Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:57, 13 sie 2015

Do góry
Luki napisał(a)

Małgosiu obudzę się pewnego dnia rano, a w ogrodzie kolejka do kasy z wykopanymi roślinami z ogrodu

Zakątek z fioletową ławeczką 23:55, 13 sie 2015

Do góry
Donia72 napisał(a)
Marta, to taki szybki serniczek z serków homo i galaretek Na upały w sam raz taki deser

Dobrze, ze przypomniałaś, na niedzielę zrobię
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:53, 13 sie 2015

Do góry
Luki napisał(a)

Iwonko powoli powoli w skalniak wliczają się tylko zapomniane ogrodowo rojniki. Hakone zostaje i będę rozmnażać
Jeżeli chodzi o hakonechloa to jest to odmiana Aureola, też chciałbym zieloną mackre, ale jeszcze nigdzie nie spotkałem

Dzięki za wyprowadzenie z błędu, co nie umniejsza wcale faktu, że taką trawkę chcę do mojej donicy. Czy na słońcu daje radę? Czy ona do cienia?
W sprawie Mackra odbierz wiadomość na maila
Ogródek Iwony 23:36, 13 sie 2015

Do góry
Doniu, Aniu, Małgoś, Violu - rozbawiłyście mnie z Toszką na czele

Toszka, czytałam, ze zakładasz wkrótce swój wątek?
Byłoby fajnie, ale to chyba już pisałam
Ogródek Iwony 23:34, 13 sie 2015

Do góry
lilia napisał(a)
Iwonko, pisałaś u Kasi, ze będziesz zbierała nasionka stipy.
U mnie są kłosy. Kiedy można je zbierać?
Myślałam ze już.

Edytko, nasionka muszą dojrzeć, ale ja nie wiem kiedy to - stipę mam pierwszy raz. Faktycznie roczna potrzebuje więcej czasu. Powinno dać się je ściągać z tym meszkiem. Dziewczyny mówiły, że ta moja jeszcze nie jest gotowa. Czekam. Do jesieni na pewno dojrzeje i coś się zbierze.
Dopytam się, doczytam, jak to z tymi nasionkami

Chyba, że może ktoś doświadczony nas poinstruuje o nasionkach stipy - kiedy zbierać ?
Ogródek Iwony 23:26, 13 sie 2015

Do góry
Olu, zawilce kupowałam w zeszłym roku, wtedy kwitły we wrześniu, Sprawdzałam. Teraz szybciej. To są te niższe różowe. Bardzo je lubię

Kasiu, zastipujesz się na pewno. Wysiewałam stipę w lutym, ładnie wzeszła, potem pikowałam, naliczyłam 100 siewek, to za radą Joasi z Ogrodu Joanny (od niej dostałam nasionka) pikowałam po dwie sztuki, a w maju wysadzałam na rabatki.
Zimą widziałam przegorzan (Mikołajek)na zdjęciu. Bardzo mi się podobał. Margaretka przysłała mi trochę swoich wysianych roślinek i bardzo się ucieszyłam, ze jego też dostałam. Posadziłam go na żwirowej rabatce z jukami, bo on znosi suszę i słoneczko. I tam sobie tak rośnie przy wejściu na taras. Codziennie cieszy moje oczy

Marzenko, fajne to, co napisałaś. Dziękuję.
Tak sobie pomyślałam, ze ten czerwony jest taki mój. Nawet na awatarku mam te czerwone róże
Ogród Loczka 23:08, 13 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Co to jest za cudo? Czy to rzeczywisty kolor tych kwiatków?

Żeniszek
Pomóżcie wyczarować mi ogród 22:32, 13 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Violu, a co to za smutaski? Kto rano wstaje ...
Zrób sobie kawusię na tarasie o poranku, popatrz na swoje brzózki, powąchaj różyczki i przed południem schowaj się do domku. Upał nie będzie doskwierał, a w ogródku spędzisz troszkę czasu. Ciesz się kochana, zawsze możemy mieszkać na pustyni, jak tak dalej pójdzie.

Rano było troszkę chłodniej, wywaliłam zielsko z jednej rabatki
Buziaki zostawiam i dobrego duszka

Iwonko,tak właśnie próbuję robić, wieczorkiem też trochę można popracować, ale w zasadzie tylko podlewanie i pielenie naokrągło. Na koniec sierpnia zaplanowalam przesadzanie piwonii i kosaćców, ale musi być troszkę chłodniej.
Moja codzienność - ogród Oli 22:15, 13 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ola, która hortensja u Ciebie szybciej zakwitła? W jakiej kolejności ?

Polar Bear tydzień przed Limkami
Do raju daleko - u Ewy 22:14, 13 sie 2015

Do góry
To może zadołuj w doniczkach
Moja codzienność - ogród Oli 22:10, 13 sie 2015

Do góry
Ola, która hortensja u Ciebie szybciej zakwitła? W jakiej kolejności ?
Ogród Loczka 21:45, 13 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Co to jest za cudo? Czy to rzeczywisty kolor tych kwiatków?

Nie mam pojęcia. Kolor rzeczywisty
Do raju daleko - u Ewy 21:43, 13 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
A ... i dobrze zastanów się, gdzie chcesz posadzić Perovską. Nie lubi przesadzania. Traci jeden sezon. Potwierdzone doświadczalnie
Pasowałaby do róż i lawendy
Wiosną dałabyś całej trójcy dolomit. Może być do tego bukszpan

Buziaki

Tak myślałam, żeby dodać do róż Tylko zastanawiam się, czy nie będzie za niska.
U Ciebie czytałam wypowiedzi na temat przesadzania Perovskie.
Z posadzeniem musiałabym poczekać do jesieni, bo będę przenosiła niektóre róże w inne miejsca.
Pomóżcie wyczarować mi ogród 21:41, 13 sie 2015

Do góry
Viola napisał(a)
... ja straciłam wenę z powodu tych upałów

Violu, a co to za smutaski? Kto rano wstaje ...
Zrób sobie kawusię na tarasie o poranku, popatrz na swoje brzózki, powąchaj różyczki i przed południem schowaj się do domku. Upał nie będzie doskwierał, a w ogródku spędzisz troszkę czasu. Ciesz się kochana, zawsze możemy mieszkać na pustyni, jak tak dalej pójdzie.

Rano było troszkę chłodniej, wywaliłam zielsko z jednej rabatki
Buziaki zostawiam i dobrego duszka
Do raju daleko - u Ewy 21:29, 13 sie 2015

Do góry
A ... i dobrze zastanów się, gdzie chcesz posadzić Perovską. Nie lubi przesadzania. Traci jeden sezon. Potwierdzone doświadczalnie
Pasowałaby do róż i lawendy
Wiosną dałabyś całej trójcy dolomit. Może być do tego bukszpan

Buziaki

Toszka napisał(a)
Jesli cie to pocieszy to moja, przesadzana tak samo wygląda. Miała 3 lata. Problem polega na tym, że ona ma bardzo głęboki i rozwinięty system korzeniowy (dlatego jest wytrzymała) i nie sposób przesadzać bez uszkodzenia tegoż. Nic to, w przyszłym roku bujnie ze zdwojoną mocą

To tu... 21:28, 13 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Madziu, jak rozwiązałaś albo planujesz rozwiązać miejsce pod basen? Jakie tam masz podłoże?

Na razie nie wiem jak będzie docelowo. Testujemy to mieksce i na razie się sprawdza. Tam jest wypoziomowany kawalek trawnika. Skosilismy na krótko, wygrabiliśmy, powybieraliśmy kamyczki i patyki, na to płachta i basen. Są lekkie nierowności ale nie przeszkadzają. Jeszcze nie wiem jak będzie za rok. Wiem już, że na około musi być min 0,5m wolnej przestrzeni. I muszę to miejsce jakoś osłonić żeby z domu nie było tak widać tej niebieskiej góry.
Do raju daleko - u Ewy 21:26, 13 sie 2015

Do góry
Ewa777 napisał(a)

Iwonko, wielkie dzięki za te linki Przegapiłabym tak cudną rabatkę
Weszłam do Łukasza i nie mogłam wyjść Cudnie to zrobił Też bym tak chciała, ale najpierw musiałabym kupić od sąsiada działkę

Wykorzystaj roślinki, co masz, popatrz, czy da się wkomponować w sposób, jak połączył Łukasz: jeżówki z werbeną, pysznogłówkę posadził w centralnym punkcie, rozchodnik z przodu połączony z niską trawką, ja bym dała ptasie łapki - bo mam i się tak nie rozrasta jak Ice Dance (może masz coś podobnego), w puste miejsca kilka żurawek w podobnej barwie, kawałek obwódki stanowi lawenda, a na tyłach sa jeszcze hortensje, jakby w sierpniu kwiaty zaczęły przekwitać, to one dadzą czadu. Masz wszystko, tylko skomponować w całość. No i kształt rabaty dostosowany do ciebie. To nie chodzi o kopiowanie, tylko inspirowanie się.
Jesteś na dobrej drodze kolorystycznej
Do raju daleko - u Ewy 21:23, 13 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Widziałam, że byłaś u Łukasza i zachwyciłaś się jego rabatką. Jak dobrze pokombinujesz, możesz zrobić coś podobnego. Tylko pewnie kształt inny. Cudna, prawda?

U mnie napisałam ci o aparacie

Iwonko, dobry duszku bez Twojej pomocy byłoby o wiele trudniej działać w ogrodzie Wszystko umiesz wyszukać z prędkością błyskawicy Buźka
Ogród z widokiem na jezioro 21:23, 13 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Dzieci zajmują sporo czasu. To twoje własne ?
Pozdrawiam Jolu
Piękna anabelka u ciebie

To moje wnuki, trójka, ale mam czwórkę - same chłopaki. Anabelka juz jest zielono-przypalona
Moja bajka 21:22, 13 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Kasiu, jak będzie pora, zbiorę dla ciebie nasionka stipy

Super Iwonka, z góry dziękuję
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies