Aniu na tym zdjęciu są paprocie, ta największa to cyrtomium (paprotnik), o drobnych liściach to adiantum, jeszcze kryje się języcznik w prawym dolnym rogu.
Elisa spaceruj do woli. Na przewodnika się za bardzo nie nadaję bo za małomówna jestem. Potrafię całość opowiedzieć w jednym zdaniu .
Dzisiaj w moim rejonie dzień deszczowy. Kilka poprzednich dni było upalnych, trawnik zaczął już podsychać, róże zaczęły się robić brzydkie. Ale może znowu będą ładne jak chociażby ta
albo ta
Przeszłością są już bratki, dzisiaj w tym miejscu upchałam zapasy. Zdjęć nie zdążyłam zrobić bo zaczęło padać.
U mnie też z czasem na wycieczki krucho. Można powiedzieć, ze 'wyrywam' każdą chwilę.
Mój ogród jeszcze nie dokończony ale faktycznie rabata zrobiła się masywniejsza i ogólnie jestem zadowolona. tydzień temu wysadziłam świerka srebrnego. Pożarła go jakaś choroba grzybowa. Wszystkie igły zbrązowiały i zaczęły opadać. Szkoda mi go było ale cóż. Za to w zeszłym sezonie dosadziłam lawendy. Większość to siewki Mam teraz niezły przychówek.
Fajnie, że zajrzałaś zapraszam częściej.
Ciężko i mi zebrać się choć na chwilę i spokojne prześledzić forum. Najczęściej przysiadam wieczorem a tu niepostrzeżenie godzina umyka na momencie. Ostróżki wysialaś prosto w grunt? Ja wysiewałam w lutym
, póżniej pikowałam i dopiero w maju czy nawet wcześniej w wysadziłam w grunt. Już nie pamiętam dokładnie kiedy ale raczej to był początek maja.
Kasia staram się korzystać z okazji, kiedy Daria jest pod opieką innych osób. Zajęcia w OREW zakończyły się, będzie ciężej znależć czas dla siebie. Dopiero po wakacjach.
Na tej rabacie świetnym wypełniaczem są stipy. Jeszcze tydzień temu czosnek Krzyś wyglądał tak.
Uwierz mi Wacławie i były przepyszne te bułeczki. Na ten weekend chyba jeszcze raz je z robię
Tamte były z budyniem i dżemem.
a teraz będą z makiem i serem
Basiu, dziękuję za nazwę tego clematisa.Polonez - ładnie
Takiego kolorku nie mam. Jeszcze.
A parę powojnik włoskich z grupy Viticella to już mam.
Clematis Etoile Violette faktycznie jest piękny .
Obficie zawsze kwitnie i rośnie.
A żadnych szczególnych starań przy nim nie robię.
Powojniki zasilam 2 razy taka mała garść obornika granulowanego.
I tyle..Wczesną wiosną po przycięciu.I potem w maj- czerwiec. I tyle.
Dziękuję z a miłe, pochlebne słowa. To miło czytać ,że mój ogród się komuś podoba.
Róże jak na razie ładnie rosną i kwitną.
Tylko te deszcze,,i już plamistość niektóre łapią
No proszę, nie wiedziałam, że to Eden Rose, też mam ją w ogrodzie, ale u mnie to jeszcze świeżak dwu lub trzy letni Czy to jest bardziej różna pnąca, czy taka rabatowa? Znalazłam dwie różne opinie i kompletnie nie wiem, jak ją prowadzić U Ciebie widzę, że szaleje
Dziękuję za info o srebrnych liściach, może i u mnie znajdą miejsce
Dzisiaj risotto ze świeżym bobem z ogródka. Wczoraj była wieprzowina z cukinią, tą okrągłą. Fajnie zjadać co rosło parę minut temu jeszcze i nie było pryskane.
Ślimaki wróciły, nie wynikami wszystkich na to wygląda, trzecie opakowanie granulek będzie w użyciu jutro raniutko. Dziś obudziłam się o 4.47 z wrażenia że po tygodniu urlopu i wstawania o 9 czy 10 zignoruję budzik
Jutro pewnie obudzę się ponownie coś koło tego, rozsypkę granulki,zbiórkę groszek i bób i część zamrożę. Groszek szybko się skończy bo już górne strąki dojrzewają. Ale jest mniam!
Front mi zaatakowała werbena, posadziłam wszystkie ubiegłoroczne które przezimowały. I posiadam stado nowych. Te ubiegłoroczne już kwitnąć zaczynają.
Podoba mi się cavolo nero też,a mam też parę nasion tej kapusty ale czerwonej.stare nasiona ale może za rok spróbuję
Ze trzy rodki by tam weszły i trochę wypełniaczy. Pomiędzy rodki dałabym raczej hakone i hosty ewentualnie i koniec. Albo hosty i paprocie. Albo epimedium i paprocie. Albo Liriope i paprocie.
Tylko pod rodki musiałabyś odpowiednio przygotować ziemię.