Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Ja i mój ogródek, a może ogród 18:22, 04 sty 2016

Do góry
Dominika11 napisał(a)
jakieś 2 metry

na zdjęciu wygląda, że sporo więcej, ale skoro nie, to mnie pocieszyłaś, trochę się boję czy pomieszczę wszystkie moje owocowe chciejstwa
Ja i mój ogródek, a może ogród 18:22, 04 sty 2016

Do góry
Dominika11 napisał(a)
jakieś 2 metry

na zdjęciu wygląda, że sporo więcej, ale skoro nie, to mnie pocieszyłaś, trochę się boję czy pomieszczę wszystkie moje owocowe chciejstwa
Pogubiłam się po drodze... 18:20, 04 sty 2016

Do góry
amelia_b napisał(a)
Dziękuje Edytko mam możliwość zamówić sobie takie 200-250 metra po ok 60 zł i nie wiem czy to dużo czy nie,i nie wiedziałam jak to jest z przyjęciem ich

Ja kupowałam swoje po 45 zł, myślę, że ta cena co piszesz jest całkiem ok, jeśli tylko świerki ładne, gęste to bierz!
Zwróć też uwagę jak już będziesz kupować czy igły równo wybarwione, bo jak zażółcone, albo częściowo brązowe to znaczy, że mają osutkę, u mnie kilka tak miało i musiałam zrobić oprysk.
Ja i mój ogródek, a może ogród 18:20, 04 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

A na jakiej powierzchni masz posadzone te 10 drzewek, wyczytałam, że drzewko od drzewka jest oddalone o 150 cm i widze, że w 2 rzędach, jaka jest odległość między tymi rzędami?
jakieś 2 metry
W samym słońcu 18:14, 04 sty 2016

Do góry
zobacz jeszcze tutaj - 7 zdjęcie od dołu.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1688-przedwiosnie-ogrodu?page=88

i jeszcze tu u Joli

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4837-lawendowy-zawrot-glowy?page=723

Ja też swoją część warzywno-owocową będę miała od północnej strony działki, dalej jest nieużytek więc zawsze stamtąd nawiewa mi nasiona chwastów, zamierzam żywopłot grbowy posadzić, tylko myślę kupować takie graby o wysokości 1 m.

P.s. Na wiadomość odpiszę w nocy jak będę mieć troszkę więcej czasu.
Pogubiłam się po drodze... 17:53, 04 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Ja kupowałam w kwietniu ubiegłego roku, takie o wysokości ok 200 cm, sadziliśmy do ziemi rodzimej pomieszanej z torfem odkwaszonym wszystkie się przyjęły, ale w lecie dostały nawadnianie i jak były te upały to były regularnie podlewane.
Dodam jeszcze, że podczas wichury w lipcu 15 szt. zostało powalonych i trzeba było je ponownie osadzać w ziemi i na szczęście mimo to nic im nie jest.
Dziękuje Edytko mam możliwość zamówić sobie takie 200-250 metra po ok 60 zł i nie wiem czy to dużo czy nie,i nie wiedziałam jak to jest z przyjęciem ich
Tu ma być ogród :) 17:28, 04 sty 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)

Nie moga byc za duze bo pod naporem ziemi sie odksztalca.

Powinny miec wokol taki kolnierz z listew by miedzy folie a deski nie spadla ziemia i nie wyrosly tam chwasty-koszmae do wyrwania

Skrzynie powinny stac w powietrzu lub podmurowce by nie gnily od dolu.

Na dnie,pod ziemia powinna byc tektura lub gazety by zniszczyc chwasty.

Szerokosc skrzyn jak rabaty warzywnej max 1,2 m by wygodnie siegnac do srodka.

To tak na szybko

Musze koniecznie to zapisać.
Punkt 3 to nie wiem jak to ma być - dołem ziemia się nie będzie wysypywać?
Jaka szerokośc desek masz u siebie?

nawigatorka napisał(a)
Wazne by mialy drenaz i nie staly w czasie silnego deszczu w wodzie. Z kamyszkiem taki problem ze jak nawieziesz np na kole taczki "syfu" to z tego wyrosna Ci tam chwasty. No i trzeba bardzo uwazac przy przekopywaniu,odchwaszczaniu by bylo czysto.

Planowałam wysypać żwirem bo czym innym można byłoby...kostka póki co nie wchodzi w grę.
lindsay80 napisał(a)

to będę jeszcze musiała przemyśleć, jak to rozwiązać, żeby kosztowo było ok i technicznie się sprawdziło.
Ja też....
Pogubiłam się po drodze... 17:17, 04 sty 2016

Do góry
amelia_b napisał(a)
Ma ktoś jakiś doświadczenie z swierkami serbskiego kopanymi z gruntu?

Ja kupowałam w kwietniu ubiegłego roku, takie o wysokości ok 200 cm, sadziliśmy do ziemi rodzimej pomieszanej z torfem odkwaszonym wszystkie się przyjęły, ale w lecie dostały nawadnianie i jak były te upały to były regularnie podlewane.
Dodam jeszcze, że podczas wichury w lipcu 15 szt. zostało powalonych i trzeba było je ponownie osadzać w ziemi i na szczęście mimo to nic im nie jest.
Tu ma być ogród :) 16:58, 04 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Moja lista zadań na 2016 rok.

1. Zagospodarowanie ogródka za garażem i przy domku ogrodnika.
2. Obsadzenie przedpłocia
3. Wykonanie skrzyń na warzywa
4. Posadzenie drzewek i krzewów owocowych
5. Dokończenie donic na taras.
6. Wykonanie placu pod huśtawkę.
7. Realizacja ścianki wodnej i wgłębnika
8. Dokończenia obsadzania rabat przy południowej ścianie domu
9. Rozsypanie reszty kamienia i kory
10. Zamknięcie ogrodzenia.
11. Zakup mebli tarasowych i huśtawki.
12. Dokończyć nawadnianie trawnika.
13. Zrobić oświetlenie ogrodu.

Ze wszystkich punktów największy znak zapytania dotyczy ściany wodnej i wgłębnika, zobaczymy czy uda mam się kosztowo temu podołać.
no plany wielkie - trzymam kciuki za realizację

A poza tym masz bardzo ładny dom, rabaty się tworzą robi się uroczo i pięknie

Fajnie dach się odbija - jaki macie kolor - brąz czy to jakaś a`la wiśnia czy jakoś tak ???
Ja i mój ogródek, a może ogród 16:40, 04 sty 2016

Do góry
Dominika11 napisał(a)
Witaj serdecznie Cieszę się, że do mnie zajrzałaś
mówisz, że sprowadził Cię mój sad

Drzewka mam takie jak chciał mój mąż - dwie jabłonie (jedna wczesna druga późna), dwie grusze (konferencja - ponoć ta jest jedną z lepszych i jakaś chyba późniejsza), dwie śliwy, brzoskwinię, dwie czereśnie i wiśnię

A na jakiej powierzchni masz posadzone te 10 drzewek, wyczytałam, że drzewko od drzewka jest oddalone o 150 cm i widze, że w 2 rzędach, jaka jest odległość między tymi rzędami?
Ja i mój ogródek, a może ogród 16:38, 04 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Sprawadziły mnie do Ciebie zdjęcia sadu, właśnie zaczynam rozgryzać ten temat, bo chciałabym posadzić kilka drzewek owocowych.
Mogłabyś napisać jakie masz odmiany poszczególnych drzewek? Czym kierowałaś się przy wyborze?
Witaj serdecznie Cieszę się, że do mnie zajrzałaś
mówisz, że sprowadził Cię mój sad

Drzewka mam takie jak chciał mój mąż - dwie jabłonie (jedna wczesna druga późna), dwie grusze (konferencja - ponoć ta jest jedną z lepszych i jakaś chyba późniejsza), dwie śliwy, brzoskwinię, dwie czereśnie i wiśnię
Typografia ogrodu 16:36, 04 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

gdzie tam na emeryturze, z takim tempem jakie Ty sobie narzuciłas to przewiduję, że za dwa lata

Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 16:27, 04 sty 2016

Do góry
popcorn napisał(a)
Nasionek niet, wcale szkolek pelno, ale rosliny sie nadaja na parapet co najwyzej

Wlasnie sie pakuje, Mloda padla. Wydalam ostatnia kase na dwie kurtki dla M, plecak i jakies duperele. Taxi zamowiona jutro na 9ta. Szkida ze w Pl tak zimno, brr. Chyba nawet zatesknie za potem wylanym na chodnikach Sajgonu

Jak to szybko zleciało, nie martw się akurat na Twój przyjazd temeratura zacznie się podnosić, choć pewnie i tak przeżyjecie szok.
Super fotka z tego teatrzyku wodnego.
Typografia ogrodu 16:24, 04 sty 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)

Na emeryturze. Jak juz nie bede wiedziala w co rece w ogrodzie wsadzic

gdzie tam na emeryturze, z takim tempem jakie Ty sobie narzuciłas to przewiduję, że za dwa lata
Tu ma być ogród :) 16:19, 04 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

a szczególnie w temacie teściowych
Moja może nie taka najgorsza, ale i tak się cieszę, że daleko mieszka i rzadko się spotykamy

Takie zycie.tez pewnie bede kiedys tesciowa
Typografia ogrodu 16:18, 04 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

najważniejsze, żeby sprawiało to przyjemność, nic na siłe, ale myślę, że za jakiś czas do niego wrócisz

Na emeryturze. Jak juz nie bede wiedziala w co rece w ogrodzie wsadzic
Typografia ogrodu 16:17, 04 sty 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)

Warzywnik super bo wpkol byla demolka
Na razie mi to nie w glowie

najważniejsze, żeby sprawiało to przyjemność, nic na siłe, ale myślę, że za jakiś czas do niego wrócisz
Tu ma być ogród :) 16:15, 04 sty 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
innego nie mam

a szczególnie w temacie teściowych
Moja może nie taka najgorsza, ale i tak się cieszę, że daleko mieszka i rzadko się spotykamy
Tu ma być ogród :) 16:14, 04 sty 2016

Do góry
leon60 napisał(a)

moje ustawione są na sześciu kostkach brukowych, folia wywinięta dołem na zewnątrz z malutkim luzem na powietrze a pomiędzy nimi kamyk

to jest myśl, my mamy chyba jakieś bloczki betonowe na zbyciu - zresztą teraz jak już wiem, ze trzeba o tej kwestii pamiętać to coś się wymyśli.
Typografia ogrodu 16:12, 04 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
no super miałaś ten warzywniak i jaki duży, może własnie można było mniejszy zrobić i wtedy nadal by Cię cieszył?

Warzywnik super bo wpkol byla demolka
Na razie mi to nie w glowie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies