigdy nic na siłę, zawsze zgodnie z tym, co lubi Właściciel ogrodu, za każdym razem nico inaczej. Bardzo lubię czytać Twoje wypowiedzi.
ren133 15:40, 16 lut 2016

nawigatorka napisał(a)
Probuje ogarnac...

Jak ja ogarnęłam u Ciebie plany moliniowe to ta dzisiejsza u mnie dyskusja to pikuś dla Ciebie
magnolia 15:40, 16 lut 2016

ren133 napisał(a)

Dobrze zobaczymy jakie będą dostępne ... bardziej widzą mi się różowe
Podsumowując: rabata 6m x 1,30m - 3x buk Rohan Obelisk + red baron z hostą (nie znam nazwy) limonkową + cebulowe wiosną i zawilce latem/jesienią.

A co myślisz o bergenii posadzonej przy hostach? żeby nie straszyło późną jesienią i zimą?

dosyć mi się podoba, szczególnie odmianowe, np bergenia flirt.
Ale nie wiem czy jej stan zimowy wynika z miejsca gdzie rosnie... nie wiem jaka bądzie u Ciebie zimą