Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród z uśmiechem 22:05, 13 cze 2020

Do góry
Camelot

Mój ogrodowy pamiętnik 22:04, 13 cze 2020

Do góry
Nowa12 napisał(a)

Anitka bardzo ci dziękuję za rady dotyczące glediczji. Jedną gałązkę przycięłam, drugą podwiązałam. Tak całkiem wyprostować jej się nie dało bo pędy gledziczji szybko się robią sztywne. Czy te dolne gałązki jeszcze przyciąć? Wygląda teraz tak.

Wiem, że zły egzemplarz kupiłam bo za nisko się rozgałezia ale może da się jeszcze z niej zrobić ludzi .

I już lepiej. Będą z niej "ludzie" Czy przyciąć dolne gałązki? One będą tak bardziej poziomo się układać i dość szeroko. Na pewno w przyszłości wyjdą bardzo poza to koło - (kilka metrów) i trzeba będzie drzewo obchodzić. Wszystko zależy ile masz tam miejsca. Czy chcesz przechodzić pod gałęziami i najniższe rozgałęzienia mieć wysoko? Ja swoim obcinałam te dolne gałęzie z czasem tak by innymi roślinami je podsadzić. Im pozostałe rośliny rosły to z czasem usuwałam najniższe rozgałęzienia.

Drzewa najlepiej kształtować i korygować od młodości. Cięcia drobniejszych gałązi są mniej widoczne.
Ogród z uśmiechem 22:02, 13 cze 2020

Do góry
Irina

Ogród z uśmiechem 21:59, 13 cze 2020

Do góry
Doczekałam się wreszcie kwitnących róż. Na razie tylko kilka cieszy oczy ale za kilka dni powinny dać popis

Ascot

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 21:57, 13 cze 2020

Do góry

Hortensjowo 21:57, 13 cze 2020

Do góry
Anda napisał(a)

Dobra

Ewa, dziękuję za podpowiedzi
Hortka posadzona, wrzucam kilka zdjęć z różnych stron ogrodu:
po prawej, blisko naparstnicy

Sezon 2017 u Hanusi 21:53, 13 cze 2020

Do góry
Tak, Zbyszku. Mimo, że tam dojechać można samochodem, raczej tylko szkolne wycieczki tam zaglądają. Bo piwa tam nie kupisz, gofrów też nie ma. Jedynie może grzybiarze w sezonie, ale, że teren podmokły i miejscami niepewny, z innej strony do lasu wchodzą.

Coś jeszcze, coś więcej... 21:50, 13 cze 2020

Do góry
Sebek napisał(a)

Hej Sebek . Zdradzisz nazwę tej piękności?
Pamiętajcie o ogrodach 21:38, 13 cze 2020

Do góry
greg66 napisał(a)
Tadeusz Urgacz

Gdy kwiecień zielenił wieś
Tę małą różyczkę dał mi Grześ
Przy drodze na dzikim wyrosła pniu
Nim Grześ mi ją przyniósł tu

Jak możesz, różyczko
Wciąż chmurzyć swe liczko
Ach, nie bądź zła

Gdy kwiecień zielenił wieś
Tę małą różyczkę dał mi Grześ
I czmychnął za góry, za lasy w świat
Mam tylko ten gorzki kwiat

Różo, różo
Czy chcesz mnie ukłuć już
Ostrym kolcem, tą szpadą róż

A może ja jestem jak róża ta
Mam kolce i zawsze chodzę zła
Wróć do mnie, mój Grzesiu
Wróć do mnie, wróć
Nie będę cię więcej kłuć...

Piękna ta róża, sentymentalny wiersz
Sezon 2017 u Hanusi 21:13, 13 cze 2020

Do góry
W Jamnie odwiedzamy oczywiście naszą przystań dalekomorską. Po Jamnie kursuje w sezonie statek Koszałek, i różne jachciki i łódeczki.
Statek zachorował na koronę, a łódeczki i jachciki owszem były.

o drodze spotkałam również naszego jamneńskiego skrzata, który ze mną podzielił się chlebem, i ja z Wami się dzielę. Oby nam go nie zabrakło.

Dziękuję za wytrwałość w wędrowaniu.
W samym słońcu 21:10, 13 cze 2020

Do góry
Uspokoiłas mnie mam nadzieję,że dobrze zaznaczyłam te do odcięcia
Sezon 2017 u Hanusi 21:04, 13 cze 2020

Do góry
Kolejny przystanek lody w Łazach. I objazd jeziora Jamno. Nie całego, tylko od Łaz, do Jamna, i do Koszalina. Na zdjęciach poniżej- ujście rzeki Unieść do Jamna.

Sezon 2017 u Hanusi 20:58, 13 cze 2020

Do góry
Kwitną przede wszystkim trawy, ale wypatrzyłam również driakiew . Tu też widoki z pomostu.

Mój ogrodowy pamiętnik 20:58, 13 cze 2020

Do góry
Anitka napisał(a)

Musiałam się sporo cofnąć, ale znalazłam
We wtorek Krakus podobną glediczję mi pokazywał tylko mniejszą i pytał co ma z nią zrobić. Zobaczyliśmy, która z dwóch gałęzi daje się bardziej nagiąć, a druga będzie do usunięcia.
Szkoda, że od razu jej jednego przewodnika nie zostawiłaś. Ja bym zobaczyła, który idzie bardziej prosto i daje się w pionie ustawić, a drugi bym usunęła. Za nisko się rozgałęzia. Przywiązać ten zostawiony do długiego palika i czekać. Ona sam potem się rozgałęzi. Jeśli chcesz mieć bardziej zwartą to ją potem przycinaj, ja swoich nie tnę bardzo, tylko pojedyncze gałęzie koryguje jak z czymś kolidują. Cięcie wiosenne zagęszcza, cięcie letnie koryguje.

Anitka bardzo ci dziękuję za rady dotyczące glediczji. Jedną gałązkę przycięłam, drugą podwiązałam. Tak całkiem wyprostować jej się nie dało bo pędy gledziczji szybko się robią sztywne. Czy te dolne gałązki jeszcze przyciąć? Wygląda teraz tak.

Wiem, że zły egzemplarz kupiłam bo za nisko się rozgałezia ale może da się jeszcze z niej zrobić ludzi .
Dębowe zakątki 20:54, 13 cze 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Wyczytałam u Ani Zielony zakątek z Antonówka że masz biedule Patriot. U mnie rosną jak na drożdżach. Może w złym miejscu masz posadzone.
Mimo, że masz większe doświadczenie z hostami doradzam przesadź.

Żebym wiedziała, że tak u mnie dobrze rosną już bym je dawno polubiła.
Każda jedna wsadzę i bardzo dobrze rośnie fakt, że je podlewam i mają zawsze wilgotno takie duże listowie skądś musi wilgoć czerpać.

Pozdrawiam

ElzbietaFranka napisał(a)
Mam też kaktusy syna jak był mały uparł się w obi, że on takiego chce. Wszystko dobrze jak był mały teraz duże są bo to 2 szt aż strach ich dotknąć bo kolce długie.
Też trzymałam zawsze na dworze ale wynoszenie i wnoszenie to problem duży.

Dokładnie tak, mój Patriot jest bardzo bidny.I już go tydzień temu przesadziłam.Stoi w miejscu.Albo pójdzie do przodu albo padnie.
Wtedy kupię drugiego.
Ja cienie dla host nie mam.I tak sobie dają radę.
Fajnie i dobrze,że twój Patriot tak ci dobrze rośnie.Pozazdrościć. to piękna hosta.
Jak im tak dobrze u ciebie to może powiększyć swoją kolekcję do innych odmian ??
Spadki roślin po dzieciach.To tak szkoda go jak już jest i trzeba się zająć.
O to masz jakiej kujące kaktusy.Ten mój to nie kujący. Wierzchołki ma delikatne, można go głaskać.
A opuncję kiedyś miałam i już jej nie chce.Wiecznie pokuta byłam.
Ja oprócz tego to jeszcze tylko aloesy mam.

Hosta June

Sezon 2017 u Hanusi 20:53, 13 cze 2020

Do góry
Drugi punkt do zobaczenia to były Sieciemińskie źródliska; w zasadzie niewiele widać było z powodu wysokich traw, ale teren piękny.

Ogród w dolinie 20:52, 13 cze 2020

Do góry
Zasypalismy też skrzynie ziemią, do jednej poszły truskawki, do dwóch poziomki, zostały jeszcze dwie na cukinie, pomidorki i ogórki pnące.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies