Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 17:28, 30 maj 2020

Do góry
Dzisiejsza akcja! Super, ze w końcu ten etap.
Dałam się namówić lubemu na wrzucenie cisów leżakujących prawie półtorej roku do domu.... wiedziałam, ze będę tego żałować. No ale nie było co z tym zrobić.

Stwierdziłam, ze jeszcze ze 2 ciężarówki ziemi. Sąsiad, ze 3.... luby mówi żeby wziąć jeszcze 3. Oby mi 3 dostarczyli za friko tez, normalnie od 4. A hak coś to wezme i 4 .

Kwestia obornika jest znów ciężka. Wg przepisów nie można zostawić na wierzchu (i tak bym tak nie chciała). Przez te gałęzie nie można zaorać... zreszta znaleźć rolnika to byłby cud!
Opcja: przyczepka i kopanie dołów tam gdzie maja iść drzewka - prawdopodobna, ale tez nie prosta..... ehhh ciezko te prace mi idą.

I tak to co jest mnie cieszy! I to bardzo!

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 17:23, 30 maj 2020

Do góry
Wczesną wiosną podkrzesałam dość mocno jodły, świerka i sosnę rumelijską. Zrobiło się sporo miejsca na nasadzenia cieniste. Na próbę wsadziłam tam hosty, brunerę, paproć, kopytnik i azalię japońską. Wczoraj dosadziłam jeszcze czyściec wełniasty bo nie bardzo miałam co z nim zrobić. Ciekawe jak ten eksperyment przeżyją te nasadzenia bo warunki tam trudne bo mnóstwo korzeni. Dałam im w spore dołki próchnicę, wyściółkowałam mieloną korą. Jak narazie roślinki sobie radzą

drzewka które zasłonią okno od ulicy - nad jaśminowcami 17:18, 30 maj 2020

Do góry

Dzień dobry,
mam duże okno kuchenne wychodzące na ulicę a odległość domu od ulicy bardzo nieduża (długość samochodu. Wzdłuż płotu (to bliźniak) zasadziłam trochę bezmyślnie jaśminowce. Teraz chciałabym dosadzić jakieś niewysokie drzewka, których korona osłoniłaby nas troszkę bo ruch pieszy na ulicy duży.... Czy posadzenie ich pomiędzy krzewami ma sens? Czy jaśminowiec nie będzie zbyt zacieniony? Posadzić 1 czy dwie sztuki?
Myślałam o śliwach wiśniowych szczepionych na pniu. Doświadczenie ogrodnicze zerowe więc liczę na podpowiedź doświadczonych forumowiczów. W załączniku zdjęcie jak to wygląda z okna...
Trochę już poczytałam czym można podsadzać wiśnie, bardzo podobają mi się pomysły z miskantem no ale u mnie już "po ptakach".
Pozdrawiam

W ogródku emerytki 17:11, 30 maj 2020

Do góry
Wiewiórek dostał termofor, żeby mu było ciepło
Em poświęcił skarpetki, włożył do nich słoik z ciepłą wodą i maluch zaraz się na tym położył

Czy spotkał ktoś powojnik z wąsami?
Z tego co wiem, owijają się ogonkiem.
Dziś, u powojnika Nelly Moser, zobaczyłam 2 wąsy, jeden z nich owinął się o patyk.
Liście też są inne, czy to w ogóle powojnik?

Plamy na trawniku 17:07, 30 maj 2020

Do góry
Witam, mam problem z trawnikiem, suche końcówki oraz nierówny kolor, trawnik nawadniany codziennie oraz nawożony siewnikiem co 3-4 tyg.
Proszę o poradę i pomoc. Nowy nóż w kosiarce.

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 17:05, 30 maj 2020

Do góry
Pogoda diś nieciekawa. Cały czas wieje aż głowę urywa. W końcu zaczęło padać co mnie ogromnie cieszy bo trawnik zaczął marnieć z braku podlewania.
Moja bajka 16:57, 30 maj 2020

Do góry
Udało mi się dorwać beczkę ba deszczówkę za 30zł.
Emuś przerobił rynnę i zbiera się deszczóweczka.
Zrobiłam dziś taki... regał? Ze skrzynek na donice

I ktoś wybitny w tak subtelny sposób uperdzielił dwie gałęzie mojego i tak
Już chorego klona. Jeszcze biedak bardziej po tyłku dostał. No, ale sąsiadów się nie wybiera.
'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 16:49, 30 maj 2020

Do góry
Yahoo!

krótki pobyt na ogrodzie zaowocował dawno zaległą i zwlekaną pracą jaką miałem a było to zrobienie zawieszek z nazwami klonów palmowych. A na fotkach poniżej efekt finalny mojej pracy ...

Matane!
Bylinowa łąka 16:48, 30 maj 2020

Do góry
Gosialuk napisał(a)

Pigwowiec tydzień temu. Teraz już przekwitnięty, ale bardzo mi się podoba.

Nadrobiłam zaległości, sporo Ci już roślin ładnie ruszyło. O gipsówce napisałam u siebie, a ten pigwowiec masz piękny, nie widziałam takiego.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:47, 30 maj 2020

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

W bardziej cienistych miejscach irysy wciąż w fazie pąku. Czasem zdarzają się irysowe niespodzianki.

Cudne! Ile pąków kwiatowych! Co zrobić, żeby irysy tak kwitły? Dajesz im jakąś odżywkę?
W moim małym ogródeczku - Dorota 16:38, 30 maj 2020

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Cudne orliki, tyle kolorów i kształtów. Zwróciłam też uwagę na piękne, energetyczne azalie. Nie dało się ich nie zauważyć.
Gipsówkę też mam, z korzonka z marketu. Jeszcze mi nie kwitła i zastanawiam się ile jeszcze będę czekać.
Kiedy sadziłaś tę gipsówkę? Jeśli w ubiegłym roku to w tym powinna zakwitnąć. Z marketów mogą być słabe korzonki i trzeba dać im trochę czasu i nawozu. Zrób nawóz do podlewania ze skórek bananów, taką kilkudniową gnojówkę.
Lubię w ogródku mocne kolory, tylko przy altanie mam delikatną biel z lekkim różowym.

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 16:37, 30 maj 2020

Do góry
Też niewiele zrobiłam, ale pogoda jest jaka jest. Przyjemniej się pracuje jak jest ciepło i sucho... Nie pryskam bo za mokro.

Ktoś poradzi co do brokuła gałązkowego? Kwitnie a powinien na jesień dopiero, po wyrośnięciu na 1.5 metra. Hmmmm
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 16:32, 30 maj 2020

Do góry
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 16:31, 30 maj 2020

Do góry
Leje i leje, ale widoki z ganku mam .... ach
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 16:30, 30 maj 2020

Do góry
Katkak napisał(a)
Kasia ten oatent z szafką na buty genialny. Głogownik śliczny, będzie mu ram dobrze. Miejsce ciepłe i osłonięte. Ogród piękny, soczyście kolorowy. Lubię Twoje roślinki pizyskiwane z pół i łąk. To fioletowe bardzo do driakwi podobne. Ja tak krwawnicę przytuliłam i poluję na bodziszka łąkowego.

też mi się wydaje że jest bomba - bardzo praktyczny i estetyczny W końcu buciory nie walają się po schodach a i na górnej półce mogłam ozdobniki zrobić

I serduszka od Uli zawisły na lampie bo bardzo teraz pasują
W moim małym ogródeczku - Dorota 16:29, 30 maj 2020

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
Pachnie ci ten gozdzik?
Pięknie pachnie cały dzień, a wieczorem nawet gdybyś go nie zauważyła to zapach Cię przyciągnie do niego.

W moim małym ogródeczku - Dorota 16:24, 30 maj 2020

Do góry
mirkaka napisał(a)

Ale przecież pokazujesz zdjęcia orlików biało-żółtych, czy myślę o innych?
Gipsówkę różową pełną mam już kilka lat, bardzo pięknie się zagęszcza, jest niska bo pędy się rozchodzą na boki. Próbuję ją rozmnożyć z sadzonek pędowych
Ja myślałam, że wysłałam Ci nasiona tych orlików, bo pod wpływem tych zdjęć one Ci się spodobały. Tak mi się przypomina.
O pełnej gipsówce marzyłam ze dwa lata, nawet dostałam nasiona, ale nic z tego nie wyszło. W końcu znalazłam wysyłkowo, kupiłam sobie 3 sadzonki, ale tylko jedna jest ładna. Próbowałam rozmnożyć białą gipsówkę z sadzonek oderwanych od ogromnej białej gipsówki, ale albo za słabo dbałam, albo mój busz pochłonął maleństwa.

Wzgórze chaosu 16:24, 30 maj 2020

Do góry
effka napisał(a)

Iwono, spędziłam wspaniałe przedpołudnie z Twoim ogrodem. Miałam zaległości i czas nadszedł, żeby je nadrobić
Nie mogę się napatrzeć na tą altanę i widok z niej, takie ogrodowy idealny obraz, naturą malowany. Nawet pokazałam eMkowi, żeby go podkręcić na temat altany, pokoju ogrodowego.

Buki, szczególnie mój ukochany Tricolor, no coś pięknego! Warto da niego zmienić rabat Ja mojego buka ciacham dwa raz w roku, bardzo mocno, będę go formować do kiedy mi pozwoli swoją wysokością. Będziemy grill murowany rozbierać to będzie miał sporo miejsca.

Jak ja lubię takie ścieżki trawiaste w ogrodzie, tworzą tajemniczy klimat.

Matko, jaki zakątek malowniczy....
Iwoko, masz jeden z najpiękniejszych dojrzałych ogrodów na O. Nie zmieniaj go za bardzo, jest oryginalny i wyjątkowy.

Kochana dziękuję za tyle ciepłych słów BUZIAKI
Krakowskie Dziewczyny też krzyczą na mnie, żebym za bardzo mojego staruszka nie liftingowała Postaram się!
Nie mam nowych fotek buczka ale glediczję zostawiam, daje czadu w tym roku Dosadzam obok kulki cisowe, powtarzam hakone i rozplenicę. Mam nadzieję, że jakoś to wyjdzie...

Z altany jestem zadowolona, nie jest zbyt modna w dobie obecnych prostych form, ale rozjaśnienie było strzałem w 10. Trawiaste ścieżki dodają moim rabatom lekkości. Zostaną na pewno, mimo, że nieraz kapcie w nich moczę

W moim małym ogródeczku - Dorota 16:18, 30 maj 2020

Do góry
mirkaka napisał(a)
To są maki wschodnie?
Wysiałam sobie wiosną, mam na razie małe sadzonki, nie wiem gdzie je upchnąć, czy właśnie na jakimś rozsadniku mogę posadzić a potem przesadzić? Jaki korzeń one mają? Jak palowy to będzie kłopot z przesadzaniem.
Kupiłam w tym roku kłącze bordowego łubinu, już u mnie kwitnie, jest trochę w ciemny róż wpadający, piękny, ma bardzo długi kwiatostan
Ale przecież pokazujesz zdjęcia orlików biało-żółtych, czy myślę o innych?
Gipsówkę różową pełną mam już kilka lat, bardzo pięknie się zagęszcza, jest niska bo pędy się rozchodzą na boki. Próbuję ją rozmnożyć z sadzonek pędowych
Nie mam Mirko maków wschodnich, nie znam nazwy moich maków. One są wieloletnie, nie tworzą kęp, rozmnażają się przez korzonki pod ziemią. Z jednego korzenia jest jeden kwiatek. Na początku korzeń mają palowy, który około 10-15 cm pod ziemią wypuszcza boczne korzonki i z nich są kolejne sadzonki. Korzeń jest giętki i łatwo się urywa.
Ciekawe jakie będą moje nowe łubiny, zaraz zobaczę jak Twój wygląda.

Wzgórze chaosu 16:07, 30 maj 2020

Do góry
inka74 napisał(a)
może wszystkie Iwony tak mają, że marudzą. Z ogromną przyjemnością oglądam zdjęcia z twojego ogrodu i czytam przemyślenia.

Spóźnione życzenia wczorajsze.

Ps. Kostkę pomalowałam

Iwonka buziak za życzenia Ty też majowa czy październikowa? Iwony marudy... no coś w tym jest, eMuś potwierdza
U ciebie wątek tak przyspieszył, że czytam jak powieść w odcinkach Kostka super!
Ja się na taras nie mogę doczekać... Na razie uwolniliśmy buka spod jałowca stricta. Taras ma się kończyć przy bordowym buku. Fachowców brak

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies