Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

Dominika11 11:46, 19 sie 2020

Ewa777 napisał(a)

Trzeba liczyć, że co roku będą miały 2 razy więcej gałązek, więc już za rok zauważysz dużą różnicę
zgadza się, co roku widać je coraz bardziej ale jak osiągną wysokość choć połowy wysokości pnia ambrowców to będzie już git
anabuko1 12:09, 19 sie 2020

Ewa777 napisał(a)

Dzięki Dominiko Teraz najładniej wygląda rabata hortensjowo-różana i ambrowcowa

Zawsze tymi twoimi widokami się zachwycam
Ewa777 13:34, 19 sie 2020

kasiek napisał(a)
Ależ cudowny pokaz hortensji, uwielbiam ogrodówki, choć bardziej wymagające niż bukietowe. Mokra wiosna im sprzyjała. Teraz sucho było to du zo podlewania - u mnie też córcia podlewała jak wyjechałam

U mnie dobrze rosną bukietowe i ogrodowe. Jeżeli chodzi o wymagania, to jedynie młode okazy okrywam na zimę. Ostatnio zimy są tak łagodne, że wszystkie ogrodowe kwitną bez problemów
U mnie bardzo sucho. Bez podlewania wszystko by padło. Podobno deszcz będzie między sobotą a niedzielą. Czekam na niego bardzo
Ewa777 13:43, 19 sie 2020

Anusia napisał(a)

Ewa u nas troche bylo trudno. Co prawda tesciowa zamieszkala na ten czas z naszymi kotami Co nieco podlala my staralismy sie przed samym wyjazdem podlac ogrod maxsymalnie jak bylo to mozliwe. Po powrocie okazalo sie, ze perukowiec ma w czesci liscie podsuszone.

Aniu, wiadomo, że my znamy swój ogród najlepiej i wiemy, gdzie trzeba podlewać dłużej i częściej, a gdzie można sobie odpuścić. Fajnie, że mieliście kogoś do podlewania na czas wyjazdu

Moja córka spisała się na medal. Nie mam żadnych strat po wyjeździe
Ewa777 14:09, 19 sie 2020

m_gocha napisał(a)
Ewa! Cudne masz hortki
Szczególne miejsce w moim serduchu mają ogrodówki
Ilekroć byłam nad Bałtykiem zawsze podziwiałam w tutejszych ogrodach hortensje ogrodowe. Widać, że klimat im służy, bo ilekroć pytałam właścicieli o okrywanie zimowe patrzyli na mnie ze zdziwieniem mówiąc że nie ma potrzeby

Wydaje mi się że masz u siebie hortensję Miss Saori. Ciekawa jestem jakie masz zdanie o tej hortensji? Jak Ci zimuje, czy się przebarwia na jesień i czy faktycznie kwitnie również na pędach jednorocznych.

Kupiłam na wiosnę tę hortensję. U mnie klimat zdecydowanie ostrzejszy i pewnie trzeba będzie odpowiednio ją przygogować do zimowania

Ja też oglądając przydomowe ogródki na Wybrzeżu, zachwyciłam się nimi i postanowiłam zaprosić je do mojego ogrodu. Zaczęło się od jednej. Gdy przekonałam się, że może przeżyć zimę i kwitnie na drugi rok, to już zaczęłam kupować kolejne. Zrobiła się z nich piękna kolekcja.

Teraz jest tak dużo odmian kwitnących na pędach tegorocznych, że można się pokusić nawet na tereny trudniejsze klimatycznie.
Mam 3 krzewy Miss Saori, które są w różnym wieku i rosną w różnych od siebie warunkach. Najstarsza ma najwięcej światła i kwitnie co roku bez problemów. Druga średnia - rośnie w zupełnym cieniu i w tym roku na razie ma tylko 2 kwiaty, chociaż w ubiegłym roku miała ich znacznie więcej. W tym inne rośliny się rozrosły i ona ma dużo mniej słońca i przestrzeni. Trzecia jest młodziutka (ma 2 lata), rośnie też w cieniu i nie kwitła jeszcze nigdy. Młode hortensje tak mają. Ja cierpliwie czekam na kolejne lata kiedy zakwitną i nie zawiodły mnie

Jeżeli chodzi o kwitnienie na tegorocznych pędach, to nie odpowiem Ci. Obejrzałam moje krzaczki i kwiaty są tylko na ubiegłorocznych gałązkach. Może w połowie września coś się zmieni. To dam Ci znać
Ewa777 14:14, 19 sie 2020

malgorzata_szewczyk napisał(a)

Co jedna fotka to piękniejszaNapatrzyć się nie mogę

Gosiu, to ja u Ciebie napatrzeć się nie mogę. Cudowny masz busz
Ewa777 14:16, 19 sie 2020

Dominika11 napisał(a)
zgadza się, co roku widać je coraz bardziej ale jak osiągną wysokość choć połowy wysokości pnia ambrowców to będzie już git

Jeżeli zależy Ci na tym, żeby miały wyższe gałązki, to możesz je wyżej ciąć wiosną
Dominika11 14:47, 19 sie 2020

Ewa777 napisał(a)

Jeżeli zależy Ci na tym, żeby miały wyższe gałązki, to możesz je wyżej ciąć wiosną
i tak robie
Ewa777 15:55, 19 sie 2020

Dominika11 napisał(a)
i tak robie

To będzie je widać w przyszłym roku

Ewa777 15:57, 19 sie 2020

anabuko1 napisał(a)

Zawsze tymi twoimi widokami się zachwycam

Dzięki Aniu Ja u Ciebie też zachwycam się bogactwem roślin i kwiatów I Twoimi zdjęciami