Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

30 arów wietrznej pustyni 21:15, 04 sie 2024

Do góry
JoanNa napisał(a)
Wczorajsze ogarnianie rabatki przy kotłowni. Zimozielone- niezmiennie cisy w kulki (okazuje się, że takie w ogóle nie przycięte sadzonki są o 25zl tansze niż te ktore kupiłam na rondo, także jupii). Za nimi od lewej strony chcę dać perovskię + w jej nogach niskie pysznogłówki, które bedą z przemeblowania z rabaty wjazdowej. W prawym końcu chcemy coś wyższego co zaslaniałoby schody do kotłowni-najlepiej gdyby było zimozielone. Pierwszy wybor oczywiście padl na cis-moze ciety w stożek? Przewinąl sie też świerk biały Conica, bo mówię trochę inna faktura i inny odcień zieleni, bo może za dużo tych cisów-ale zanim świerk ùrośnie żeby to przysłonić, to pewnie z 5razy bym go przesadzilaPotem zaczęlismy mocno rozważać berberys Erecta, aż olśniło mnie że on zrzuci liście..choć na O.znalazłam piekne jesienne zdjecia tej Erecty. W akcie desperacji moje myśli powędrowały w kierubku ostrokrzewu Meservy, ale tu ekspozycja poludniowa, więc pewnie by się tu nie udał, choćbym mu glebę wymościła najlepiej jak się da...eh, i utknelam.
A między cisami a tym czymś co ma zaslonić wejście wymyśliłam że może dalabym jednego z dereni Sibirica, żeby trochę liści tu dać i zimą czerwone gałązki..takie lużne myśli.

Machonie są zimozielone.
30 arów wietrznej pustyni 21:14, 04 sie 2024

Do góry
A znacie seslerię Nitida? normalnie chyba będzie ulubienicą po jesiennej. Ma piękny chłodny kolor (nie umiem tego oddać zdjeciem) i źdźbła wydają się być bardziej mięsiste niz u jesiennej-choc to złudzenie optyczne. Tu sadzonki kupione w promo za grosze jako totalne niedobitki rok temu-fajnie się rozrastają.

Ogród z koniczynką 21:14, 04 sie 2024

Do góry
Trochę świeżych fotek...
Kraina spełnionych marzeń 21:13, 04 sie 2024

Do góry
MagdaLenka napisał(a)

25 lat temu w innym moim ogrodzie miałam petunie i surfinie sadzone do gruntu, wspaniale rosły i kwitły. Nie było wtedy tylu ślimaków. Gdyby ich nie konsumowały to może warte powtórzenia w przyszłym sezonie. Jak u Ciebie ze ślimakami?
Kraina spełnionych marzeń 21:10, 04 sie 2024

Do góry
MagdaLenka napisał(a)
Podsadziłam kasztanowca bergrnią. Pod wszystkie duże drzewa pójdzie bergenia.

Dosadziłam też bodziszka krwistego striatum pod tujami przy bramie.

Bergenie lubią wilgotno, nie będą tam mdlały pod dużymi drzewami?
30 arów wietrznej pustyni 21:10, 04 sie 2024

Do góry
Wczorajsze ogarnianie rabatki przy kotłowni. Zimozielone- niezmiennie cisy w kulki (okazuje się, że takie w ogóle nie przycięte sadzonki są o 25zl tansze niż te ktore kupiłam na rondo, także jupii). Za nimi od lewej strony chcę dać perovskię + w jej nogach niskie pysznogłówki, które bedą z przemeblowania z rabaty wjazdowej. W prawym końcu chcemy coś wyższego co zaslaniałoby schody do kotłowni-najlepiej gdyby było zimozielone. Pierwszy wybor oczywiście padl na cis-moze ciety w stożek? Przewinąl sie też świerk biały Conica, bo mówię trochę inna faktura i inny odcień zieleni, bo może za dużo tych cisów-ale zanim świerk ùrośnie żeby to przysłonić, to pewnie z 5razy bym go przesadzila. Potem zaczęlismy mocno rozważać berberys Erecta, aż olśniło mnie że on zrzuci liście..choć na O.znalazłam piekne jesienne zdjecia tej Erecty. W akcie desperacji moje myśli powędrowały w kierunku ostrokrzewu Meservy, ale tu ekspozycja poludniowa, więc pewnie by się tu nie udał, choćbym mu glebę wymościła najlepiej jak się da...eh, i utknelam.
A między cisami a tym czymś co ma zaslonić wejście wymyśliłam że może dalabym jednego z dereni Sibirica, żeby trochę liści tu dać i zimą czerwone gałązki..takie luźne myśli.

Kraina spełnionych marzeń 20:46, 04 sie 2024

Do góry

Philovita ma około 1,5m wysokości i mnóstwo koralików.

Magda te pomidorki to moje odkrycie, na przyszły rok muszę posadzić. próbowałam u Ani bardzo mi i córce smakują.

Jeszcze masz dużo miejsca na chciejstwa, powstają fajne rabaty.
Ptasi gaj 20:36, 04 sie 2024

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Rośnie u mnie taka ciekawostka nie miałam nie sądziłam co to za roślina. Teraz zimy nie mroźne może z jakiejś pestki z kompostu wyrosła.

Kwiat ok 10 cm. Roślina wysoka 80 cm, liście dl. ok 20 cm szer ok 10 cm

Szkarłatka amerykańska?
Wizytówka - Milunia w ogrodzie z widokiem na rozlewisko 20:35, 04 sie 2024

Do góry
Glina i zielsko 20:34, 04 sie 2024

Do góry
LIDKA napisał(a)
Ogłaszam że nowa
trawka posiana własnoręcznie
Czekam na zieleń.

A jak wróce z wyjazdu mam nadzieję wyjść z doniczek.

Trzymacie kciuki za moją trawke bo w sierpniu to chyba nikt tu trawnika nie siał.

Ja raz siałam w listopadzie
Wizytówka - Milunia w ogrodzie z widokiem na rozlewisko 20:29, 04 sie 2024

Do góry
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 20:28, 04 sie 2024

Do góry

Wizytówka - Milunia w ogrodzie z widokiem na rozlewisko 20:27, 04 sie 2024

Do góry
Wizytówka - Milunia w ogrodzie z widokiem na rozlewisko 20:24, 04 sie 2024

Do góry
Kraina spełnionych marzeń 20:22, 04 sie 2024

Do góry
Podsadziłam kasztanowca bergrnią. Pod wszystkie duże drzewa pójdzie bergenia.

Dosadziłam też bodziszka krwistego striatum pod tujami przy bramie.

W warzywniku pędy pomidorów łamią się pod ciężarem owoców.

Philovita ma około 1,5m wysokości i mnóstwo koralików.
Kraina spełnionych marzeń 20:17, 04 sie 2024

Do góry
Tutaj różnica kolorystyczna pomiędzy świerkami, które rosną tu od 2 lat i są już ukorzenione, a takimi, które były sadzone w zeszłym sezonie i dalej się ukorzeniają.

Zakwitła pierwsza dalia My Love.

Pozbywam się bodziszka łąkowego, który cały czas ma mączniaka i zaraża sąsiednie rośliny. Widziałam w Wojsławicach zainfekowany egzemplarz, więc wnioskuję, że podatność na grzyba to cecha tej odmiany.
Kraina spełnionych marzeń 20:09, 04 sie 2024

Do góry
Hortensje Polar Bear.

Derenie Ivory Halo przyrastają błyskawicznie. Pomiędzy nimi ma być ławka.

Dalej kolejne miejsce tymczasowe. Może tej jesieni uda mi się je obsadzić docelowo.
Kraina spełnionych marzeń 20:06, 04 sie 2024

Do góry
Wczoraj plewiliśmy z Małżem i dzieckiem za tujami. Teraz porą wkopać tam folię, wykartonować i zasypać korą.

Skuteczność wkopanej folii widać w rozmnażalniku. Perz przewiesza się zza siatki, ale nie przerasta.
Skrzypowi oczywiście przeszkoda nie robi różnicy.

Z tematów "technicznych" pokażę jeszcze miejsca po zdjęciu folii.
Przy tarasie leżała od zeszłej jesieni...

... za świerkami tylko od wiosny.
Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 20:01, 04 sie 2024

Do góry
Tess Hej Trzmieliny zabezpieczone przed drapaniem kotów. Siatka kupiona z metra, nie jest owinięta na pniu tylko kilka centymetrów od pnia, wiązana trytytkami. Takie zabezpieczenie sprawdza się doskonale

Kraina spełnionych marzeń 20:00, 04 sie 2024

Do góry
Niektóre jeżówki Magnus zupełnie wyłożyły się. Podejrzewam, że dostały za dużo dobroci w dołek i dlatego wybujały.

Dynia w warzywniku to chyba był błąd...

Rabata grabowa z werbeną od Anpi i rozplenicami od Justyny (ponownie macham w podziękowaniu)

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies