Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogródek Iwony 11:34, 18 sie 2015

Do góry
Edyta10 napisał(a)
podoba mi się twoja stipa w połączeniu z czerwonymi daliami też muszę zebrać nasionka
pozdrówki

Edytko, stipę mam połączoną z jeżówkami, ale chyba mają mało słoneczka w niej, bo jedna już mi przekwitła
edit: przejrzałam zdjęcia, jesteś spostrzegawcza Faktycznie blisko stipy rośnie dalia i fajnie to wygląda

Ogródek Iwony 11:33, 18 sie 2015

Do góry
olga80 napisał(a)
Iwona , bardzo dziękuje za te wszystkie rady, zacznę to robić po kawałku a z głową , pozdrawiam i zajmij się mężem

Olga, plan - planem, a praca nad rabatkami musi być etapami.
Będzie ciężko wszystko ogarnąć jednocześnie, choć się przyznam, ze jak miałam przez zimę plan na trzy rabaty, pracowałam na wszystkich trzech naraz. Ale to dlatego, ze podpasowały mi roślinki na wszystkie trzy Bałagan miałam na nich, bo ciągle czegoś tam jeszcze brakowało. Ale nie zawsze wychodzi tak, że rabatkę da się zrobić od początku do końca. Czasami brakuje kasy, roślinek, czasami rozmnażamy sami i trzeba poczekać Czasami coś brakuje, i dopieszczamy po jakimś czasie
Masz już miskanty na rabatach - widziałam. Za rok będą się nadawały do podziału i nie będziesz musiała kombinować nad zakupem :
Ogródek Iwony 11:31, 18 sie 2015

Do góry
Bożenko, dziękuję. Trzeba zmienić klimaty, aby się nie denerwować brakiem deszczu. Na to nie mamy wpływu. Mam nadzieję, ze córcia moja dobrze mi ogródek podlała. W sobotę się okaże

Moje małe królestwo 11:20, 18 sie 2015

Do góry
Ja się do swojej dwa lata przymierzałam. Sama nie wiedziałam, czy chcę ją wyciąć, ale e-Mowi marudziłam, ze słaba, brzydka, rzadka. Zimą się nią zachwycałam, jak mi pięknie gałązki mroziło na niej
Moja wierzba zimą
Ten widok powodował, ze się ociągałam z wycięciem.
Podpatrzyłam też u mojej szwagierki, że podcinają swoją mocno, odrasta bardziej gęsta. Swoją przycięliśmy w marcu, ale już taka ładna nie byłą. Niedawno e-M ją wyciął i wtedy miałam miejsce na trzy śliwy wiśniowe wzdłuż płotu
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 11:09, 18 sie 2015

Do góry
ana_art napisał(a)

Ana, rozmawiałam z tobą o tej trawce. Możesz mi podać jej poprawną nazwę? Czy to jest hakonechloa macra aureola? Ktoś pisał na forum, że na słońcu ją przypala. Jak ona się zachowuje u ciebie?
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 11:06, 18 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Czyli jest dziurka, którą potem zakleiliście, tzn. e-M?
tak, nie wnikałam co i jak bo to jego zadanie było
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 11:05, 18 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Drugie techniczne pytanie:
Od strony płotu masz gracki za hortkami, przed nimi sedum...
Chyba tak, jak się mylę, to mnie popraw.
W jakiej odległości sadziłaś gracki od siebie i między sobą, w jakiej odległości od gracków masz hortki, a potem sedum?
Dasz radę mi to oszacować? Byłabym wdzięczna

za hortkami mam w rogu świerka a po bokach po jednym gracku, potem są vanilki, przed nimi rozchodniki a potem żurawki.
Stojąc na wprost vanilek w prawo, czyli wzdłuż pergoli jest rząd gracków, żeby wysłonić płot i pole.
odległość zarówno pomiędzy gracki-vanilki jak i vanilki-rozchodniki w tej chwili jest ciężka do oszacowania, myślę że około metra.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:56, 18 sie 2015

Do góry
ana_art napisał(a)
bez przesady fakt ostatnio jeden ogrodnik powiedział że zestawienie hortensje-rozchodnik wykorzysta u klienta ale poza tym nie ma nic tu odkrywczego

To zestawienie sporo osób już wykorzystało
Ja też
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:55, 18 sie 2015

Do góry
ana_art napisał(a)
mój eM bokiem przy samej dolnej krawędzi

Czyli jest dziurka, którą potem zakleiliście, tzn. e-M?
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:54, 18 sie 2015

Do góry
ana_art napisał(a)

Drugie techniczne pytanie:
Od strony płotu masz gracki za hortkami, przed nimi sedum...
Chyba tak, jak się mylę, to mnie popraw.
W jakiej odległości sadziłaś gracki od siebie i między sobą, w jakiej odległości od gracków masz hortki, a potem sedum?
Dasz radę mi to oszacować? Byłabym wdzięczna
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:53, 18 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ana,którędy odprowadziłaś kabelek od pompki?
mój eM bokiem przy samej dolnej krawędzi
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:50, 18 sie 2015

Do góry
ana_art napisał(a)

Ana,którędy odprowadziłaś kabelek od pompki?
Ogródek Janiny 09:19, 18 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Przybliżyłam zdjęcie telefonem. Motyl w takim zbliżeniu wygląda jak kosmita. Nie chciałabym by były tak wielkie jak my
Masz dobre macro
Ogródek Janiny 09:06, 18 sie 2015

Do góry
Janina napisał(a)

Przybliżyłam zdjęcie telefonem. Motyl w takim zbliżeniu wygląda jak kosmita. Nie chciałabym by były tak wielkie jak my
Masz dobre macro
Moje małe królestwo 08:49, 18 sie 2015

Do góry
No, smakowicie się robi
Pooglądaj tą wierzbę. Może choruje, jest słaba, korniki ją chrupią - miałabyś argument.
Daj czas e-Mowi, tylko narzekaj na kazdym kroku. Może zmięknie
Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 08:31, 18 sie 2015

Do góry
Witaj. Podoba mi się, jak działasz. I te linie proste bardzo lubię.
Jeśli zależy ci na smukłych bordowych drzewach to polecam buk dawyck purple. Ma bardzo ladny pokrój. Kupowałam dwa:
Najpierw duży, a na innej rabacie mam mniejszy, ale tam mogę poczekać aż urośnie.
Rododendronowy ogród II. 22:41, 17 sie 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Rudbekii wogóle nie tnę zostawiam nasionka ptakom na zimę i dopiero wiosna ścinam suche badyle, ale przez to bardzo sie rozsiewaja.

O, to resztę zostawię. Dobry pomysł. Nie pomyślałam w ten sposób.
Do raju daleko - u Ewy 21:19, 17 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Same ładne kwiatki masz na bylinówce
Ewa, gdzie kupowałaś te jeżówki? Są śliczne. Widziałam ją razem z rozplenicą. Cudnie wygląda.
https://www.pinterest.com/pin/529876712386234204/
Hortensją w przyszłym roku będziesz się cieszyć. Jest ładnym krzaczkiem, teraz dostanie więcej wody i się dobrze ukorzeni

Część jeżówek kupiłam w bylinowym raju, a część u Justyny. Posadziłam je właśnie z rozplenicą hameln.
Liczę na to, ze hortensja dobrze przezimuje. Nie wiem, czy zdąży zdrewnieć.
Moje małe królestwo 21:02, 17 sie 2015

Do góry
olga80 napisał(a)
z całą pewnością plac zabaw Filipa musi iść w inne miejsce może bardziej na prawo bliżej wierzby a tak centralnie na wprost tarasu zrobiłabym kamienne ciurkadełko o którym marzę już jakiś czas.Martwi mnie tylko to , że chciałbym tak skomponować rośliny aby od wiosny do jesieni było co tam podziwiać,żurawki widziałam u Łukasza i tam wygląda to ekstra

O placu zabaw też ci chciałam napisać. Na centralny punkt mam jeszcze Asa w rękawie
Ale to następnym razem
Moje małe królestwo 21:01, 17 sie 2015

Do góry
Olga, nie musisz wszystkiego robić od razu. Zaplanuj kawałek na początek, ten w lewym rogu. Jeszcze nie kojarzę, jak to się ma do reszty działki i do przodu.
Na planie Danusi jest drzewo, róża, lawenda i bukszpan - może to by był pomysł do wykorzystania przy różach? Musisz też zaplanować miejsca nasadzeń ze względu na ph ziemi i nasłonecznienie. Lawenda, róże, bukszpan, perovska - lubią słoneczko, ziemię obojętną, podsypaną wiosną dolomitem.
Hortensje lubią wilgoć, rozproszony półcień, nie lubią rosnąć na patelni, bo je przypala, ładnie wyglądają w szpalerze, lubią lekko kwaśną ziemię, ładnie by wyglądały na tle tuj. Widziałam z przodu hortensji posadzoną kocimiętkę i zanim one pokazały kwiecie - kocimiętka grała pierwsze skrzypce, a w plecach rosła werbena Przy bordowej pęcherznicy wyglądałyby fajnie, do tego dodać Miskanta Variegatus
Zobacz kilka inspiracji - kliknij na nie. Zwróć uwagę na połączenie kolorów i faktur:
https://www.pinterest.com/pin/529876712386241629/
https://www.pinterest.com/pin/529876712385977074/
https://www.pinterest.com/pin/529876712384318414/
https://www.pinterest.com/pin/309622543108713832/
https://www.pinterest.com/pin/529876712383339904/

Co do tulipanów, na początek ja sadziłam w koszyczkach. W czercu wykopywałam, bo jw źle posadziłam. W koszyczkach się nie pogubiły. Jesienią posadzę znowu, ale popeawię nasadzenia.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies