Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród wśród pól i wiatrów 18:33, 28 maj 2020

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)
kocham seslerie jeszcze musze je dokupic na obwodke

Polecam, zdecydowanie ślicznie wygląda Ja się zastanawiam czy by jej sobie nie rozmnożyć. Duże kępy mi już porosły, pewnie dałyby się łatwo podzielić. Gdybym się zdecydowała wymienić ID na seslerię, to pewnie z 50 sadzonek bym potrzebowała.

Wspomniana sesleria poniżej, przy okazji hosty, hortensje i inne zieloności
Ostatnie zdjęcie dzisiaj robione. Leje od dwóch tygodni, nawet nie ma jak trawy skosić

Ogród bez reguł 18:29, 28 maj 2020

Do góry
Chciałabym zwalić na ciebie... )))
Ogród wśród pól i wiatrów 18:21, 28 maj 2020

Do góry
Joku napisał(a)
Ja robiłam kanty dość często, wycinając nadmiar trawy i zbyt długie gałązki irgi. I wtedy było ok. Kosodrzewina i tawuły dadzą sobie radę, pilnuj jedynie żeby gałązki irgi nie właziły za bardzo na krzewy. Najważniejsze jest pilnowanie trawnika.

Sesleria jest piękna. Jak gdzieś na nią trafię to na pewno znajdę dla niej miejsce. Chociażby jako zastępstwo dla rozłażącej się turzycy Ice Dance.

Jolu, po tym co napisałaś - wycięliśmy kant pomiędzy trawą a irgą od góry skarpy. Tak więc nie ma ryzyka, że się irga z trawą przemiesza. Nie zmienia to faktu, że mnie irga wkurza nieustannie, bo zarasta i ciężko się do tych chwastów dostać! No ale teraz cała jest usiana malutkimi pączkami, więc pewnie jak zacznie kwitnąć to mi złości na nią miną

A sesleria jesienna .. tak, jest piękna. I znów mi namieszałaś w głowie swoim wpisem, że IceDance mogłabyś seslerią zastąpić. Też mam cały pas IceDance, przy różach i kocimiętce. Ice Dance ścięta na wiosnę odradza się do teraz. A sesleria już dwa miesiące ładnie wygląda. Kurczę... też zaczynam myśleć, czy by ID na seslerię nie wymienić. A wszystko to Twoja wina!! hehe

Aronię zostawiam w różnych odsłonach I pozdrowienia oczywiście

Blaski i cienie nowego życia 18:16, 28 maj 2020

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
Podziwiam Cie Ula za konsekwencje tych planów i przesadzań. A co za drzewa chcesz na tej nowej rabacie posadzić? Sadz takie co nie trzeba ciąć, przycinać bo sama wiem po sobie jak sił z wiekiem coraz mniej a pracy coraz więcej. Fajnie Ci te ciemierniki z siewu urosły. Pozdrawiam

Drzewa to właśnie mnie nurtują non stop. Żałuję że od nich nie zaczęłam. Bo bylyby już znaczne. Ale być może popełniłabym wiele błędów a teraz mam wiele ograniczonych typów.
Najpierw miał być zakątek brzozowy z 5 brzóz. Ale ten pomysł skasowałam. Ograniczyłam znacznie teren do przysłonięcia domu sąsiada. Najpierw miał być świerk serbski, jeszcze rozpatrywałam świerka srebrnego. Ostatnio jodłę koreańską. A po przemyśleniach wybrałam tuję szmaradg o żółtych przyrostach bo najłatwiejsza do skrócenia nawet po wielu latach. Bo chodziło mi o coś zimozielonego.

A z liściastych to dąb błotny i buk bordowy kolumnowe oba, buk Purple Fountain i śliwy wiśniowe lub umbry lub klon bordowy. No może jakaś magnolia by się zmieściła.

Chciałaś zobaczyć ciemne orliki

W moim małym ogródeczku - Dorota 18:07, 28 maj 2020

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Dorotko, altanka i te białe, romantyczne nasadzenia wyglądają zjawiskowo
Dziękuję, dziś dokupiłam jeszcze surfinii i wilczomleczy. Wszystko wciągnięte do altany, bo co chwila jakieś przelotne deszcze się pojawiają. Z deszczu się cieszę, bo mój piach wszystko przyjmie. Siedząc w altanie takie mam widoki.
Mąż robił wykopy przed altaną do studni, 20 cm pod trawnikiem mam taką ziemię. Nabrałam sobie w wiadro i wzięłam się za uzupełnianie ubytków w kostce.

To jest moja rodzima ziemia.

Ogród wśród pól i wiatrów 18:04, 28 maj 2020

Do góry
nicol21 napisał(a)
Widoki, świtośliwy, skarpa, tęcza, sad - pięknie jest!!! W takim ogrodzie to tylko chce się pracować i czasem trochę odpocząć

nicol21 napisał(a)
Zakopałaś się w ogrodzie ? Co słychać bo zmian na pewno sporo przez te 2 tygodnie... Pokaż co słychać?
Pszczółki pracują?

Ewelina, dzięki że zaglądasz I dzięki za miłe słówka
Zakopałam się totalnie, hehe. W ogrodzie, w pandemii, w papierach
Ogród śmiga do góry, choć pogoda nie sprzyja. Pszczoły .. już się pożaliłam Zwiały mi raz, aparatki!! A ja normalnie zamarłam, jak je zobaczyłam uwieszone na tym drzewie w sadzie!! Ale powiedzmy, że już normalnie pracują Rododendrony Ci zostawiam, w tym sezonie dały czadu!!
Buziaki

W moim małym ogródeczku - Dorota 17:53, 28 maj 2020

Do góry
Ania111 napisał(a)

Widząc fotki twojej altanki
Chyba znów wrócę do pomysłu.

A ci do opadów.
U mnie , Ciebie zimno ,
I ciągle pada
Na szczęście tylko deszcze
Rozumiem ,że deszcz potrzebny
Ale odrobinę słońca też by się przydało.

Dorotka ,koniecznie wstaw paulowca
U mnie też wieje i zimno z przelotnymi opadami.
Co to za pomysł masz z altanką? U mnie były prowadzone wykopy w pobliżu altany. Mąż wymieniał rurę od studni do domu, wykop na 1,5 m w głąb. Już zasypane, trawa ułożona z powrotem na swoje miejsce. Pewnie będzie się zapadać, bo ziemi zostało. Mieliśmy taką maszynę do ubijania ziemi, ale i tak na pewno będzie jeszcze osiadać. Żal mi było trawnika, bo tu w miarę najładniejszy był.
Paulownia u Ciebie.

Liliowo i kolorowo:) 17:48, 28 maj 2020

Do góry
Urszulla napisał(a)

Co to za róża botaniczna? I ten rodek?

Elaty ładnie Ci rosną u mnie chyba mają ciężkie warunki glebowe. Muszę trocin dosypać. Ładne widoczki

Rodek to Rasputin, a roza to róża czerwonawa (Rosa glauca) rośnie jako krzew ma bardzo ładne ozdobne liscie, jak zakwitnie to pokaże.
Dziś przytachałam znowu róże w donicy z pąkami duży już krzew za 20zł pnąca angielska brzoskwiniowy kolor, jak zrobie zdjęcie to pokaże. Mam trzy nowe posadzone Iise kroha superior ta zaczeła ładne rosnąc ,golden gate tez a peach melba marnie

No i posadziłam w koncu ale czy mi zarośnie no to zobaczymy

Ta azalia pięknie pachnie

Ogród wśród pól i wiatrów 17:37, 28 maj 2020

Do góry
No ale przecież nie będę narzekać Były też jaśniejsze chwile, kwitły tulipany, rododendrony, brzozy ubrały się w te wiosenne delikatne listeczki Sikorki i szpaki wykarmiły młode, klon dodał koloru w ogrodzie

Katalpa - Catalpa 17:35, 28 maj 2020

Do góry
Dzień dobry. Chciałbym się skonsultować z Wami, bo macie na pewno większą wiedzę niż ja a propos katalpy - czy zdjęcia obciętych gałęzi mojej katalpy ukazują werticiliozę? Mam obawy, ponieważ w jednym z klonów palmowych rosnących na działce to nieszczęsne grzybisko się pojawiło. Klon jest piękny, ale choroba daje o sobie znać i trzeba go trwałe usunąć. Mam obawy także co do katalpy. Poniżej zamieszczam zdjęcia. [img size=640x480][/img]
Pszczelarnia 17:30, 28 maj 2020

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Dla wszystkich Miłych Gości:

'Mili' goście dziękują. Nie cytuję więcej zdjęć, bo musiałabym zacytować ich dużo... Bardzo pięknie zmienił/znaturalizował się Twój ogród, zachowując jednocześnie elegancję i romantyczność. Jak Ty to, Ewo, robisz? Jest ślicznie
Ogród wśród pól i wiatrów 17:26, 28 maj 2020

Do góry
Jak ten czas szybko leci..
Jakoś mi ostatnio zabrakło motywacji do forum, ale końcówka maja to dobry czas,
by choć w migawkach pokazać ogród wiosenny.

Ogólnie maj bardzo słaby... Do połowy miesiąca zimno i przymrozki.
Pomidory nam zniszczyło, winogron w dużej części też zniszczony przez przymrozki.

Druga połowa maja to dalszy ciąg zimna i deszcze.
Przez to wszystko pszczoły wariują i głupoty im do głowy przychodzą.
A ja musiałam je po drzewach gonić.. ot, co..
Nawożenie, zasilanie trawnika 17:17, 28 maj 2020

Do góry
Witam powracam dalej z problemem trawnika.
Trawa Barenbrug Elite. Momentami w miarę bujna a tak to jakieś jaśniejsze placki. Nawoziłem z ręki ale starałem się robić to równo. Jaka wasza rada czy jednak źle nawozilem czy czegoś może brakować? PH trawy w okolicach 6.5 7. Jakie zabiegi wykonać żeby to wyrównać?
Ania z Zielonego Wzgórza 17:15, 28 maj 2020

Do góry
Pierwsze poziomki już zjedzone.

Sałata już coraz bliżej

Tą będę musiała teraz wysadzić, i dynie posadzić na kompoście.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 17:12, 28 maj 2020

Do góry
Rafal94 napisał(a)
Witam wszystkich bardzo serdecznie !
W ubiegłym roku zakupiłem dom z działką, na której dosypany został czarnoziem ok 15 cm, a następnie zasiana została trawa sportowa ( nie pamiętam mieszanki ) . W ubiegłym roku trawnik się zagęścił i był mocno nasycony zielenią. W tym roku z początkiem maja trawa została odsiana ( mieszanka samozagęszczająca substrala ). Świeża młoda trawka wschodzi super, natomiast martwi mnie wygląd trawy ubiegłorocznej. Źdźbła zrobiły się cienkie, niemal igiełki, nabierają czerwono - żółtego koloru i wyglądają zdecydowanie nieestetycznie. Czy ktoś z Państwa spotkał się z takim wyglądem trawnika? Jest to jakaś choroba? Czy może jakiś konkretny nawóz powinien poprawić kondycję trawy. Dodam jeszcze,że wczesną wiosną murawa była wertykulowana. Trawa załączona na zdjęciach wygląda tak tylko od strony mocno nasłonecznionej ogrodu. W miejscu gdzie jest więcej cienia, trawa jest w znacznie lepszej kondycji.

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi !
Pozdrawiam serdecznie !
Rafał

Witam serdecznie.
Mam niestety ten sam problem z moim trawnikiem i wydaje mi się, że błędem było sianie trawy na czarnoziem.Ja też zamówiłem czarnoziem, który okazał się wyjałowioną ziemią przypominającą po wyschnięciu popiół.Młoda trawa wykiełkowała ale zatrzymała się na trzech centymetrach i wygląda dokładnie jak Twoja, jasnożółta z czerwonymi końcówkami.

Również bardzo proszę o rady.
Ania z Zielonego Wzgórza 17:11, 28 maj 2020

Do góry
Ogródek kwiatowy

Kiścień

Ania z Zielonego Wzgórza 17:08, 28 maj 2020

Do góry

Pierwszy ogórecznik, wszystkie są jeszcze małe, a ten już kwitnie

Ania z Zielonego Wzgórza 17:03, 28 maj 2020

Do góry
Orliki

Rozpoznawanie bylin 16:32, 28 maj 2020

Do góry
Hej, czy ktoś wie, co to za roślinka?
Ogród pełen słońca 16:19, 28 maj 2020

Do góry
I kolejna wiosna (
Foliak był tymczasowy. Już go nie ma. Jest brzydszy i bardziej praktyczny
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies