Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Tu ma być ogród :) 16:12, 04 sty 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Wazne by mialy drenaz i nie staly w czasie silnego deszczu w wodzie. Z kamyszkiem taki problem ze jak nawieziesz np na kole taczki "syfu" to z tego wyrosna Ci tam chwasty. No i trzeba bardzo uwazac przy przekopywaniu,odchwaszczaniu by bylo czysto.

to będę jeszcze musiała przemyśleć, jak to rozwiązać, żeby kosztowo było ok i technicznie się sprawdziło.
Typografia ogrodu 16:10, 04 sty 2016

Do góry
no super miałaś ten warzywniak i jaki duży, może własnie można było mniejszy zrobić i wtedy nadal by Cię cieszył?
Tu ma być ogród :) 16:08, 04 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

czarny humor, hihi
innego nie mam
Tu ma być ogród :) 16:07, 04 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Nie pogniewam się, a wręcz przeciwnie, dzięki, że to wkleiłaś, za niedługo będzie jak znalazł.
A ten warzywniak z OzL to wzór do naśladowania, myślę właśnie, żeby pomiędzy skrzyniami kamień sobie wysypać, bo na kostkę to u mnie nie ma szans.
A myślisz, że skrzynie mogłyby stać na warstwie kamienia, zamiast podmurówki?

moje ustawione są na sześciu kostkach brukowych, folia wywinięta dołem na zewnątrz z malutkim luzem na powietrze a pomiędzy nimi kamyk
Tu ma być ogród :) 16:05, 04 sty 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)

my mówilismy, że sprzedajemy kwatery na teściowe

czarny humor, hihi
Tu ma być ogród :) 16:05, 04 sty 2016

Do góry
leon60 napisał(a)
co do skrzyń to dodam jeszcze od siebie, że odstępy powinny być takie by łatwo dało się wjechać taczką np.przywieźć kompost, obornik, wywieźć odpady

to mi przyszło do głowy, ale dobrze, że wpisałaś tą uwagę, bo czasami zapomina się o rzeczach oczywistych.
Tu ma być ogród :) 16:03, 04 sty 2016

Do góry
Sebek napisał(a)

Ja swoim mówiłem, że grobiki sobie postawiłem

no jakby na to nie patrzeć to trochę do grobików podobne.
Tu ma być ogród :) 16:02, 04 sty 2016

Do góry
Sebek napisał(a)

Bo wtedy jeszcze nie miałem w planach wypoczynku w ogrodzie

Proporcje potrzebuję wymierzyć Mus się albo do Gosi albo do jakiegoś Casto przejechać

Gosia się na pewno tylko z Tobą przekomarza
Tu ma być ogród :) 16:01, 04 sty 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
może komus się przyda. mam nadzieję, że Edyta sie nie pogniewa
https://www.pinterest.com/pin/479070479086231684/
https://www.pinterest.com/pin/317644579945160617/
https://www.pinterest.com/pin/407857309975927186/
https://www.pinterest.com/pin/209487820141889665/
https://www.pinterest.com/pin/28006828908844480/
https://www.pinterest.com/pin/373939575288723273/
https://www.pinterest.com/pin/567101778053542397/
http://www.nastrojowyogrod.pl/2011/04/ogrod-angielski-22-zdjecia-warzywnika-w-hampton-court-castle/

jak ja budowałam z M skrzynie to sąsiedzi patrztyli na nas jak na wariatów

Nie pogniewam się, a wręcz przeciwnie, dzięki, że to wkleiłaś, za niedługo będzie jak znalazł.
A ten warzywniak z OzL to wzór do naśladowania, myślę właśnie, żeby pomiędzy skrzyniami kamień sobie wysypać, bo na kostkę to u mnie nie ma szans.
A myślisz, że skrzynie mogłyby stać na warstwie kamienia, zamiast podmurówki?
Tu ma być ogród :) 15:54, 04 sty 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

trzeba mieć nadzieję ... widzę, że Ty nie do zdarcia dziewczyno jesteś ... warzywnik organizujesz

To chyba już czas, od wczoraj na wątkach już tematy nasienne się pojawiły.
A temat warzywniaka przeskoczył z ubiegłego roku, bo nie udało się go zrobić tamtej wiosny, miałam co prawda własne pomidorki koktajlowe, cebulki, sałatę, szczypior czy rzodkiewkę, ale w tym roku mam ochotę na wiele więcej.
Tu ma być ogród :) 15:50, 04 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

No ja nie wiem, czemu Ty moich brzózek wcześniej nie widziałeś
A czemu w lecie jak byłeś u Gosi nie pomierzyłeś tych mebli? Musisz się na kolejne spotkanie wprosić, ale żeby od razu "gwałcić" ?

Bo wtedy jeszcze nie miałem w planach wypoczynku w ogrodzie

Proporcje potrzebuję wymierzyć Mus się albo do Gosi albo do jakiegoś Casto przejechać
Tu ma być ogród :) 15:46, 04 sty 2016

Do góry
iwka napisał(a)
a jakie błędy przy skrzyniach można popełnić, bo ja myślałam, że sobie zbiję, obiję folią i po kłopocie wychodzi na to, że nie. Też planuję na wiosnę, na próbę zrobić ze dwie, więc trzeba dogłębniej zbadać temat

o dobrze wiedzieć, że Ty też będziesz działać w tym temacie.
My chcemy kupić deski, a reszta własnymi siłami, więc muszę się dobrze przygotować do tego.
Tu ma być ogród :) 15:46, 04 sty 2016

Do góry
Dzięki Asia, że nam tu wypisałaś swoje spostrzeżenia odnośnie skrzyń!
Tu ma być ogród :) 15:44, 04 sty 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)

Wybieraj koniecznie odmiany karlowe ale takie teraz na szczescie glownie w sprzedazy.z tego co wiem drzewa beda zapylone przez gatunki nie koniecznie z Twojego ogrodu. U mnie niestety sliwy nie wiem dlaczego przez 4 lata nie owocowaly,brzoskwinia mi zmarzla, grusza fajnie owocowala i zobaczymy jak poradzi saobie tetaz przy scianie po trzykrotnym przesadzaniu.wisnia tez owocuje.jabloni mam kilka odmian ale najlepsza Ligol.

Z krzewów obowiazkowo jak dla mnie maliny, moze tez porzeczki i nie wymagaja duzo pracy a i owoce z nich nie sa jeszcze w zklepach powszechne tak bardzo wiec ciesza.
Co do skrzyn to przygotuj sie dobrze do tematu.ja gdy robilam swoje nie zrobilam wszystkiego doskonale bo nigdy wtedy takich skrzyn nie widzialam nawet na forum i popelnilam kila bledow.

No właśnie dzis jesteś 2 osobą, która pisze o odmianach karłowych, na taką małą powierzchnię będą idealne.
Krzaczki malin, porzeczki i agrest będą na pewno.
Z ubiegłej wiosny mam truskawki, które w tym roku powinny już fajnie owocować i borówki, aronię, jagodę kamczacką, kiwi.
O skrzyniach jeszcze muszę się podszkolić, żeby zrobić bezbłędnie.
Coś jeszcze, coś więcej... 15:43, 04 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

u mnie też, może choć śnieg zacznie sypać bo niebo szare

Mogłoby posypać w górach Poszusowałbym
Ogród tworzony z pasją 15:39, 04 sty 2016

Do góry
Karol99 napisał(a)
Ja myślę że posieje na początku lutego.

Z grusz mogę polecić Konferencje i Klapse.
Z czereśni Regine i Kordie.
Z śliw Ulene i Węgierka.

Morele i brzoskwinie odradzam. Bardzo trudne są w uprawie, przemarzaja. Moja brzoskwinia przez 6 lat zaowocowała tylko raz. W końcu je wycialem. Liście tez były wiecznie zagrzybione.

Jabłoni bym polecił te co mam, ale niestety nie wiem jakie to oodmiany.

Dziękuję Karol.
A wiśnie masz?

Wiem, że brzoskwinie bywają kłopotliwe, ale tu na Śląsku mamy trochę łagodniejszy klimat, ja spróbuję mimo wszystko.
Tu ma być ogród :) 15:39, 04 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

co ma być to będzie, od dziś już mają zelżeć te mrozy, nasze ogrody miały kilkudniowy test, wiosną przekonamy się jakie będą jego wyniki.

trzeba mieć nadzieję ... widzę, że Ty nie do zdarcia dziewczyno jesteś ... warzywnik organizujesz
W samym słońcu 15:33, 04 sty 2016

Do góry
sarenka napisał(a)
Lindsay- niektóre drzewka należy posadzić po 2 sztuki ( tak chyba jest z morelą). Borówki nie chcesz,ale ją też sadzi się w grupie. I na tym sie moja wiedza kończy

Muszę się w takim razie doedukować w tym temacie.
O borówce nie napisałam bo już mam, choć z 4 krzaczków dwa mi wypadły, wiosną po deszczowym okresie zbrązowiały liście a potem pędy, widziałam co się dzieje i popryskałam Switch 62,5 WG, ale może to już było za późno bo nie pomogło, więc je wyrwałam, żeby pozostałych krzaczków nie poraziły.
Z ubiegłej wiosny mam też Aronię, Kiwi, jagodę Kamczacką i małe poletko truskawek, no i trochę ziół (kilka odmian szałwii, miętę szczypior wieloletni, oregano).

Z krzewów owocowych na pewno będzie jeszcze czarna i czerwona porzeczka, maliny i agrest.
Ogród tworzony z pasją 15:21, 04 sty 2016

Do góry
ja siałam w ubiegłym roku stipę i werbenę 15.03.15, to było o miesiąc za późno, ale i tak i jedna i druga zakwitły. Stipa przez cały sezon była piękna.

Karol, polecisz jakie odmiany jabłoni, gruszy, śliwy, brzoskwini, moreli i wiśni posadzić w ogrodzie?
Tu ma być ogród :) 14:59, 04 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Chciałabym brzoskwinię, morelę, wiśnię, śliwę, gruszę, jabłonkę.
Mam do zagospodarowania na ten cel powierzchnię o wymiarach 20 x 6 m, ale zmieścić tam też się muszą skrzynie na warzywa, zielnik i krzewy owocowe.
Czy jest problem z owocowaniem jak tylko po jednym drzewie określonego gatunku się posadzi?
No i muszę się kogoś poradzić jakie odmiany warto wybrać.

Wybieraj koniecznie odmiany karlowe ale takie teraz na szczescie glownie w sprzedazy.z tego co wiem drzewa beda zapylone przez gatunki nie koniecznie z Twojego ogrodu. U mnie niestety sliwy nie wiem dlaczego przez 4 lata nie owocowaly,brzoskwinia mi zmarzla, grusza fajnie owocowala i zobaczymy jak poradzi saobie tetaz przy scianie po trzykrotnym przesadzaniu.wisnia tez owocuje.jabloni mam kilka odmian ale najlepsza Ligol.

Z krzewów obowiazkowo jak dla mnie maliny, moze tez porzeczki i nie wymagaja duzo pracy a i owoce z nich nie sa jeszcze w zklepach powszechne tak bardzo wiec ciesza.
Co do skrzyn to przygotuj sie dobrze do tematu.ja gdy robilam swoje nie zrobilam wszystkiego doskonale bo nigdy wtedy takich skrzyn nie widzialam nawet na forum i popelnilam kila bledow.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies