Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

Basieksp 21:34, 13 kwi 2025

Śliczne masz te zawilce u mnie one, tak jakoś się gubią, sadziłam i nie wiem gdzie, no i ich nie widzę.
Ewa777 08:41, 14 kwi 2025

Wafel napisał(a)
Ewa fantastyczne kolory już u ciebie. Co to za wiśnia? Rośnie w sumie w niedużej donicy, zimuje w niej na dworzu? Nasza (Genie?) też częściowo oberwała mrozem, ale trochę pąków jeszcze zielonych, więc coś tam będzie cieszyć oko Ciekawe, szerokie listki tych szafirków, ja mam tylko takie szczypiorki Twój kącik tarasowy jest taki piękny! I nie słodzę, naprawdę jest cudownie

To wiśnia nigra. Rośnie normalnie w gruncie. Przy niej postawiona jest donica z iglakiem. Na zdjęciu rzeczywiście wygląda jakby to wiśnia w niej rosła
Moja Genie też na szczęście ma dużo pąków, więc liczę, że reszta nie będzie zmarznięta. Bardzo szybko ruszyła w tym roku.
Mam kilka odmian szafirków. Takie z cieniutkimi listkami też mam. Właśnie wczoraj przycięłam im listki do połowy, bo nie było widać kwiatków.
Z obu tarasów jestem bardzo zadowolona. To była świetna decyzja, by je zrobić. Wspaniałe miejsce na wypoczynek.
Ewa777 08:43, 14 kwi 2025

An_na napisał(a)
Bierze mnie w tym roku na niebiesko i fioletowo
Bardzo ładne kwiatuszki

Po zimie i szarości każdy kolor cieszy Niebiesko i fioletowo - tak będzie w tym sezonie w Twoim ogrodzie?
Ewa777 08:46, 14 kwi 2025

Basieksp napisał(a)
Śliczne masz te zawilce u mnie one, tak jakoś się gubią, sadziłam i nie wiem gdzie, no i ich nie widzę.

Mam wrażenie, że też mam ich mniej niż sadziłam kilka lat temu. Podejrzewam, że może sama je wykopałam przy sadzeniu nowych roślin latem, a może po kilku latach potrafią wyginąć. Wniosek jest jeden. Muszę dokupić, bo bardzo je lubię. Mam białe i niebieskie.
Wafel 09:44, 14 kwi 2025

A to sprawa z wiśnią w donicy wyjaśniona już myślałam że twój mąż jakieś bonsai z niej szykuje
To prawda, że Genie jakieś szybkie w tym roku, w zeszłym ominęły je wiosenne przymrozki bo były w zielonych pąkach wtedy. Te zawilce były w Netto nawet wtedy pisałam o nich, ale nie kupiłam ostatecznie, są bardzo ładne, Jola pisała że siały się u niej jak głupie czyli na osiedlową jak znalazł.
Ewa777 11:33, 14 kwi 2025

Wafel napisał(a)
A to sprawa z wiśnią w donicy wyjaśniona już myślałam że twój mąż jakieś bonsai z niej szykuje
To prawda, że Genie jakieś szybkie w tym roku, w zeszłym ominęły je wiosenne przymrozki bo były w zielonych pąkach wtedy. Te zawilce były w Netto nawet wtedy pisałam o nich, ale nie kupiłam ostatecznie, są bardzo ładne, Jola pisała że siały się u niej jak głupie czyli na osiedlową jak znalazł.

W tym roku kupiłam wiśnię koju no mai. Z niej mąż będzie robił bonsai. Na razie bardzo młodziutka.
Zawilce wiosenne są śliczne. Nie wiedziałam, ze się sieją. Muszę ich dokupić.
Makao 13:16, 14 kwi 2025

Ewa777 napisał(a)
Dziś pogoda dopisała Kwitnie już wiśnia i magnolia Leonard Messel.

Ależ katalogowe miejsce.
Pięknie i ta wiśnia i ta magnolia się zgrały.
Obłędnie wygląda to miejsce.
Ewa777 14:42, 14 kwi 2025

Makao napisał(a)

Ależ katalogowe miejsce.
Pięknie i ta wiśnia i ta magnolia się zgrały.
Obłędnie wygląda to miejsce.

Dzięki Zrobiła się piękna pogoda. Wyjęliśmy meble, żeby było gdzie posiedzieć i poleżeć
Wafel 14:50, 14 kwi 2025

Koju no mai jest piękna, w tym roku też się nią zainteresowałam, i wciągnęłam na listę wymarzonych, bo można ją w donicy hodować Kupiłaś stacjonarnie?
Ewa777 14:57, 14 kwi 2025

Wafel napisał(a)
Koju no mai jest piękna, w tym roku też się nią zainteresowałam, i wciągnęłam na listę wymarzonych, bo można ją w donicy hodować Kupiłaś stacjonarnie?

Kupiłam przez internet. Zależy mi na mniejszych, bo będą rosły w donicach.