Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "anna_t"

Ogród z pergolą 12:31, 23 lut 2016

Do góry
tutaj chciałam pokazać jak ja planuję te płyty, niewiem jak daleko w głąb z nimi powinnam wyjść

plan jest taki. tam gdzie czerwony prostokąt to plac zabaw, na wysokosci tarasu, blizej jest prostokąt dlugosci okolo 10m naprzeciwko rabaty już istniejącej. nie mam na niego pomysłu, i dalej byłby plan polinki na front czyli graby w buksach i na tyłach hortki z trawami. hortki chcialabym pociągną az do planowanych płyt. płyty oczywiscie ułozone rowno i symetrycznie
Ogród z pergolą 12:14, 23 lut 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

Bobo sa białe? napewno nawiązywało by to do hortek naprzeciwko
zobaczę

Dokładnie bobo są malutkie i białe. Takie karzełki wśród hortensji.
Ogród z pergolą 12:13, 23 lut 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

zupełnie inna wersja, taka luźniejsza. widziałaś wcześniej moją wersję, podobny tok myślenia tylko serby inaczej
od studni do frontu rabaty jest 7m

Tak jest oparty na tym co sobie kiedyś zaplanowałaś, tylko trochę go uporządkowałam i ubarwiłam.
Wg mnie tyle wystarczy ale to tylko wg mnie. Inni mogą to widzieć inaczej i nie mam nikomu tego za złe
Ogród z pergolą 12:11, 23 lut 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

zgadzam się z Tobą, Iwona dała zupelnie inne spojrzenie, zainspirowała. tak jak Ty z tyłem działki. i nawet jesli decyzja zapadnie jeszcze inna to istotne że zmieniłam kierunek na prawidłowy
rabata rzeczywiście ma dużo gatunków ale to chyba Ci się podoba? dla mnie to jest ten wyższy poziom w komponowaniu, ja jak połączę 4 to już jest sukces więcej moja głowa nie ogarnia

Tak ja lubię duże ilości roślin ale nie w takich grupkach. Zestawienie Iwonki jak najbardziej by mi pasowało ale ja bym je u siebie wymieszała i zrobiła przejścia z jednej w drugą. Taki kogiel-mogiel.

A Ty u siebie to w końcu jaki chcesz ogród, nowoczesny czy naturalny bo już się pogubiłam.
Ogród z pergolą 12:10, 23 lut 2016

Do góry
uzupełniam rysunek frontu polinki

Iwonka te płyty po lewej stronie nie mają jeszcze okreslonego wymiaru tzn ilosci bo wymiar to chyba 100x20
tak naprawdę to zależy jak będzie pasować, jest tam 7m od siatki do podjazdu. 2m zajmą powiedzmy serby, zostaje nam 5m.
Ogród z pergolą 12:06, 23 lut 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)
Ja Ci już mówiłam że takie nowoczesne ogrody mnie nie kręcą ale podobają.
I rysować lubię. A co gdybyś to wszystko wysypała żwirkiem (szarym kamieniem) i obsadziła tak

Te serby zrobią zaciszne miejsce i np. klony palmowe mogą dać radę.

zupełnie inna wersja, taka luźniejsza. widziałaś wcześniej moją wersję, podobny tok myślenia tylko serby inaczej
od studni do frontu rabaty jest 7m
Ogród z pergolą 12:02, 23 lut 2016

Do góry
Filemon24 napisał(a)

Zamiast wrzosowiska dałabym hortensje bobo - przemyśl to

Bobo sa białe? napewno nawiązywało by to do hortek naprzeciwko
zobaczę
Ogród z pergolą 12:00, 23 lut 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)

Chcesz znać moje zdanie?

Każda propozycja od forumowicza pomaga w podjęciu decyzji. Jedna jest bardziej trafna inna mniej. Ale już wiesz że potrafią otworzyć oczy nawet te najbardziej kosmiczne. Przerabialiśmy to już wyznaczając ścieżkę do altany.

Jedyne gotowe projekty możesz dostać od Danusi bo to ona się na tym zna i od osób związanych z tą branżą.

Iwonka dała kilka fajnych "propozycji" np ta ścieżka przez rabatę myślę że jest świetna. Nie trzeba chodzić na około. Fajny jest pomysł z pergolą różaną przy domku gosp. bo ładnie go zasłoni.

Ale poza tym tu na tych 90m2 jest tyle roślin co ja zaplanowałam posadzić na swojej 140m2 rabacie.

zgadzam się z Tobą, Iwona dała zupelnie inne spojrzenie, zainspirowała. tak jak Ty z tyłem działki. i nawet jesli decyzja zapadnie jeszcze inna to istotne że zmieniłam kierunek na prawidłowy
rabata rzeczywiście ma dużo gatunków ale to chyba Ci się podoba? dla mnie to jest ten wyższy poziom w komponowaniu, ja jak połączę 4 to już jest sukces więcej moja głowa nie ogarnia
Ogród z pergolą 11:56, 23 lut 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Podglądam

Iwonka jesteś niesamowita

zgadzam się, mój anioł stróż, od teraz nic już nie będzie takie samo
Zielonym od linijki - ogród Ivony 11:42, 23 lut 2016

Do góry
masz ten sam problem co ja, ja tez teraz kombinuję co zrobić z kulkami danicy bo nakupowałam 15szt zupełnie z innym pomysłem a teraz mi sie odmieniło i jest klops
ale właśnie ładnie to wygląda u Edyty czy Madżenki i dlatego gdzieś je w ten sposób wykorzystam, damy rade Iwona!
jak coś to się za rok przesadzi
tutaj trochę inny pomysł ułożenia kulek
https://pl.pinterest.com/pin/529876712388780237/
U Agi - czyli słońce i piach 11:34, 23 lut 2016

Do góry
podglądam i macham ciekawe co wybierzesz
Ogród z pergolą 00:41, 23 lut 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

Nie przejdzie pomysł z serbami tam z tylu, eM tam tnie drewno i musi tam mieć to miejsce, dlatego chciałam mu tam bluszcza wrzucic bo miejsca nie zajmuje.
oglądam dalej

To w takim razie koło studni dwa serby zostaną. Zanim urosną, wciśniesz tam Gracki pomiędzy. Miskanty z tego, co czytam na forum, powinno się jakoś co 3 lata wykopać, podzielić, nawieźć i wsadzić część, bo się rozrastają, a potem sobie nie poradzisz. Zanim serby urosną, gracki zrobią ładne tło, a potem zostaną serby. Czyli mamy:
Serby przy płocie - powinno się zmieścić 6 sztuk

2 serby przy studni, tam, gdzie gracki
2 serby do zagospodarowania gdzie indziej

Na rabacie Polinki ta sama zasada: Zanim urosną serby, tło powinny robić trawy. Może któraś z dziewczyn ma nadmiar i się podzieli?

Ogród z pergolą 22:42, 22 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
No to sprawdź, jak daleko sięga płyta. Wbij jakiś patyk i zobacz, dokąd będzie opór płyty
Bo ja bym nie sadziła hortek na płycie. U mnie jest ten sam problem. Moje posadziłam wciśnięte za szambem. Uparłam się, ze tam muszą być. A na szambie mam żurawki, Ice Dance, runiankę A dekiel szamba mam równo z ziemią i przykryłam korą. Nie widać jej, bo cała rabata wykorowana

Mój paint też mi nie wyliczył tych 9 metrów. To z tw. Pitagorasa
Tylko mi wstyd, ze się wpuściłam w maliny z tym planem, hi, hi ... Jutro zwymiaruję
A podziałkę np. 8m zrobiłam: na pół, potem jeszcze raz na pół (to już na oko )
Ale teraz zrobię na kartce w kratkę

tego z szambem to nie musze sprawdzać, pół metra jak nic bo taki kominek jest. i co za płytko na hortki?
Ogród z pergolą 22:40, 22 lut 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)
Byłam widziałam poczytałam Przeanalizowałam wszystko kilka razy

i co sądzisz?
Ogród z pergolą 22:24, 22 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Aniu, tam gdzie znaki zapytania, potrzebny jest wymiar
Czy tam, gdzie jest dekiel od szabma, jest też płyta szamba? Jak głęboko?
Bo jeśli mają tam przyjść rośliny, to na szambie mogą mieć za mało miejsca
Sprawdź to proszę

W projekcie Polinki - jakie wymiary miałyby kostki?
Długość, szerokość ...

ok jutro zmierzę
kominek szamba ma pół metra wiec tyle jest tam ziemi
Ogród z pergolą 22:16, 22 lut 2016

Do góry
Iwona moj rysunek napewno nie był zgodnie z wymiarami, to tak na oko z painta. moj program mi nie pokazuje ile cm rysuję linie. jak ci wyszło 9 to niech tak bedzie, jutro zrobię ci fotkę tam koło smietników tam tak na oko miarkę przyłozylismy. 20cm to nie duża różnica.
wyszłam na dwór zobaczyc jak to z tymi serbami jest, pierwszy od kostki jest metr posadzony i potem co 1,5m. 5szt tam jest
Ogródek Iwony 22:07, 22 lut 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
i jeszcze pytanko ja w tym roku pierwszy raz wysiewałam rozplenice hameln, ty już wcześniej siałaś? bo jankosia mi pisała że nie koniecznie wzejdzie taka jak rodzima sadzonka bo to japońska

Możliwe, ze nie powtórzy cech matecznych. Też w zeszłym roku dyskutowałyśmy o tym z dziewczynami. Mimo to warto siać. Masz sadzonki za darmo, więcej, niż kupnych. Jak zakwitną, zobaczysz, jaki mają pokrój, wybierzesz najładniejsze
Moja z zeszłorocznych siewów zakwitła tego samego roku:
Ogród z pergolą 22:05, 22 lut 2016

Do góry
polinka napisał(a)
Tak na szybko pozwolę sobie napisac kilka słów.
Czytam Was dziewczyny ale nie mam siły pisać...
Aniu z Łodzi do Wrocławia a nawet do mnie do Milicza nie masz aż tak daleko, jeśli tylko dysponujesz czasem i większym samochodem-nawet kombi, to mam świetny namiar na szkółkę bukszpanową. Pod Wrocławiem wielkie kule są po 12-15 zł albo jeszcze inny namiar w mojej okolicy buksy po 9-15 zł( ja z tych robiłam wypełnienie moich kostek bukszpanowych)-Renia też je ma to możesz zasięgnąć info o wielkości kulek i wtedy nie trzeba wydawać 300-400 zł. na jedną kostkę.

Plan Iwonki bardzo mi się podoba.
Iwonko czapki z głów.
Pozdrawiam dziewczyny

Paulinko wiem ze moje dziewczyny tutaj z łódzkiego tez miały gdzieś tanie bukszpany chyba po 8zł, muszę dopytać Małgosi
ale dziękuje za info
tutaj plan "Twojego" frontu jutro zmierzę gdzie dokładnie umiejscowione jest wieko od szamba. oczywiście ja nie umiem jakoś tych proporcji zachować :/

powtarzam prośbę do Iwonki, jak zrobiła tą skale na rabacie?
Ogródek Iwony 22:01, 22 lut 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
to ja jeszcze u tutaj złożę ogromne podziękowania!!!jesteś kochana
będziesz na Gardenii?

Nie Aniu, dla mnie to za daleko ... Może kiedyś się wybiorę, teraz niestety nie pasuje mi.
Co do projektu, przyjmuję podziękowanie, ale jak doczytasz u siebie, jutro niewielkie poprawki
Ogród z pergolą 21:44, 22 lut 2016

Do góry
Iwona "posłużyć sie kluczek koloru" oczywiście nie wpadłabym na to czyli ok?
a powiedz mi ta ścieżka na środku ma na celu komunikację z tyłem czy to jakaś inna funkcja?bo ja chyba znowu tego nie kumam :/
i jeszcze jest jedna rzecz o ktorej wcześniej zapomniałam, mam nadzieję że nie bedziesz zła..tam jest delikatny spadek w stronę kanciapy, moje danicy sa na delikanej górce, to nie przeszkadza?poprostu te danicy za pierwszym bukiem byłyby trochę nizej..
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies