I już lepiej. Będą z niej "ludzie" Czy przyciąć dolne gałązki? One będą tak bardziej poziomo się układać i dość szeroko. Na pewno w przyszłości wyjdą bardzo poza to koło - (kilka metrów) i trzeba będzie drzewo obchodzić. Wszystko zależy ile masz tam miejsca. Czy chcesz przechodzić pod gałęziami i najniższe rozgałęzienia mieć wysoko? Ja swoim obcinałam te dolne gałęzie z czasem tak by innymi roślinami je podsadzić. Im pozostałe rośliny rosły to z czasem usuwałam najniższe rozgałęzienia.
Drzewa najlepiej kształtować i korygować od młodości. Cięcia drobniejszych gałązi są mniej widoczne.
Tak, Zbyszku. Mimo, że tam dojechać można samochodem, raczej tylko szkolne wycieczki tam zaglądają. Bo piwa tam nie kupisz, gofrów też nie ma. Jedynie może grzybiarze w sezonie, ale, że teren podmokły i miejscami niepewny, z innej strony do lasu wchodzą.
W Jamnie odwiedzamy oczywiście naszą przystań dalekomorską. Po Jamnie kursuje w sezonie statek Koszałek, i różne jachciki i łódeczki.
Statek zachorował na koronę, a łódeczki i jachciki owszem były.
o drodze spotkałam również naszego jamneńskiego skrzata, który ze mną podzielił się chlebem, i ja z Wami się dzielę. Oby nam go nie zabrakło.
Kolejny przystanek lody w Łazach. I objazd jeziora Jamno. Nie całego, tylko od Łaz, do Jamna, i do Koszalina. Na zdjęciach poniżej- ujście rzeki Unieść do Jamna.
Anitka bardzo ci dziękuję za rady dotyczące glediczji. Jedną gałązkę przycięłam, drugą podwiązałam. Tak całkiem wyprostować jej się nie dało bo pędy gledziczji szybko się robią sztywne. Czy te dolne gałązki jeszcze przyciąć? Wygląda teraz tak.
Wiem, że zły egzemplarz kupiłam bo za nisko się rozgałezia ale może da się jeszcze z niej zrobić ludzi .
Dokładnie tak, mój Patriot jest bardzo bidny.I już go tydzień temu przesadziłam.Stoi w miejscu.Albo pójdzie do przodu albo padnie.
Wtedy kupię drugiego.
Ja cienie dla host nie mam.I tak sobie dają radę.
Fajnie i dobrze,że twój Patriot tak ci dobrze rośnie.Pozazdrościć. to piękna hosta.
Jak im tak dobrze u ciebie to może powiększyć swoją kolekcję do innych odmian ??
Spadki roślin po dzieciach.To tak szkoda go jak już jest i trzeba się zająć.
O to masz jakiej kujące kaktusy.Ten mój to nie kujący. Wierzchołki ma delikatne, można go głaskać.
A opuncję kiedyś miałam i już jej nie chce.Wiecznie pokuta byłam.
Ja oprócz tego to jeszcze tylko aloesy mam.